BÉR 2020. évi 21.04-es verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2020.02.29.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2020.08.31.
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2020.09.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2020.08.31

 • Számfejtés július hónapra – átmeneti verzió
 • Új jogcím – 107/00 Kiegészítés holland minimálbérre
 • Július havi számfejtés
 • Jelenléti ív nyomtatvány július hónapra
 • Pénztári tagdíjak szocho mértéke
 • KIVA alapba a SZÉP kártya béren kívüli juttatás 
 • Fizetés nélküli szabadság – Veszélyhelyzet (J-T)
 • Elszámoló lap a csökkentett munkaidős támogatás igényléséhez
 • Légijárműipari kedvezmény
 • Kérelem munkahelyteremtő bérköltség támogatáshoz
 • SZÉP kártya béren kívüli juttatás szocho mentességének meghosszabbítása
 • Ekho-s beállítások változása
 • 2008 és 2058 új verzió
 • Egyszerűsített foglalkoztatott  maximális foglalkoztatás – évi 180, havi 20 nap
 • Munkahelyi gyermekfelügyelet
 • Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához
 • Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet esetén
 • Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról
 • Cafeteria nyilvántartáshoz, számfejtéshez a SZÉP kártya feltöltés dátuma
 • Béren kívüli juttatás keret és a SZÉP kártyák maximum összegeinek változása

Számfejtés július hónapra – átmeneti verzió

A T/10856 törvényjavaslat még változtathatja a július 1-én életbe lépett új TB törvényt, ezért ezzel a verzióval csak indokolt esetben számfejtsenek. Ami többek között még változhat, vagy nem végleges:

 • Alkalmazottak esetén a minimum járulékalap kezelése – júliustól, vagy szeptembertől?
 • Családi járulékkedvezmény igénybe vehető e minden esetben a nyugdíjjárulékra?
 • Magyarországon szja alól mentesített jövedelmek esetén mi a TB járulék alapja?
 • Átmeneti szabályok, áthúzódó időszakok (06.+ 07. hónap) számfejtése (például megbízási díj a 2008-as adatszolgáltatáson).
 • Az új adónem kódokról még nincs hivatalos értesítés és nem tudunk számlaszámokat.
 • Az információk hiányában a bérfeladás továbbra sem készíthető el a könyvelő programok felé.

A véglegesített jogszabályok szükségessé tehetik az átmeneti verzióval történő számfejtések megismétlését. Vonatkozik ez a munkaviszony megszűnése miatti számfejtésekre is (a változást a kilépett munkavállalóval rendezni kell, a jogosulatlanul kifizetett bér visszakövetelésének jogszabályi korlátait figyelembe véve).

Ha tehetik, a júliusi számfejtéssel várják meg a 21.05-ös verziót.

Új jogcím – 107/00 Kiegészítés holland minimálbérre

Új jogcímet hoztunk létre a bérszámfejtő programban, 107/00 Kiegészítés holland minimálbérre néven. Ez a jogcím a “Nyilvántartások ” / “Külföldi minimálbérre kiegészítés nyilvántartása” menüpontban is használható, ahol a kiválasztható országokat is bővítettük a holland paraméterrel.

Július havi számfejtés

A TB törvény változásai miatt, a jelenlegi program verzió továbbra sem engedi a július hónaptól a számfejtést.

Várjuk a módosító törvény elfogadását és a bizonytalan paragrafusok pontosítását.

Amint elérhető lesz az új program verzió, mely már engedi a számfejtést júliusra és későbbi hónapokra, jelezni fogjuk ügyfeleinknek.

Jelenléti ív nyomtatvány július hónapra

Attól függetlenül, hogy számfejteni nem lehet júliusra és a későbbi hónapokra, a jelenléti íveket ki lehet nyomtatni.

A heti bontású jelenléti ív nyomtatványt a “Kimutatások ” / “Havi listák” / “Időanalitikák” / “Jelenléti ív (kézi kitöltésű)” menüpontban, a havi bontású jelenléti ív nyomtatvány a “Kimutatások ” / “Havi listák” / “Időanalitikák” / “Havi jelenléti ív (kézi kitöltésű)” menüpontban.

Június hónapban állva lehetőség van a fenti jelenléti ív nyomtatványok lekérésekor a hét és hónap kiválasztására.

Heti jelenléti ív
Heti jelenléti ív
Havi jelenléti ív
Havi jelenléti ív

Pénztári tagdíjak szocho mértéke

A munkáltatói pénztári hozzájárulásoknál is a pénztárba utalás dátumtól függ, hogy szociális hozzájárulási adó mértéke a 2020. július 1 előtti 17,5%, vagy már a 2020. június 30 utáni 15,5%.

A júniusi számfejtéseknél, ha a pénztárba utalás dátuma későbbi mint június, azt javasoljuk, hogy ne számfejtsék egybe a havi bérekkel, hanem a következő július hónapba lépve egy hóközi számfejtéssel számfejtsék ezeket a pénztári juttatásokat, így már a kedvezőbb szociális hozzájárulási adó mértékkel.

KIVA alapba a SZÉP kártya béren kívüli juttatás 

A SZÉP kártya béren kívüli juttatás után nincs szocho megállapítási és fizetési kötelezettség 2020.04.22 – 2020.12.31 között. Viszont a KIVA törvény nem tartalmaz ilyen módosítást, így a KIVA alapba bele kell számítani a SZÉP kártyák összegét ez időszak alatt is, amit a bérszámfejtő program így is kezel.

Ennek megfelelően, ha a kettős könyvviteli programunkat is használják, akkor a friss verzió használata mellett gyűjtsék fel újra az adatokat a kettős könyvviteli programban.

Fizetés nélküli szabadság – Veszélyhelyzet

A fizetés nélküli szabadságok közül, a veszélyhelyzet (J-T) június 17-éig választható a hatályos jogszabályok szerint. Eddig az időpontig van átvállalási kötelezettsége a munkáltatónak. Amennyiben már későbbi időszakra is van rögzítve ezzel a kóddal fizetés nélküli szabadság, arra a 2008M gyűjtése hibát ad és a javítás nélkül nem engedi a 08-as adatszolgáltatás elkészítését.

Elszámoló lap csökkentett munkaidős támogatás igényléséhez

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “Elszámoló lap csökkentett munkaidős támogatás igényléséhez” menüpontban elkészíthető az elszámoló lap a támogatás igényléséhez és a hozzátartozó meghatalmazás a támogatáshoz szükséges adatok benyújtásához.

Azokat a személyeket jeleníti meg az elszámoló lap készítésénél a program, akinél a  Személyi adatokban, a Számfejtés fülön, a támogatás időtartama ki van töltve és az adott hónap beleesik az időtartamba. A támogatás összegét és a határozat száma is itt adható meg.

Légijárműipari kedvezmény

A légijárműipari kedvezmény, május hónaptól a veszélyhelyzet végéig, de maximum december hónapig járó kedvezmény, az adott feltételek teljesülése mellett. A “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Számfejtés fülön beállítható a kedvezmény érvényesítése a Koronavírus kedvezmény (209/2020 korm rendelet) paraméter jelölésével, mely mező mellett az érvényesítésre jogosító tevékenységet is ki kell választani.

Légijárműipari kedvezmény beállítása
Légijárműipari kedvezmény beállítása

A kedvezmény beállítása utáni számfejtésekben, az alkalmazotti és tagi jogviszonyban, nem lesz munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó és a vállalkozás egészére nem lesz szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség sem.

A 2008-as adatszolgáltatásnak is megjelent az új verziója (8.0), amely már a fenti kedvezményt kezeli. Ehhez is hozzáigazítottuk a 2008-as adatszolgáltatás importálását az ÁNYK programba.

Ezzel egyidejűleg nevesítettük, a korábban már beállítható koronavírus kedvezményt is a “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, Koronavírus kedvezmény (61/2020 korm rendelet) néven.

Kérelem munkahelyteremtő bérköltség támogatáshoz

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “Kérelem munkahelyteremtő bérköltség támogatáshoz” menüpontban elkészíthető a kérelem és az összeférhetetlenségi nyilatkozat a munkahely teremtő bérköltség támogatásához.

SZÉP kártya béren kívüli juttatás szocho mentességének meghosszabbítása

A SZÉP kártya béren kívüli juttatás szociális hozzájárulási adó kedvezményét, a törvény változással összhangban, meghosszabbítottuk az év végéig. Emiatt a cafetéria nyilvántartásban a bruttó felhasználás ismételten újra számolódik.

Ekho-s beállítások változása

A 2020. 07. 01-es változásokra készülve, a Személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön, az EKHO-s adózási módokat az alábbiak szerint átneveztük:

 • 15% – Természetes személy
 • 11,1% – Nyugdíjas személy
 • 9,5% – EGT állambeli személy
EKHO-s beállítások
EKHO-s beállítások

2008 és 2058 új verzió

A 2008-as és a 2058-as adatszolgáltatásokat is a jelenleg aktuális ÁNYK verziókhoz igazítottuk (7.0 és 4.0).

Az utolsó (7.0) 2008-as verzió, az alábbi módosításokat tartalmazza, melyet a Novitax bérszámfejtő program is kezel  és importál automatikusan.

Változások / újdonságok:

 • Egyszerűsített foglalkoztatott– évi 180, havi 20 nap maximum foglalkoztatás
 • Béren kívüli SZÉP kártya szociális hozzájárulási adó mentesség – 2020. 04. 22. – 2020. 06. 30. között feltöltött béren kívüli Szép kártyák után nem kell szocho-t fizetni.
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék 2020. 05. 01-től(veszélyhelyzet végéig) – Ha a személy a veszélyhelyzetből kifolyólag van fizetés nélküli szabadságon (munkaidő analitikán J/T), akkor a munkáltató egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg.
 • Munkahelyi gyermek felügyelő– 2020. április, május, június hónapra a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7.710.- forintot kell megfizetni.
  A kedvezmény beállításához és a paraméter 2008M-08-lapon történő jelöléséhez, a személyi adatokban, a számfejtési beállítások fülön be kell pipálni a „Munkaügyi gyermekfelügyelet” mezőt.

Egyszerűsített foglalkoztatott maximális foglalkoztatás – évi 180, havi 20 nap

2020. december 31-ig a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvénytől (a továbbiakban: Efotv.) eltérően az Efotv. 1. § (4) bekezdésében és 2. § 1. pontjában meghatározott éves időtartam legfeljebb száznyolcvan nap, valamint az Efotv. 2. § 3. pont b) alpontjában meghatározott havi időtartam legfeljebb húsz naptári nap.

A fenti foglalkoztatást a Személyi adatokban a Foglalkoztatási adatok fülön lehet jelölni.

Efo - 122/2020
Efo – 122/2020

Munkahelyi gyermekfelügyelet

2020. április, május, és június hónapokra, a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7.710.- forintot kell megfizetnie az érintett foglalkoztatottaknak. Ez nem érinti a biztosított tb és munkaerő-piaci ellátását. A kifizetőnek szocho és szakképzési fizetési kötelezettsége nincs.
A kedvezmény beállításához a személyi adatokban, a számfejtési beállítások fülön be kell pipálni a „Munkaügyi gyermekfelügyelet” mezőt.

Munkahelyi gyermekfelügyelet
Munkahelyi gyermekfelügyelet

Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához” menüpontban elkészíthetőek a nyomtatványok, nyilatkozatok és a megállapodás a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához.

Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához
Kérelem csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásához

A Nyilatkozat az összeférhetetlenségről és a Megállapodás a munkaidő csökkentésről és fejlesztési időről nyomtatványok csak jelölés esetén készülnek el, a többi nyomtatványt mindig elkészíti a program külön-külön fájlba. Személyenkénti mentés esetén javasoljuk a fájlok átnevezetését és/vagy külön könyvtárba mentését.

Az adatok nagy részét tudjuk tölteni a céges adatokból és a személyes adatokból, egy részét bekérjük a dokumentumok készítésekor (pl.: munkaidő csökkentés mértéke, vagy a csökkentett munkaidő, gazdálkodási forma, létszám adatok, stb.), de még így is előfordulhat, hogy bizonyos adatokat utólag kézzel kell megadni a már elkészült dokumentumban.

A “Személyek ” / “Személyi adatok” menüpontban, a Munkügyi adatok fülön van lehetőség támogatás kezdete és vége dátum megadására, a fejlesztési idő megállapodás jelölésére és felszolgálási díj nettó összegének megadására, amit a program a kérelem kitöltésekor, az alapbér részeként figyelembe vesz.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás
Csökkentett munkaidős foglalkoztatás

Két új jogcím is került a rendszeres bér jövedelem jogcímek közé:

 • 105/00 Munkabér kiegészítés bértámogatáshoz
 • 106/00 Egyéni fejlesztési időre járó munkabér

Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet esetén

A munkáltató, egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg május 1-től, a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után.

Ennek bejelentéséhez és számfejtéséhez, a munkaidő analitikában a Fizetés nélk. szab – Veszélyhelyzet (J-T) kódot kell választani.

Fizetés nélküli szabadság -veszélyhelyzet
Fizetés nélküli szabadság -veszélyhelyzet

A fenti kód használata esetén a program számfejti az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a szokásos módon elkészíti a T1041 bejelentő lapot a megfelelő mező jelölésével.

Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról

A “TB kifizetőhely ” / “Ellátások” menüpontban, a meghosszabbított GYED első napja mezőben megadható a hosszabbítás kezdő napja, amit a program az ellátás tárolásakor meg is ajánlj automatikusan.

Meghosszabbított GYED első napja
Meghosszabbított GYED első napja

A számfejtés után, a “TB kifizetőhely ” / “Jelentések” / “Adatszolgáltatás a GYED jogosultság meghosszabbításáról”  menüpontban elkészíthető excelben a nyomtatvány. Adott esetben, az excelben, az adatok kiegészíthetőek.

Cafeteria nyilvántartáshoz, számfejtéshez a SZÉP kártya feltöltés dátuma

A SZÉP kártya átmeneti szociális hozzájárulási adó mentessége miatt, a bérszámfejtő program indításakor, a cafeteria nyilvántartást vezető vállalkozások esetében, a program automatikusan belép a “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontba, ahol a Számfejtés fülön meg kell adni a SZÉP kártya feltöltés napját.

SZÉP kártya feltöltés napja
SZÉP kártya feltöltés napja

A megadott dátum alapján dönti el a program, hogy a béren kívüli SZÉP kártya juttatás szocho köteles e vagy sem. A dátum utólag is módosíható ugyanebben a menüpontban. Módosítás esetén a program a cafeteria nyilvántartást átszámolja.

A megadott dátum kerül a számfejtésekbe is mint SZÉP kártya feltöltés napja. A számfejtésben a szocho kötelezettséget az alapján a dátum alapján állapítja meg a bérszámfejtő program a számfejtés során.

A 2020. 04. 22. – 2020. 06. 30. között feltöltött béren kívüli SZÉP kártya juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Béren kívüli juttatás keret és a SZÉP kártyák maximum összegeinek változása

A béren kívüli juttatás éves maximum összege 800 ezer forintra, ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor 400 ezer forintra változott. Ezzel párhuzamosan a SZÉP kártya szálláshely évi 400 ezer forintra, a SZÉP kártya vendéglátás évi 265 ezer forintra, a SZÉP kártya szabadidő évi 135 ezer forintra emelkedik.

A fenti változásokat átvezettük a számfejtésben és a cafeteria nyilvántartásban is.