BÉR 2020. évi 21.02-es verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2020.02.29.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2020.05.31.
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2020.06.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2020.06.30.

 • Ekho-s beállítások változása
 • 2008 új verzió
 • Egyszerűsített foglalkoztatott  maximális foglalkoztatás – évi 180, havi 20 nap
 • Munkahelyi gyermekfelügyelet
 • Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához
 • Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet esetén
 • Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról
 • Cafeteria nyilvántartáshoz, számfejtéshez a SZÉP kártya feltöltés dátuma
 • Béren kívüli juttatás keret és a SZÉP kártyák maximum összegeinek változása
 • Korona vírus kedvezménnyel érintett KIVA adózók 2008-as adatszolgáltatásának javítása
 • 2008 és 2058 új verzió
 • Koronavírus kedvezménnyel érintett cégekkel kapcsolatos módosítások
 • Koronavírus kedvezmény
 • Otthoni munkavégzés – home office
 • 20T1011
 • Átvállalt egészségügyi szolgáltatási járulék
 • Munkáltatói igazolás eseti munkába járáshoz
 • Csoportos kiléptetés
 • Negyedéves munkaügyi statisztika
 • 2058-as negyedéves őstermelői adatszolgáltatás
 • Jelentés a lezárt keresőképtelen esetekről
 • Jelentés a csecsemőgondozási díjat igénybevevőkről
 • Jelentés a GYED-et és ÖFD-t igénybevevőkről

Ekho-s beállítások változása

A 2020. 07. 01-es változásokra készülve, a Személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön, az EKHO-s adózási módokat az alábbiak szerint átneveztük:

 • 15% – Természetes személy
 • 11,1% – Nyugdíjas személy
 • 9,5% – EGT állambeli személy
EKHO-s beállítások
EKHO-s beállítások

2008 új verzió

Az új 2008-as verzió az alábbi módosításokat tartalmazza, melyet a Novitax bérszámfejtő program is kezel  és importál automatikusan.

Változások / újdonságok:

 • Egyszerűsített foglalkoztatott – évi 180, havi 20 nap maximum foglalkoztatás
 • Béren kívüli SZÉP kártya szociális hozzájárulási adó mentesség – 2020. 04. 22. – 2020. 06. 30. között feltöltött béren kívüli Szép kártyák után nem kell szocho-t fizetni.
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék 2020. 05. 01-től – Ha a személy a veszélyhelyzetből kifolyólag van fizetés nélküli szabadságon (munkaidő analitikán J/T), akkor a munkáltató egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg.
 • Munkahelyi gyermek felügyelő – 2020. április, május, június hónapra a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7.710.- forintot kell megfizetni.
  A kedvezmény beállításához és a paraméter 2008M-08-lapon történő jelöléséhez, a személyi adatokban, a számfejtési beállítások fülön be kell pipálni a „Munkaügyi gyermekfelügyelet” mezőt.

Egyszerűsített foglalkoztatott maximális foglalkoztatás – évi 180, havi 20 nap

2020. december 31-ig a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvénytől (a továbbiakban: Efotv.) eltérően az Efotv. 1. § (4) bekezdésében és 2. § 1. pontjában meghatározott éves időtartam legfeljebb száznyolcvan nap, valamint az Efotv. 2. § 3. pont b) alpontjában meghatározott havi időtartam legfeljebb húsz naptári nap.

A fenti foglalkoztatást a Személyi adatokban a Foglalkoztatási adatok fülön lehet jelölni.

Efo - 122/2020
Efo – 122/2020

Munkahelyi gyermekfelügyelet

2020. április, május, és június hónapokra, a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7.710.- forintot kell megfizetnie az érintett foglalkoztatottaknak. Ez nem érinti a biztosított tb és munkaerő-piaci ellátását. A kifizetőnek szocho és szakképzési fizetési kötelezettsége nincs.
A kedvezmény beállításához a személyi adatokban, a számfejtési beállítások fülön be kell pipálni a „Munkaügyi gyermekfelügyelet” mezőt.

Munkahelyi gyermekfelügyelet
Munkahelyi gyermekfelügyelet

Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához” menüpontban elkészíthetőek a nyomtatványok, nyilatkozatok és a megállapodás a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához.

Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához
Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához

A Nyilatkozat az összeférhetetlenségről és a Megállapodás a munkaidő csökkentésről és fejlesztési időről nyomtatványok csak jelölés esetén készülnek el, a többi nyomtatványt mindig elkészíti a program külön-külön fájlba. Személyenkénti mentés esetén javasoljuk a fájlok átnevezetését és/vagy külön könyvtárba mentését.

Az adatok nagy részét tudjuk tölteni a céges adatokból és a személyes adatokból, egy részét bekérjük a dokumentumok készítésekor (pl.: munkaidő csökkentés mértéke, vagy a csökkentett munkaidő, gazdálkodási forma, létszám adatok, stb.), de még így is előfordulhat, hogy bizonyos adatokat utólag kézzel kell megadni a már elkészült dokumentumban.

A “Személyek ” / “Személyi adatok” menüpontban, a Munkügyi adatok fülön van lehetőség támogatás kezdete és vége dátum megadására, a fejlesztési idő megállapodás jelölésére és felszolgálási díj nettó összegének megadására, amit a program a kérelem kitöltésekor, az alapbér részeként figyelembe vesz.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás
Csökkentett munkaidős foglalkoztatás

Két új jogcím is került a rendszeres bér jövedelem jogcímek közé:

 • 105/00 Munkabér kiegészítés bértámogatáshoz
 • 106/00 Egyéni fejlesztési időre járó munkabér

Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet esetén

A munkáltató, egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg május 1-től, a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után.

Ennek bejelentéséhez és számfejtéséhez, a munkaidő analitikában a Fizetés nélk. szab – Veszélyhelyzet (J-T) kódot kell választani.

Fizetés nélküli szabadság -veszélyhelyzet
Fizetés nélküli szabadság -veszélyhelyzet

A fenti kód használata esetén a program számfejti az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a szokásos módon elkészíti a T1041 bejelentő lapot a megfelelő mező jelölésével.

Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról

A “TB kifizetőhely ” / “Ellátások” menüpontban, a meghosszabbított GYED első napja mezőben megadható a hosszabbítás kezdő napja, amit a program az ellátás tárolásakor meg is ajánlj automatikusan.

Meghosszabbított GYED első napja
Meghosszabbított GYED első napja

A számfejtés után, a “TB kifizetőhely ” / “Jelentések” / “Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról”  menüpontban elkészíthető excelben a nyomtatvány. Adott esetben, az excelben, az adatok kiegészíthetőek.

Cafeteria nyilvántartáshoz, számfejtéshez a SZÉP kártya feltöltés dátuma

A SZÉP kártya átmeneti szociális hozzájárulási adó mentessége miatt, a bérszámfejtő program indításakor, a cafeteria nyilvántartást vezető vállalkozások esetében, a program automatikusan belép a “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontba, ahol a Számfejtés fülön meg kell adni a SZÉP kártya feltöltés napját.

SZÉP kártya feltöltés napja
SZÉP kártya feltöltés napja

A megadott dátum alapján dönti el a program, hogy a béren kívüli SZÉP kártya juttatás szocho köteles e vagy sem. A dátum utólag is módosíható ugyanebben a menüpontban. Módosítás esetén a program a cafeteria nyilvántartást átszámolja.

A megadott dátum kerül a számfejtésekbe is mint SZÉP kártya feltöltés napja. A számfejtésben a szocho kötelezettséget az alapján a dátum alapján állapítja meg a bérszámfejtő program a számfejtés során.

A 2020. 04. 22. – 2020. 06. 30. között feltöltött béren kívüli SZÉP kártya juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Béren kívüli juttatás keret és a SZÉP kártyák maximum összegeinek változása

A béren kívüli juttatás éves maximum összege 800 ezer forintra, ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor 400 ezer forintra változott. Ezzel párhuzamosan a SZÉP kártya szálláshely évi 400 ezer forintra, a SZÉP kártya vendéglátás évi 265 ezer forintra, a SZÉP kártya szabadidő évi 135 ezer forintra emelkedik.

A fenti változásokat átvezettük a számfejtésben és a cafeteria nyilvántartásban is.

Korona vírus kedvezménnyel érintett KIVA adózók 2008-as adatszolgáltatásának javítása

Bizonyos esetekben, a korona vírus kedvezménnyel érintett KVIA adózási formát választó vállalkozások esetében, a 2008M-07-es lapján szerepeltettünk szociális hozzájárulási adó összeget. Erre a 2008-as adatszolgáltatás figyelmeztetést adott, ezért a számfejtést módosítottuk és az újra gyűjtés után az összeg már nem került át az adatszolgáltatásba. Mivel ez csak figyelmeztetés volt, aki nem számfejtette újra az érintett személyeket, el tudta küldeni az adatszolgáltatást.

Sajnos több esetben kaptunk olyan visszajelzést, hogy a NAV ezeket az adatszolgáltatásokat visszaküldte javításra.

Ezért beleépítettünk a programba egy olyan funkciót, hogy a programba való belépés automatikusan módosítsa az érintett számfejtéseket megfelelően. Így a 2008M és 2008A újra gyűjtése, majd az ÁNYK-ba történő importálása után, figyelmeztetés nélkül újra elküldhető a 2008-as adatszolgáltatás.

2008 és 2058 új verzió

A 2008-as, a 2058-as adatszolgáltatásokat és azok ÁNYK programba történő importálását hozzáigazítottuk az ÁNYK program új már 6.0-s és 4.0-s verzióihoz.

Koronavírus kedvezménnyel érintett cégekkel kapcsolatos módosítások

Ellenőrzés funkció

A bérszámfejtő programba történő belépéskor automatikusan le fog futni az ellenőrzés funkció, amely kilistázza azokat a számfejtéseket, amelyek nem kedvezményesen lettek számfejtve, de a kedvezmény érvényesíthető lett volna.

Továbbá hibalistára teszi azokat a közfoglalkoztatottakat, akiknek esetleg kedvezményesen lett számfejtve. Náluk a számfejtésbe történő belépés és a számfejtés kedvezmény nélküli tárolása után a hibalista megszűnik.

Főtevékenységet kiválasztása

A “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Számfejtés fülön, a Koronavírus kedvezmény paraméter mellett, a kedvezményes tevékenységet végző vállalkozások esetében, KÖTELEZŐEN ki kell választani a főtevékenységet, mely alapján a kedvezmény érvényesíthető.

Korona főtevékenység beállítása
Korona főtevékenység beállítása

Koronavírus kedvezmény

A “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Számfejtés fülön jelölhető a Koronavírus kedvezmény és a Koronavírus KATA kedvezmény paraméter.

Koronavírus kedvezmény beállításai
Koronavírus kedvezmény beállításai

Igen-re állítása esetén, a program az alkalmazotti, a társas és egyéni vállalkozói jogviszonyokban, a 2020. március és június közötti időszakban,  a munkáltatói szociális adó és szakképzési hozzájárulás közterheket nem számfejti, a munkavállalótól az szja összegén kívül, csak 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot vonja maximum 7.710.- erejéig.

A már elkészített számfejtések módosításába belépve, a program a járulékokat újra számolja.

A kedvezmény vonatkozik a jövedelemmel azonosan adózó juttatásokra, a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásokra, és a felszolgálási díjra is.

Nem vonatkozik a kedvezmény az osztalékból levont szociális hozzájárulási adóra és a GYED-ből levont nyugdíjjárulékra.

TB kifizetőhelyek esetében, az ellátások rögzítésénél nem ellenőrizzük a gyermekek életkorát.

A Koronavírus KATA kedvezmény paraméter jelölése esetén, a KATA hatálya alá tartozó vállalkozók esetében a program, a 2020. március és június közötti időszakban nem számfejti a KATA összegét.

A kedvezmény bevezetése miatt, hamarosan új 2008-as és 2058-as adatszolgáltatás is várható.

A 2008-as és 2058 adatszolgáltatásokat március hónapra csak a 3.0-ás verziókkal fogjuk elkészíteni, addig az importálás az ÁNYK programba funkció nem működik!

Otthoni munkavégzés – home office

A számfejtéskor is megjelenő munkaidő analitikában, lehetőség van az otthoni munkavégzés jelölésére az 1 – H kóddal. Ez a kód ugyanúgy viselkedik, mintha normál munkavégzés lenne jelölve, tehát teljes értékű munkanapnak számít a számfejtéskor.

Otthoni munkavégzés
Otthoni munkavégzés

20T1011

Az “Adatszolgáltatás ” / “Bejelentőlapok” / “20T1011” menüpontban van lehetőség személyenként, vagy csoportosan elkészíteni és átimportálni a 20T1011 adat- és változásbejelentő lap egészségügyi járulék fizetésére kötelezettek részére nyomtatványt, ahol a munkáltató átvállalási szándékát is jelezni lehet.

T1011 - gyűjtés
T1011 – gyűjtés

Átvállalt egészségügyi szolgáltatási járulék

Ha a munkáltató átvállalja a munkavállaló egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettségét, akkor az az Egyéb jövedelmek között számfejthető, adó, járulék és szocho mentesen.

Munkáltatói igazolás eseti munkába járáshoz

Munkáltatói igazolás eseti munkábajáráshoz dokumentum készíthető el a “Kimutatások ” / “Igazolások” / “Munkáltatói igazolás eseti munkába járáshoz” menüpontban a kijárási korlátozásokhoz kapcsolódóan.

Csoportos kiléptetés

A “Jogviszony megszüntetés ” / “Csoportos kiléptetés” menüpontban, bármely okkal megszüntethető a jogviszonya az összes személynek, vagy a személyek egy csoportjának.

Negyedéves munkaügyi statisztika

A “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Negyedéves munkaügyi statisztika” menüpontban elkészíthető a negyedéves munkaügyi jelentés (2009).

2058-as negyedéves őstermelői adatszolgáltatás

Az “Adatszolgáltatás ” / “Negyedéves adatszolgáltatások” / “2058 (Őstermelő)” menüpontban gyűjthető és javítható a mezőgazdasági őstermelők negyedéves adatszolgáltatása, melyet az “Adatszolgáltatás ” / “Elektronikus (ÁNYK)” menüpontban lehet átimportálni az ÁNYK programba.

Jelentés a lezárt keresőképtelen esetekről

A “TB kifizetőhely ” / “Jelentések” / “Jelentés a lezárt keresőképtelen esetekről” menüpontban elérhető a negyedéves jelentés a lezárt keresőképelen esetekről nyomtatvány gyűjtése, javítása, lista és az elektronikus formátum.

Jelentés a csecsemőgondozási díjat igénybevevőkről

“TB kifizetőhely ” / “Jelentések” / “Jelentés a csecsemőgondozási díjat igénybevevőkről” menüpontban elérhető a csecsemőgondozási díjat igénybevevőkről nyomtatvány gyűjtése, javítása, lista és az elektronikus formátum.

Jelentés a GYED-et és ÖFD-t igénybevevőkről

“TB kifizetőhely ” / “Jelentések” / “Jelentés a GYED-ről” menüpontban elérhető a GYED-et és az ÖFD-t igénybevevőkről nyomtatvány gyűjtése, javítása, lista és az elektronikus formátum.