Automatikus kiegyenlítés a TAXA-ban 2023-tól

Automatikus kiegyenlítés a TAXA-ban 2023-tól

 

Pénzforgalmi típusú bizonylat könyvelésekor a fejből a tételbe lépve  és az “Egyéb” gombra kattintva (vagy F7) lehetőség van az “Automatikus kiegy” választására.

Az automatikus kiegyenlítés nagymértékben megkönnyíti a banki utalások számlákhoz való rendelését. A funkcióban a program automatikusan, vagy a kezelő választása szerint kézi választással számlákhoz rendeli a befizetést, oly módon, hogy az utalásból annyi bizonylatot generál, ahány számlát érint a kiegyenlítést.
Ha a felhasználó az előlegek kiegyenlítését is könyveli, akkor az “Átutalásos előlegek” lehetőséget pipálhatja.

Az automatikus kiegyenlítésnél lehet dátum szerint növekvő vagy csökkenő kiegyenlítést választani.
Kézi kiegyenlítés, amikor a program megjeleníti a kiegyenlíthető számlákat, amelyek közül a kezelő választ.

Ha a megadott összeggel azonos értékű kiegyenlítendő számla nincs rögzítve, akkor a program a felhasználónak lehetőséget ad az eltérés függő követelés vagy függő kötelezettségkénti automatikus rögzítésére.
Az automatikusan elkészített bizonylat a bizonylatok közül törölhető.

Az automatikus kiegyenlítésnél  a negatív irányú módosító számlákat a program nem veszi figyelembe.

 

Automatikus kiegyenlítés számla bizonylat rögzítésénél

A Beállítások/Kezelésnél  lehetőség az “Automatikus kiegyenlítés használata alapértelmezettként” jelölése.

Ha a felhasználó jelöli ezt a beállítást, akkor minden Bank pénzforgalmi helyre rögzített kimenő számla vagy bejövő számla biz. tip. bizonylat rögzítésénél feljön egy lehetőség ahol  megadhatóak az alábbiak:

Automatikus kiegyenlítés rögzítés
Automatikus kiegyenlítés rögzítés

 

A “Bizonylatszám”-hoz automatikusan beíródik a rögzített bizonylat biz.szám., a pénzforgalmi helynek a fejben megadott pénzforgalmi hely. Kiegyenlítés dátuma automatikus a “Dátum”-ból töltődik. A kiegyenlítés összege pedig a bizonylat teljes összegét jeleníti meg. Ezek módosíthatóak.

Ha a felhasználó nem szeretné az összes bizonylat rögzítésénél ezt a funkciót használni, akkor a Kezelésben ne jelölje “Automatikus kiegyenlítés használata alapértelmezettként” lehetőséget. A bizonylat fejben a “Minősítés”-re kattintva választhatja az “Automatikus kiegyenlítés (F4)”-et . A fejben nyomott F4 is és a tételben nyomott F4 billentyű is lehetővé teszi az automatikus kiegyenlítését a rögzített számlának.

Pénztár pénzforgalmi helyre csak egyszerűsített, azonos dátumú készpénzes számlák rögzíthetőek. A nem azonos dátumú készpénzes számlákat bank pénzforgalmi helyre lehetett rögzíteni, számla biz. tip. beállítással, és pénztár pénzforgalmi helyről kellett kiegyenlíteni (207 vagy 470).

Mostantól lehetőség van az új funkció használatával az ilyen számlák kiegyenlítésének azonnali rögzítésére is úgy, hogy pénzforgalmi helynek “Automatikus kiegyenlítés rögzítés”-nél  pénztárat ad meg a felhasználó.