Átalányadózó egyéni vállalkozó számfejtése

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Az átalányadózó egyéni vállalkozó esetében, nincs vállalkozói kivét, minimálbér vagy a vállalkozásban megállapított jövedelem alapján számfejtjük a szociális hozzájárulási adót és a TB járulékot.

Beállítások

A személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön az Átalányadós EV jövedelmek gombnál havi bontásban lehet megadni az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmét, amelyből a program automatikusan megállapítja az adómentes részt és a járulékalapot.

EV járulékalapok
EV járulékalapok

Számfejtés

Főállású egyéni vállalkozó esetén:

– ha valamelyik hónapban nincs megadva jövedelem, akkor a minimálbér lesz automatikusan a járulékalap,

– ha ki van töltve a jövedelem, de az kevesebb mint a minimálbér, akkor is a minimálbér lesz a számfejtésben a járulékalap,

– ha a személyi adatokban megadott jövedelem magasabb mint a minimálbér, akkor a megadott összeget veszi a program alapul szociális hozzájárulási adó és TB járulék számfejtésekor.

Vállalkozói kivét, átalányadózó egyéni vállalkozó esetében nem adható meg, a számfejtéskor az Egyéb gombnál a Minimál TB-s számfejtés funkció használandó.

Főállás melletti átalányadós egyéni vállalkozó esetében mindig a személyi adatokban megadott jövedelem lesz a járulékalap. Ha a jövedelem nincs kitöltve, vagy 0, akkor a program nem számfejt szociális hozzájárulási adót és TB járulékot.

Adómentes jövedelem

Az adómentes jövedelem az éves minimálbér fele, azaz 2022-ben évi 1.200.000.-, melyet nem kell arányosítani évközbeni adózási mód váltás, vagy megszűnés esetén sem.

Kedvezmények érvényesítése

Az átalányadózó egyéni vállalkozó is érvényesítheti az adókedvezményeket, ezért a program a Minimál TB-s számfejtéskor a személyi adatokban beállított  jövedelmet és kedvezményeket figyelembe véve számfejti a járulékokat és a családi járulékkedvezményt.

Családi járulékkedvezmény kizárólag abban az esetben érvényesíthető ha van jövedeleme az egyéni vállalkozónak, akkor is ha az még az adómentes határon belül esik.

Kieső idő kezelése

Kieső idő esetén akkor kell arányosítani, ha a minimálbér alapján kell a TB járulékot és a szociális hozzájárulási adót megfizetni. Ha az adó és járulékfizetés a jövedelem alapján történik, akkor a kieső idő nem arányosítja az alapokat.