Személyi kedvezmény 2021-től

A személyi (súlyos fogyatékos) kedvezmény érvényesítését a személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön lehet beállítani.

Személyi kedvezmény paraméter
Személyi kedvezmény érvényesítése

A személyi kedvezmény beállítása esetén, a Novitax bérszámfejtő program automatikusan érvényesíti a számfejtésben a minimálbér egyharmadának megfelelő adóalapot csökkentő kedvezményt. Ezt az adóalap csökkentőkedvezményt a négy vagy több gyermeket nevelő anyák és a 25 év alattiak kedvezményének érvényesítése után, de az első házas és családi kedvezmény érvényesítése előtt veszi figyelembe a számfejtéskor a Novitax bérszámfejtő program.

Személyi kedvezmény számfejtése
Személyi kedvezmény számfejtése

Személyi kedvezmény évközi érvényesítése

Ha az érvényesítés év közben kezdődik, akkor a Személyi adatokban, a Jogviszonyok/változások gomb segítségével Új változat létrehozására van szükség a megfelelő dátummal, hogy a Novitax bérszámfejtő program helyesen kezelje a különböző időszakok adóalapot csökkentő kedvezményeit.

Abban az esetben, ha az érvényesítés visszamenőlegesen történik, törölni kell az időszak számfejtéseit, megfelelően be kell állítani a kedvezményt, és utána történhet meg a számfejtés időrendben.

29/E. § *  (1) A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját [29. §] személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

(2) Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

(3) A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve.

(4) Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.