BÉR 2020. évi 21.07-es verzió

Demó verzió érvényessége: 2020.02.29.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2020.11.30.
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2020.12.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2020.12.23

 • Adófizetési kedvezmény 485/2020 kormányrendelet alapján
 • Ágazati bértámogatás nyomtatvány változása (11.19)
 • Távmunkavégzéssel összefüggő adómentes költségtérítés
 • Ágazati bértámogatás nyomtatvány változása (11.16)
 • Ágazati bértámogatás nyomtatványok
 • Munkáltatói igazolás kijárási tilalom idejére
 • Kieső idő igazolás utólagos számfejtése
 • Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához ÚJ!
 • Számfejtő lapra a számfejtő és a kifizető aláírása
 • Igazolás egyszerűsített foglalkoztatásról igazolás e-mail-ben történő továbbítása vagy feltöltése a WebBér programba
 • 20T1011U
 • Minimum járulék miatti TB járulék  analitika
 • Minimum járulék – KIVA
 • CSED esetén a járulékfizetési alsó határ kezelése
 • 2008 13.0 – új alkalmazás minősége kód: 120 – szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás
 • Szakképzési hozzájárulás a járulékfizetési alsó határ esetében
 • 2008INT 3.0 verzió
 • Nyugdíjasok utáni szocho fizetési kötelezettség
 • Őstermelők számfejtése 2020.07.01-től
 • 2008 12.0 – járulékfizetési alsó határ mentesség
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló
 • Járulékfizetési alsó határ számfejtése alóli mentesülés
 • Nyugdíjas ügyvezető tag kezelése a 2008M adatszolgáltatásban
 • Járulékfizetési alsó határ kezelése szeptember hónaptól
 • 2008-as adatszolgáltatásban még nincs benne a járulékfizetési alsó határ kezelése
 • Felmentési időre jutó bér számfejtése
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló
 • Magyarországon mentesített jövedelem minimum járulékalapjának arányosítása

Adófizetési kedvezmény 485/2020 kormányrendelet alapján

A 485/2020 (XI.10) kormányrendelet alapján érvényesíthető kedvezményt a Szerviz / Beállítások menüpontban, a Koronavírus kedvezmény fülön lehet beállítani a főtevékenység beállítása mellett.

A munkaviszonyban foglalkoztatott személyek esetén mentesül a cég a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, valamint az adott időszakra nem keletkezik szakképzési hozzájárulás adó fizetési kötelezettsége a vállalkozás egészére.
A kedvezmény egyelőre november hónapban érvényesíthető.

Ágazati bértámogatás nyomtatvány változása (11.19)

Ismételten változott az Ágazati bértámogatási kérelem. Kiegészült a munkaviszony kezdete dátummal a kérelem, illetve egy összesen sor is került az aljára.

Távmunkavégzéssel összefüggő adómentes költségtérítés

A költségtérítés jogcímek között már megtalálható a 585/00 Távmunkavégzéssel összef. adómentes ktgt jogcím, mely a minimálbér 10%-áig adó és járulékmentesen számfejthető.

Ágazati bértámogatás nyomtatvány változása (11.16)

Az Ágazati bértámogatási kérelem nyomtatványt hozzáigazítottuk az NFSZ honlapján módosult nyomtatványhoz.

Az Ágazati bértámogatási kérelem készítésekor az összeférhetetlenségi nyilatkozat is elkészíthető.

Ágazati bértámogatás nyomtatványok

A “Kimutatások ” / “Szerződések, tájékoztatók” / “Támogatási kérelmek” / “2. veszélyhelyzet” / “Kérelem az Ágazati bértámogatási programhoz” menüpontban elkészíthető a Kérelem az Ágazati bértámogatási programhoz és a Nyilatkozat a személyes adatok felvételéhez.

Munkáltatói igazolás kijárási tilalom idejére

A “Kimutatások ” / “Igazolások” / “Munkáltatói igazolás kijárási tilalom idejére” menüpontban elkészíthető személyenként, vagy minden személyre is egyszerre a munkáltatói igazolás kijárási tilalom idejére.

Kieső idő igazolás utólagos számfejtése

Nem TB kifizetőhelyek esetében, ha a “Számfejtés ” / “Egyéb számfejtés” / “Igazolásra váró igazolatlan napok” / “Számfejtés” menüponttal történt az utólag hozott igazolás számfejtése, arról nem minden esetben készült eltérő időszaki 2008M-08-as lap. Ha az elmúlt időszakban ilyet számfejtettek ellenőrizzék a 2008-as adatszolgáltatást, mert bevallási hibát nem okoz, de a szolgálati idő miatt később hiányozhat a személynél.

Igazolólap az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításához ÚJ!

Az NFSZ honlapján megjelent új igazolólaphoz igazítottuk a munkaviszony megszünésekor a bérszámfejtő programunkban készített igazolást.

Számfejtő lapra a számfejtő és a kifizető aláírása

A számfejtő lap lekérésekor megjelenő paraméter ablakban, az Aláírás képek fülön, a kifizető és a számfejtő aláírásához, aláírás kép illeszthető be.

Igazolás egyszerűsített foglalkoztatásról igazolás email-ben történő továbbítása

Az Igazolás egyszerűsített foglalkoztatásról igazolás elkészíthető a “Jogviszony megszüntetés ” / “Igazolás egysz. foglalkoztatásról” menüpontban PDF formátumban. Az igazolás továbbítható e-mailben, a személyi adatokban beállított e-mail címre, vagy feltölthető a WebBér programunkba.

Az e-mail-ben küldéshez, a főmenüben az e-mail paraméterek megadására is szükség van.

20T1011U

Az “Adatszolgáltatás ” / “Bejelentőlapok” / “20T1011U” menüpontban elkészítjük a bejelentőlapot a biztosítás szüneteltetése esetén, az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének az átvállalásához.

Minimum járulék miatti TB járulék analitika

A “Kimutatások ” / “Éves listák” / “Analitikák” / “Minimum jár. miatti TB jár.  analitika” menüpontban, kilistázhatóak a járulékfizetési alsó határ elérése miatt, munkáltatói TB járulékkal érintett személyek, a minimum járulék miatti TB járulék alapja és a járulék összege.

Minimum járulék – KIVA

A járulékfizetési alsó határ különbözete nem számít bele a személyi jellegű kifizetésekbe. A korábbi verzió – állásfoglalás hiányában – beleszámította. Frissítés után gyűjtsék fel újra az adatokat a bérszámfejtő programból.

CSED esetén a járulékfizetési alsó határ kezelése

Az új Tbj. hiányos rendelkezése miatt, jelenleg az az álláspont, hogy a CSED-en lévő kismamák esetében, hiába nincs munkavégzés, nincs jövedelem, meg kell fizetni a munkáltatónak a TB járulékot és a szociális hozzájárulási adót a járulékfizetési alsó határig.

Valószínűleg a módosítani fogják a Tbj. ide vonatkozó paragrafusait visszamenőleg, de addig a program jelenlegi verziójával számoljuk ilyen esetben is a járulékfizetési alsó határig a TB járulékot és a szociális hozzájárulási adót.

2008 13.0 – új alkalmazás minősége kód: 120 – szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás

A 2008-as adatszolgáltatás 13.0-s verziójában többek között egy új alkalmazás minősége kód került bevezetésre, a 120 – szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás.

Ezt az új alkalmazás minősége kódot a bérszámfejtő programban is ki lehet választani a 4 – es Tanulószerződés állománycsoportban, a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében.

Szakképzési hozzájárulás a járulékfizetési alsó határ esetében

A járulékfizetési alsó határ alatt, a bérszámfejtő program korábbi verziója kiegészítette a szakképzési hozzájárulás összegét is, ha a szakképzési hozzájárulás alapja egyébként nem érte el ezt a határt (48.300.-/ hó). Ezt módosítottuk és a szakképzési hozzájárulás összegét már nem egészítjük ki a járulékfizetés alsó határáig.

2008INT 3.0 verzió

Az alábbi kód esetén készítjük el az adatszolgáltatást:
1-es kód, ha külföldi vállalkozásként közvetlenül, vagy képviselője (az Air. szerinti pénzügyi képviselő, valamint adózási ügyvivő) útján
Az új társadalombiztosítási járulék a 407-es, illetve járulékfizetési alsó határ kiegészítés miatt a 406-os adónemre kerül.

Nyugdíjasok utáni szocho fizetési kötelezettség

Abban az esetben, ha a nyugdíjas foglalkoztatott nem munkavégzésre tekintettel kap jövedelmet, akkor a kifizetőt szocho fizetési kötelezettség terheli. Emiatt az önálló tevékenység származó jövedelemek között is változott a jogcímek kezelése és az Egyéb jövedelmek között létrehoztunk két új jogcímet, amelyekre a bérszámfejtő program számolja a szociális hozzájárulási adót.

Ezek:

 • 741/00 Egyéb jövedelem szochoval (kifiz.)
 • 742/00 Egyéb jöv. szochoval (nem kifiz.)

 

Őstermelők számfejtése 2020.07.01-től

Őstermelők esetében, 2020.07.01-től a Személyi adatokban, az Szja és járulékbeállítások fülön megadott járulékalappal számfejt a program, függetlenül attól, hogy az őstermelő mikor kezdte a tevékenységét és mennyi volt az előző évi árbevétele.

2008 12.0 – járulékfizetési alsó határ mentesség

A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és

 1. gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők,
 2. a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban, a szakképzésről szóló törvény szerint szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

A fenti, két fajta jelölést ki lehet választani a személy adataiban, az Szja és járulék beállítások fülön, egy új változat rögzítése után. Ezért, ha már van a személynek szeptemberi számfejtése, azt ki kell törölni, új változat után bejelölni a mentesség okát, majd újra számfejteni.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló

A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanulók jogviszonyát, a Személyi adatokban, 4 – Tanulószerződés állománycsoporttal lehet felrögzíteni. A Foglalkoztatási adatok fülön jelölhető a Szakképzési munkaszerződés paraméter. Ennek jelölése esetén, a számfejtéskor ehhez a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogcímek jelennek meg, a szabadság speciálisan számolódik. A juttatások szja, szociális hozzájárulási adó, és szakképzési hozzájárulás mentesek, és TB járulék kötelesek.

Járulékfizetési alsó határ számfejtése alóli mentesülés

A Személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön, megadható a Járulékfizetési alsó határ alóli mentesség mezőben, a mentesítés oka (GYED-ben, GYOD-ban….., vagy köznevelési, szakképző, felsőoktatási…..) a 2008-as adatszolgáltatásban megadható paraméterekkel egyezően. Ha ez a paraméter be van állítva, akkor a program nem figyeli a járulékfizetési alsó határt. Egyéb esetben, munkaviszony esetén (akár főállás mellett is), a program ellenőrzi a járulékfizetési alsó határt és kiegészíti a járulékot, ha a járulékalap egyébként nem érné ezt a határt.

Nyugdíjas ügyvezető tag kezelése a 2008M adatszolgáltatásban

A jövedelem nélküli, nyugdíjas ügyvezető tagokról, akkor készül 2008M adatszolgáltatás, ha a Személyi adatokban, a Foglalkoztatási adatok fülön az Üres 08M paramétert jelölve van. Ilyen esetben a program a 2008M-08-as lapot készíti el, de 2008M-09 és 2008M-09-02-es lap nem készül.

A paraméter jelölése nélkül, nem készül 2008M adatszolgáltatásra a jövedelem nélküli személyekről.

Járulékfizetési alsó határ kezelése szeptember hónaptól

Szeptember hónaptól az alábbi jogszabály alapján készülnek a számfejtések:

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 23. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A foglalkoztató köteles a 27. § (2) bekezdés szerinti járulékfizetési alsó határ és a ténylegesen kifizetett járulékalapot képező jövedelem közötti különbözet után fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget teljesíteni.

A különbözet utáni társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség előzőek szerinti teljesítését úgy kell tekinteni az ellátások számítási szabályainak alkalmazása során, mintha azt a biztosított személy teljesítette volna.”

Az alábbi ellátások esetén mentesül a járulékfizetési alsó határ utáni járulékfizetés alól:

 • GYED
 • GYOD
 • GYES
 • GYET
 • Örökbefogadói díj
 • Ápolási díj

Az alábbi ellátások esetén arányosítani kell a járulékfizetési alsó határt:

 • fizetés nélküli szabadság
  • közeli hozzátartozó ápolása
  • külföldi munkavégzés
  • saját ház építése
  • egyéb fizetés nélküli szabadság
  • tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása
 • táppénz
 • baleseti táppénz
 • igazolatlan távollét
 • munkavégzés alóli mentesítés
 • letartoztatás
 • szünetelés

A Havi számfejtés menüpontban, több számfejtés esetén, szükség szerint, az Egyéb gombnál, a Minimum járulék kikapcsolása funkcióval, kikapcsolható a járulékfizetési alsó határ kezelése.

A program adott esetben, a számfejtéseket összeszámolja és minden számfejtésben újra számolja a járulékfizetési alsó határ összegét.

2008-as adatszolgáltatásban még nincs benne a járulékfizetési alsó határ kezelése

Az ÁNYK 2008-as adatszolgáltatásában még nincs benne a járulékfizetési alsó határ kezelése. Ezért ha ilyen számfejtést készítettek, akkor még ne végezzék el az importálást az ÁNYK 2008-as adatszolgáltatásába.

Mivel a 2008A-s lapon sem szerepel még a járulékfizetési alsó határ miatti TB járulék különbözet, ezért az adóbefizetések lista sem fogja a 406-os adónemet tartalmazni. (2020.08.26.)

Felmentési időre jutó bér számfejtése

2020. szeptember hónaptól, a Havi számfejtésben, az Egyéb gombnál, a Felmentési időre fizetett bér számf. funkció már az utolsó havi számfejtésben is indíható, nincs szükség új, üres számfejtési képernyőre.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló

A verzió kiadásakor még nem rendelkezünk minden információval az új szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló kezeléséhez, ezért az új foglalkoztatási formát még nem tudják rögzíteni a bérszámfejtő programban.

A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló rögzítéséhez hamarosan új verziót fogunk készíteni. (2020.08.26.)

Magyarországon mentesített jövedelem minimum járulékalapjának arányosítása

Hónap közben kezdődő vagy megszűnő jogviszonyok esetében, továbbá hóközi változás (pl: minimjárulék összegének ki-bekapcsolása, vagy változása) esetén, a program a Személyi adatokban, az Szja és járulékbeállítások fülön megadott Magyarországon mentesített jövedelem min. járulékalapjának összegét arányosítja naptári napoknak megfelelően.