BÉR 2017. évi 18.05-es verzió

 

Kiegészítő dokumentáció a BÉR programrendszer  2017. évi változatához  Verzió: 18.05          Dátum: 2017. 12. 28.

Érvényességi dátumok:

Demó verzió érvényessége 2017.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége
Könyvelő programok 2017.12.31.
Bérszámfejtő program 2017.12.31.
Számlázó programok Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége 2018.02.21.

Amennyiben a verzió érvényesség lejárta előtt három héttel nem érkezik új változat, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazó NOVITAX Kft-vel. A program a verzió érvényesség lejárta utáni napon „A verzió érvényessége lejárt” üzenettel leáll, és az új verzió telepítéséig nem használható.

A 2017. évi változatokat „Demo” programként juttatjuk el ügyfeleinkhez, ezért a 2017. évi verziót regisztráltatni kell, a regisztráció menetének leírása a menükezelőben található vagy olvashatnak róla az alábbi címen:

https://novitax.hu/Dokumentumok/megrendelestol-regisztracioig-leiras.pdf

A bérszámfejtő program 18.05-ös változatának legfontosabb változásai a következők:

  •  17M30
  • Zárás
  • 1708-as bevallás 301. sorába a 15 Ft/km összeget is gyűjtjük, amennyiben van ezt meghaladó kifizetés is
  • Ekho 20%, hivatásos sportolók esetén – 2017. 09. 01-től megszűnik
  • 17M29 már nem lesz – megszűnik az M29
  • Egyszerűsített foglalkoztatott igazolás – tájékoztató
  • Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához
  • Idegen nyelvű számfejtő lap szövegeinek egyszerűbb szerkesztése

17M30-as adatszolgáltatás

M30-as adatszolgáltatás elkészítése

Az M30-jelű adatszolgáltatás elkészítése az Adatszolgáltatás menüpontban, az Éves adatszolgáltatásokban, a 17M30 funkció választásával kezdeményezhető. Az adatszolgáltatás elkészítésének feltétele, hogy a funkció elindítása előtt a személyeknél a Személyi adatok résznél az ’Évvégi bevallás’ mezőben az adatszolgáltatás típusa be legyen állítva (Nincs/M30/Jöv.ig). Az adatszolgáltatás típusát nemcsak a személyi adatokban, hanem az Adatszolgáltatáson belül az Éves adatszolgáltatásokban, a „Bevallás beállítás” funkcióval is be lehet beállítani.

Az adatszolgáltatás elkészítésének lépései:

Gyűjtés

Az előzőek szerint adatszolgáltatásra állított személyek hozott, és számfejtett adatait a program (személyenként összevonva) felgyűjti az M30-as adatlap sorai szerint. A gyűjtés kérhető minden személyre, és személyenként.

Javítás

A javítás kezdeményezhető személyenként, és minden személyre. A javításban a program az aktuális személyen nyomott „Enter” után a képernyőre írja a személy gyűjtött adatait, amely adatokat javaslunk áttekinteni, ha szükséges javítani, vagy kiegészíteni. Az M30-on szerepelnek olyan adatok, amelyek a számfejtésből nem gyűjthetők, számfejtési adatok összevonása, költségtérítések esetén javasoljuk ellenőrizni, hogy az összevonás jól van-e beállítva, a költségtérítés számfejtésénél helyes jövedelem típus van-e választva.

Bármely, a mezőben levő érték a mezőn nyomott „Enter” után javítható. A „Gyűjtés Javítás” egyszerre is bekapcsolható, ez a személyenkénti gyűjtésnél javasolt, mert a kiválasztott személy gyűjtött adatai azonnal megjelennek a képernyőn.

Listázás

Az elkészített M30-as adatlapok az adatszolgáltatáson belül az “Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “17M30 lista” menüpontban nyomtathatók ki.

A 14%-os eho az M30-on

Az M30-as adatlapon, negyedéves bontásban megjelenítjük a személytől levont 14%-os egészségügyi hozzájárulást, amely adatot, ugyanilyen bontásban fel kell majd tüntetni az 17SZJA bevalláson.

M30 karakteres nyomtatón

Ügyfeleink kérésére az M30-as adatszolgáltatásnak elkészül egy olyan verziója is, amely az adatszolgáltatást a régi típusú mátrix nyomtatóra is kinyomtatja. A mátrix nyomtató hibátlan használatához a Menükezelő „Egyéb” menüpontja „Mátrix nyomtató beállítások”” menüpontjában (a korábbi dos alapú programban használtakhoz hasonlóan) be kell állítani a használt nyomtató paramétereit. A karakteres M30 az “Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “17M30 lista” menüpontjának „17M30+jövedelemigazolás Mátrix” menüpontjából nyomtatható.

Az M30-as nyilatkozatainak nyomtatása

Az adatszolgáltatással együtt készítendő nyilatkozatok közül a program a következőket tölti ki:

Igazolás az ekho szerint adózott bevételekről, és levont adóról.

16M30 nyomtatása költséghelyre, munkaszámra, kifizetőhelyre

Az M30 nyomtatását bővítettük, már nem csak kifizetőhelyekre, hanem munkaszámra, és költséghelyekre is le lehet szűrni. A listázás az Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “17M30 lista” menüpontban érhető el, a gyűjtés/javítás után.

„Üres M30”

Kimutatások/Nyomtatványok menüpontban elérhető az „M30 üres PDF nyomtatvány”

Zárás

A 2018-os év nyitásához, a 2017-es évi bérszámfejtő programban, a Szerviz – Zárás menüpontot le kell futtatni. Ha a 2017-es bérszámfejtésekben módosítás történik, akkor az újra nyitás előtt a Zárás menüpont újra futtatása is szükséges.

1708-as bevallás 301. sorába a 15 Ft/km összeget is gyűjtjük, amennyiben van ezt meghaladó kifizetés is

A 1708-a bevallás 301. sora tartalmazza a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítéseket. Ha olyan költségtérítést, költségátalányt fizetett a munkáltató a magánszemély részére, amely jogszabályban (kormányrendeletben vagy törvényben) meghatározott, akkor e sor b) oszlopában a bevétel teljes (bruttó) összegét, a c) oszlopban pedig a költségtérítés összegéből a magánszemély nyilatkozata szerinti költséget, nyilatkozat hiányában a bizonylat nélkül elszámolható részt kell feltüntetni, feltéve, hogy erre vonatkozóan van jogszabályi rendelkezés

Ekho 20%, hivatásos sportolók esetén – 2017. 09. 01-től visszamenőleg

Ha a személy adataiban, az „Szja és járulék beállítások” fülön bepipálják, hogy „Hivatásos sportolóként nincs kifizetői EKHO”, akkor az újra számfejtés után (csak 2017. szeptembertől!), már nem számfejt a program kifizetői ekhot.

Hivatásos sportoló EKHO 2017. szeptember hónaptól
Hivatásos sportoló EKHO 2017. szeptember hónaptól

17M29 már nem lesz – megszűnik az M29

Megszűnik a munkáltatói szja megállapítás, ezért a személy adataiban, az évvégi bevallások közül az már nem választható ki. Akinek M29 volt beállítva, azt „Nincs”-re állítottuk.

Egyszerűsített foglalkoztatott igazolás – tájékoztató

A jogszabályi változásnak megfelelően módosítottunk a tájékoztató szövegén:

Tájékoztató Efo.
Tájékoztató Efo.

Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához

A program elkészíti, és átadja a nyomtatványt az “Adatszolgáltatás ” / “OEP” / “Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához” menüpontból az ÁNYK-ba.

 Idegen nyelvű számfejtő lap szövegeinek egyszerűbb szerkesztése

A lista egyéb szövegeit, amelyek nem a jogcímekből íródnak ki a számfejtő lapra, a lista nyelvének kiválasztása után, a „Szerkesztés” gombra kattintva lehet megadni:

Számfejtő_lap_idegen_nyelv
Számfejtő_lap_idegen_nyelv

Szerkesztés:

Szerkesztes_idegen_nyelv
Szerkesztés_idegen_nyelv

Az idegen nyelvű sorokba kattintva megadhatóak a szavak.

Exportálási, importálási lehetőség van, így a „szótár” elküldhető a fordítóhoz, majd visszatölthető lesz – egyszerű szöveg fájlként használható.

Fésülés: a megnyitott „szótár” egy kiválasztható másik „szótár”-ral összefésülhető, ez azt jelenti, hogy a két különböző szótárból egy harmadik szótárt készítünk, ami minden mező kitöltésére törekszik.