2308 adatszolgáltatás

2308 adatszolgáltatás

A 2308-as adatszolgáltatás elkészítésének lépései

Gyűjtés – Megtekintés

Az adatszolgáltatás a bérszámfejtő program „Adatszolgáltatás – Havi adatszolgáltatások” menüpontjából indítható, a „2308M” (személyenkénti), majd a „2308A” (összesítő) adatszolgáltatást kell elkészíteni. Az adatszolgáltatást a 2308M gyűjtésével kell kezdeni, majd a 2308A menüpontban is le kell futtatni a gyűjtés funkciót.

A gyűjtésben a program az aktuális havi számfejtési adatokból előállítja az adatszolgáltatás adatállományát, amely állományt a „Megtekintés” menüpontban lehet áttekinteni.

ÁNYK programba történő importálás

Az adatszolgáltatást az adatok gyűjtése után után az „Elektronikus (ÁNYK)” menüpontban lehet az ÁNYK programba importálható formátumba előállítani. A menüpont elkészíti és lementi az .xml fájlt, majd meghívja az ÁNYK programot, és az adatszolgáltatást átadja. Az adatszolgáltatás importálása és ellenőrzése után, az adatszolgáltatás az ÁNYK-ból küldhető el elektronikusan.

Az 2308-as adatszolgáltatásba bekerülő egyéb adatok és beállítások

Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz

Egyes meghatározott juttatások

A csak az „A”-s lapra kerülő, magánszemélyhez nem köthető adókat, járulékokat (Pl. telefonhasználathoz kapcsolódó adók járulékok) a “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Egyes meghatározott juttatások” menüpontban lehet rögzíteni. Az itt rögzített vagy a könyvelő programokból átimportált kötelezettségeket a program rágyűjti az „A”-s lapra, a bérbizonylatra, amely bizonylatról a könyvelő programok le is könyvelik.

Társasháznak fizetett SZJA

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Társasháznak fizetett SZJA” menüpontba rögzíthető fel a társasházaknak fizetett bérletdíj összege és adótartalma.

Szociális hozzájárulási adót csökkentő tételek 

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Szocho csökkentő tételek” menüpontban lehet felrögzíteni a korában a szakképzési hozzájárulást csökkentő tételeket, amelyek a 2208A-01-01 lapra kerülnek a szociális hozzájárulási adó elszámolásához.

Külföldi illetékességű személynek fizetett osztalék

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Külföldi illetékességű személynek fizetett osztalék” menüpontban rögzíthető fel a 2208A-01-01-es lap 08. sorába kerülő, külföldi illetékességű személynek fizetett osztalék összege.

Felvásárlási jegyes őstermelői adatok

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Felvásárlási jegyes őstermelői adatok” menüpontba importálja át az egyszeres és a kettős könyvviteli programokból az őstermelők bizonylatait a bérszámfejtő program, amiből a 08M-07-es lap 401. sorába importálja az őstermelői tevékenységre tekintettel kifizetett összeget.

Ügyintéző adatainak átadása ÁNYK-ba

A menüszerverben, a Cégbeállítások / Cégadatok-on belül, a Képviselők fülön lehet felrögzíteni „új képviselő”-ként az „Ügyintéző”-t. A név és a telefonszám megadása után az a következő, újra gyűjtött 08-as adatszolgáltatáson már szerepelni fog.

 Üres 08M gyűjtés pl. ügyvezető tag

Főállás melletti tagként, akkor is kell 08-as adatszolgáltatás készíteni, ha az adott hónapban a tagnak nem volt jövedelme (nullás bevallást kell beadni). A nullás bevallás készítéséhez a kezelőnek a személyi adatok „Foglalkoztatási adatok” képernyőjén be kell jelölnie, „Üres 08M gyűjtése (pl. ügyvezető tag, munkavégzés behívás alapján)” mezőt.

Üres 08M paraméter
Üres 08M paraméter

Számfejteni a személynek nem kell. A 08M gyűjtése közben nekik is készül üres M-es lap.

Figyelmeztetés számfejtés elmaradására

A 08M-es lapok készítésekor a program, figyelmeztető hibalistát ad, ha az alkalmazotti, tagi, vagy egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkező személyek részére az adott hónapban nincs számfejtés és a tagoknál nincs jelölve az „Üres 08M gyűjtés pl. ügyvezető tag” paraméter.

2308 adatai és változásai

2308A lapok

2308A-01-01-es lap

A szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmények adatai:

A lap tetején, a 29-31. sorokhoz kapcsolódó jelöléseket bekérjük a bérszámfejtő program Szerviz / Beállítások „Bevallás” fülön, és annak megfelelően töltjük az adatszolgálatásban. A jelölések alapból nincsenek bepipálva.

  • Jelölje, ha a Szocho tv. 17/A. § (2) bekezdése szerinti csökkentett összegű kedvezményt érvényesít.
  • Jelölje, ha a Szocho tv. 36/D. § (1) bekezdés b) pontja szerinti csökkentett összegű kedvezményt érvényesít.

Szocho csökkentő tételek (régi szakképzési hozzájárulást csökkentő tételek)

A természetes személyhez nem köthető, valamint a szakirányú és a duális képzés szociális hozzájárulási adóból elszámolható kedvezmény:

Külön nyilvántartásban rögzíthetők a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmények összegei. A nyilvántartás a 2308A-01-01 lap 25-31. sorait tartalmazza.

A nyilvántartás itt érhető el: “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Szocho csökkentő tételek”

Az összeg a fizetendő szociális hozzájárulási adót csökkenti, akár negatív (KIVA adózást választó cégek esetén is!), összeg is lehet!

A szociális hozzájárulási adó „egyenleg”-ének képlete:

110. sor + 14. sor – 25. sor = szocho

2308A-01-03-as lap

Kérelem a biztosítotti bejelentéssel nem érintett munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolás kiadásához.

Ez a lap kizárólag arra természetes személyre vonatkozóan tölthető ki, aki anyasági ellátásban részesült, illetve részesül és korábbi kifizetőjénél ismételten munkába áll!

Az “Adatszolgáltatás ” / “Havi adatszolgáltatások” / “2308A” menüpontban külön pipálni kell, hogy „Kérelem”, utána megajánljuk a személyeket, akikből választani lehet hasonlóan az önellenőrzéshez, hogy kik kerüljenek rá a kérelmes lapra. A személyek kiválasztása után,  a személyi névsor bezárásával folytatódik a 2208A lapok gyűjtése.

2308A-02-01, 2308A-02-02, 2308A-02-03 lapok

A 2308A-02-01, 2308A-02-02, 2308A-02-03 lapok, a 2308M lapok adatai alapján összesítik adónemek szerint az adó és járulékfizetési kötelezettséget általában ezer forintra kerekítve. Ezek az adatok nem módosíthatók, kizárólag a 2308M lapok adataiból gyűlnek össze.

2308M lapok

A 2308M lapok változtak, többek között 2308M-04-es, és a 2308M-05-ös lapon a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítése miatt.

A 2308M-06-os lap kitöltése is változott az emelt összegű családi kedvezmény és a 30 év alatti anyák kedvezménye miatt.

M lap „C” blokk

– Jelölje, ha a külföldi illetékességű magánszemély Magyarországon biztosított, de lakcímmel nem rendelkezik -akkor jelöljük, ha a személynél, a foglalkoztatási adatok fülön, a „Külföldi ill. Mo-on bizt., de Mo-on lakcímmel, TAJ számmal nem rendelk.” mező be van pipálva.

2308M-04

Az összevont adóalap levezetése van a 2308M-04-es lapon.

A 2020-as évtől érvényesíthető új kedvezmény, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének érvényesítése miatt, több új sor és egy “e” oszlop került a 04-es lapra.

A 2022-es évtől egy új f oszlop is került erre a lapra a 25 év alattiak kedvezményének érvényesítése miatt.

A 2023-as évtől még egy oszloppal bővült a 2308M-04-es lap a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítése miatt.

A 04-es lapon az “e” oszlopot, abban az esetben tölti a program, ha az adott foglalkoztatott jogosult és igénybe veszi a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét.

A 04-es lapon az “f” oszlopot, abban az esetben tölti a program, ha az adott foglalkoztatott jogosult és érvényesíti a 25 év alattiak kedvezményét.

A 04-es lapon a “g” oszlopot, abban az esetben tölti a program, ha az adott foglalkoztatott jogosult és érvényesíti a 30 év alatti anyák kedvezményét.

08M-04-es lap 304-es sor gyűjtése 

A tavalyi évvel megegyezően az alábbi, Jövedelemmel azonosan adózó jogcímek a 304-es sorba kerülnek:

320/00 Önk.kölcs.nyugdíjpénzt.befiz.
321/00 Önk.kölcs.egészségpénzt.befiz.
324/00 Fogl. nyugdíjpénzt. befiz.
326/00 Munkált. önsegélyző pénzt. bef.
540/00 Munkahelyi (üzemi) étkeztetés
601/00 Iskolarendsz. képzés átvállalt költsége
604/00 Nem pénzbeli szövetkezeti juttatás
608/00 Helyi utazási bérlet

Az alábbi, Egyéb jövedelmes jogcímek a 308-as sorba gyűlnek:
523/00 Adóköteles csoportos biztosítás
528/00 Biztosítás (kockázatviselési) adóköteles
529/00 Biztosítás (megtakarítási) adóköteles

2308M-05

Az előző évben erre a lapra került át a 04-es lapról a személyi jövedelem adó előlegek elszámolása blokk, amely bővült a 30 év alatti anyák kedvezménye összesítő sorral.

2308M-06

NÉTAK, a 30 év alatti anyák, az első házas és családi kedvezmény adatait lehet megadni a lapon.

Erre a lapra kerültek át a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye és a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges paraméterek és a gyermekek adatai még a tavalyi évben.

Az emelt összegű családi kedvezmény és a 30 év alatti anyák kedvezménye miatt változtak a megadható kódok:

  • az igénybevett kedvezmény típusa
  • az eltartotti minőség
  • a jogosultság jogcíme

paramétereknél.

Új paraméterként megjelent a 30 év alatti anyák kedvezményére jogosultság jogcíme.

Igénybe vett kedvezmény típusa

A bérszámfejtő program a gyermekeknél beállított paraméterek és a kedvezmények érvényesítésének megfelelően állítja be az igénybevett kedvezmény típusa mezőt.

1 – Családi kedvezmény

2 – Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

3 – Együttesen családi kedvezmény és négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

4 – 30 év alatti anyák kedvezménye

5 – Együttesen családi kedvezmény és a 30 év alatti anyák kedvezménye

Eltartotti minőség

A bérszámfejtő programban, a Hozzátartozóknál van lehetőség az eltartotti minőség beállítására a Havi kedvezményezettség oszlopban.

1 – Kedvezményezett eltartott

2 – Eltartott

3 – Felváltva gondozott gyermek

4 – Beteg gyermek

5 – Felváltva gondozott beteg gyermek

0 – Kedvezménybe nem számítható

A jogosultság jogcíme

a – Gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő házastárs, de családi pótlékra nem jogosult

b – Várandós, vagy várandós nő közös háztartásban élő házastársa

c – Családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő hozzátartozó

d – Rokkantsági járadékban részesül, vagy ilyen személlyel közös háztartásban élő hozzátartozó

2308M-07

A különadózó jövedelmek, a szociális hozzájárulási adó és az egyéb adatok szerepelnek a lapon.

A természetes személytől levont szociális hozzájárulási adót a 385., 386. sorokban kell szerepeltetni.

2020 óta meg kell jeleníteni a 399. sorban, a korábbi hónapra vonatkozó  bevallásban osztalékelőlegként szerepelő és az adott hónapban osztalékká vált összeget. A mező kitöltését az osztalékelőleg visszavételezése jogcímnél megadható évszám segíti.

A 401. sorban az őstermelői tevékenységre tekintettel kifizetett összeget kell szerepeltetni, melyet a “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Felvásárlási jegyes őstermelői adatok” menüpontban lehet felrögzíteni, vagy a Novitax  könyvelő programokból átimportálni.

A Tbj. szerinti külföldi jelölést akkor töltjük, ha a személy adataiban, a „Bevallás” fülön ez jelölve van, valamint van összeg a 364-368. sorokban.

2308M-08

A biztosítási idővel kapcsolatos adatok szerepelnek a lapon, mint FEOR szám, heti munkaidő, kieső idők, stb…

Határozott idejű szerződés esetén, ha annak lejárta a személyi adatokban, a Foglalkoztatási adatok fülön ki van töltve, akkor minden hónapban (a határozott idejű szerződés lejártát megelőző hónapokban is) bekerül a jogviszony megszűnésének időpontja, a 2308M-08-as lap 541. sorába.

2308M-09

Továbbra is a járulékokra vonatkozó adatok kerülnek a lapra pl.: a régi tanulószerződéssel foglalkoztatottak esetében.

2308M-09-01

A TB kifizetőhelyek által elszámolt ellátások jelentésére szolgáló lap.

2308M-10 

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás adatai kerülnek a lapra.

2308M-11

A szociális hozzájárulási adó kedvezmények kerülnek a lapra. A kedvezmények kifutása miatt változtak a lapon megadható paraméterek.

2308M-12

Az egyszerűsített foglalkoztatottak adatai kerülnek a lapra.