Átalakulásos gépi nyitás előző évből (Wintax integrált ügyviteli rendszerben)

WINTAX program

Nyitás előtti teendők

Frissítés

Minden nyitási és újranyitási folyamat előtt frissíteni szükséges az aktuális és az előző évi programot, mivel a sikeres nyitás feltétele az, hogy a két érintett évi adatbázisok szinkronban legyenek egymással.

Tovább a WIN-TAX programrendszer frissítéséhez…

Mentés

Amennyiben már létezik az utódcég, azaz újranyitásként futtatjuk az átalakulásos gépi nyitást, akkor célszerű az utód cégről a nyitás megkezdése előtt mentést készíteni!

Nyitási folyamat futtatása

A nyitási folyamat több részből áll: az első rész minden esetben a főmenü által történő nyitás. Az első részben létrejön az aktuális évi új adatbázis, bemásolódnak a cégadatok, kijelölhető, hogy melyik modulokkal történjen a nyitás. A főmenü nyitja át a többi modullal is közös törzsállományokat (pl. partnerek, munkaszámok, stb...) majd ezek végeztével indul a választott modul nyitása, ami a nyitás következő része.

Átalakulásos gépi nyitás előző évből indítása

A sikeres frissítések után az átalakulásos gépi nyitás előző évből a Főmenü a Cégnyitások / Átalakulásos gépi nyitás előző évből menüpontjának elindításával kezdeményezhető.

Átalakulásos gép nyitás előző évből

Adatbázis útvonal választás

A gépi nyitás elindítása után ki kell választani a 2020-es program elérési útvonalát (az itt felajánlott útvonalat csak abban az esetben kell megváltoztatni, ha a 2020-as program nem arra a meghajtóra lett telepítve, ahol a 2020-as található). Ez az útvonalválasztás a legtöbb használat esetében nem jelentkezik.

Adatbázis útvonal választás
Adatbázis útvonal választás

Frissítés ellenőrzése

Amennyiben a következő üzenet megjelenik, szakítsuk meg a nyitást és frissítsük az aktuális és a korábbi évi programváltozatot a legújabbra. Csak a friss változatok adatbázisai lesznek szinkronban, – ahogyan azt a Nyitás előtti teendőknél írtuk – ez a sikeres nyitás alapfeltétele.

Tovább a programok frissítéséhez…

Frissítésre figyelmeztetés
Frissítésre figyelmeztetés

Cég kiválasztása

Az útvonalak kiválasztása után megjelennek az előző évi cégek, amelyekből ki kell választani az átnyitni kívánt vállalkozást, illetve ugyanitt jelölni kell, hogy melyik programrészeket kívánjuk megnyitni.

Cég kiválasztásaÁtnyitandó cég kiválasztása

Cégforma és modul választása

A felső részen az előd cég adatai lesznek láthatók, az alsó részen pedig az új cég adatait szükséges megadni. Ez az ablak újranyitás során már nem jelentkezik, hiszen, akkor már a a program tudni fogja, hogy előzőleg melyik cégbe történt a nyitás.

átalakulásos gép nyitás előző évből cégválasztás

Új cég adatainak megadása

Árfolyamok nyitása

A programok nyitása előtt lehetőség van a múlt évben található árfolyamok átnyitni kívánt tartományának megadására. Ezzel a funkcióval ki tudjuk hagyni a régi – már feleslegessé vált – árfolyamokat a nyitásból.

Árfolyamok nyitása
Korábbi árfolyamok nyitásának szűrése

Kontírozás nyitása

A céghez használt kontírozás nyitása teljesen automatikusan történik. A céghez választott kontírozás törzs a nyitás után a főmenüben a Cégadatok menüpontban a Törzsbeállítások lapon választható.

RAXLA modul törzsadat és folyószámla nyitása

A nyitás során lehetőségünk van kiválasztani, hogy mely törzsadatokat és milyen típusú nyitott (pénzügyileg nem rendezett) számlákat kívánunk átnyitni egyik évről a másikra.

gepinyitasbeall2021

A program a nyitás során automatikusan felajánlja azokat az adatrészeket, amelyek használatban voltak, ezért a fenti ablakban automatikusan kiválasztottakon változtatni nem szükséges, illetve nem is ajánlott, mert a pipák kivétele hiányos nyitást eredményezhet. Amennyiben a tavalyi évben minden számla kiegyenlítetlen akkor a Nyitott számlák bepipálása esetén a program figyelmezteti a kezelőt, hogy ez esetben minden számla átkerül az aktuális évre.

MINDEN KIEGYENLÍTETLEN SZÁMLA NYITÁSA

A program azokat a számlákat is nyitja amelyeknél a kiegyenlítés a és bruttó összegek között filléres különbségek vannak.

MINDEN SZÁMLA NYITÁSA (KIEGYENLÍTETT IS)

A program az összes számlát átnyitja tavalyi évről.

ALÁBB MEGADOTT KELT ELŐTTI KIEGYENLÍTETTLEN SZÁMLÁK NE NYÍLJANAK ÁT

A dátum mezőbe beírt dátum előtti számlák és bizonylatok nem lesznek átnyitva.

Számlák pénzügyi teljesítései

Bank és Pénztár nyitó egyenlege

Bank nincs lezárva az előző évi állományban
Bank nincs lezárva az előző évi állományban
Bank és Pénztár nyitó egyenlege
Pénztár nincs lezárva az előző évi állományban

Amennyiben nem történt meg, vagy nem készíthető el az utolsó bank vagy pénztár kivonat lezárása a nyitást nem tudja a program automatikusan elkészíteni. Ilyen esetben a Törzsadatok / Pénzforgalmi törzsadatok / Bankok vagy Pénztárak menüpontban az adott bankba vagy pénztárba belépve nekünk kell megadni a nyitó egyenleget.

Nyitási hibalista

A nyitási folyamat végén egy Nyitási hibalista jelenik meg, ami nem a nyitás sikertelenségét hivatott kimutatni lista formában. A lista jelzi, ha egy tavalyi rendezetlen bizonylat (pl. fel nem használt szállítólevél, előleg, stb…) átnyitódott (mivel azokat az előző évben rendezni kellett volna), illetve újranyitás esetén a lista jelzi, ha az új nyitási beállításnak megfelelően a program nyitási folyamata törölt nyitó bizonylatot a 2021-es évi adatbázisból és azt is, ha új nyitó bizonylat került át a 2021-es évre.

Nyitási lista
Nyitási lista

Nyitás befejezése

Sikeres nyitás esetén a nyitási folyamat végén a következő üzenet jelenik meg:

Sikeres nyitás
Sikeres nyitás