Bankszámla szinkronizálása a WINTAX Integrált Ügyviteli rendszerben

Bankszámla szinkronizálása a WINTAX rendszerben

A WINTAX Főmenüjéből kezdeményezhető bankszámla szinkronizálásával a B-API programunk online kapcsolatot épít ki a bankokkal, és a szinkronizált bankszámla forgalmi adatait (számlatörténetét) akár a banki forgalommal egyidőben lekérdezi.

A bankszámla szinkronizálás indítása a Főmenü/Regisztráció/Cég regisztrációinak megtekintése/szerkesztése menüpontban kezdeményezhető:

bapi1

Az elérhető regisztrációk közül a B-API regisztrációval és kerettel rendelkező vállalkozást kell kiválasztani:

bapi2

A B-API-t rendelő vállalkozás alá regisztrált cégek közül válasszuk azt, amelynek a bankszámláját szeretnénk lekérdezni:

bapi3

A programok listájában a B-API sorban szabad keret db számot láthatunk.  A sor végén található „…” gombra kell kattintanunk:

bapi4

A „+” jelre kattintva indíthatjuk a regisztrációs folyamatot:

bapi5

Azt az e-mail címet kell megadni, amelynek tulajdonosa rendelkezik betekintési joggal a lekérdezni kívánt bankszámla felett:

bapi6

Amennyiben nem Ön a jogosult (vagyis nem rendelkezik a bank online felületére való belépéshez szükséges azonosító és jelszó adatokkal), úgy a „Nem jogosult” gombra kattintva információt kap arról, hogy a bankszámla feletti jogot birtokló személynek (az Ön ügyfelének) milyen lépéseket kell megtennie, hogy a bankszámla regisztráció megtörténjen.

bapi7

Amennyiben Ön jogosult legalább betekintési jogra a bankszámla felett, válassza a „Jogosult” gombot:

bapi8

Ezután az Aggreg8 oldalára navigál a rendszer, ahol a tájékoztatás elolvasása után a „Tovább” gombbal léphetünk előre a folyamatban:

bapi9

A következő oldalon a lenyíló mezőben ki kell választani az adott bankot:

bapi10

Az érintett bank kiválasztása után eltérések lehetnek a folyamatban, attól függően, hogy a választott banknak milyen bejelentkezési protokollja. Példánkban az OTP Banknál vezetett bankszámlát szinkronizálunk, így ennél a banknál az „Azonosító” megadása után léphetünk tovább:

bapi11

A következő lépésben a bank oldalára navigál a rendszer, ahol meg kell adnunk az azonosító adatokat. A banki belépés adott bankon belül is eltérő lehet, attól függően, hogy a belépéshez Telekód, VICA azonosítás, token, stb. szükséges az Ön esetében.

Kép12

Jelen példánkban sms kód megadása után léphetünk tovább:

Kép13

bapi14

A következő oldalon a szinkronizálás folyamata elindul. A szinkronizálás nagy tranzakciószámú forgalomnál akár 6-7 percet is igénybe vehet.

bapi15

Sikeres szinkronizálás esetén a lekérdezni kívánt bankszámlák melletti pipálható mezőben jelölni kell, hogy a megosztást jóváhagyjuk.

bapi16

bapi17

Az Aggreg8 bankba történő betekintési- és az adott számlára vonatkozó számlatörténet lekérdezési jogosultsága a szinkronizálást követő 90. napon lejár. (PSD2 irányelv) Lejáratkor legkésőbb mindenképpen meg kell ismételni a szinkronizálási, engedélyezési folyamatot. A betekintési jog lejárati dátuma a Főmenüben figyelemmel kísérhető:

bapi18

A szinkronizálással engedélyeztük a lekérdezést, de az elmúlt 90 (egyes bankoknál 120) nap tranzakciói még nincsenek a Novitax állományban. Ahhoz, hogy azok bekerüljenek, és a feldolgozás (könyvelés) megtörténjen, a használt modulban (NTAX vagy IPTAX) le kell hívni az Aggreg8-től azokat.

bapi19