BÉR 2021. évi 22.05-ös verzió

Demó verzió érvényessége: 2021.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: Nincs időkorlát
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: Nincs időkorlát
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2022.03.31

 • 21M30 összesített igazolás (01.03)
 • Bejelentőlapok T1041, T1041INT, T1042E, T1044D, T1045NY, TMUNK, T1011U (01.03)
 • Zárás (12.30)
 • Egyszerűsített foglalkoztatottak éves korlátjának növelése (12.02)
 • 2108-as adatszolgáltatás december hónapra (11.23)
 • December havi és éves adóbefizetések lista (11.23)
 • Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya (11.22)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény paraméter változtatásának automatikus átvezetése a számfejtésben (11.19)
 • KATA 40% (11.16)
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak szabadságkerete (11.08)
 • VISSZADÓ nyilatkozat (11.04)
 • Számfejtő lapon a  halmozott szja összege (10.28)
 • Decemberi 2108-as adatszolgáltatás (10.25)
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak számfejtésének módosításai (10.12)
 • Csoportos számfejtés egyszerűsített foglalkoztatottaknak (10.04)
 • E-mail címek importálása (09.23)
 • Szakképzési hozzájárulás mentesség visszamenőlegesen (09.15)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása (09.02)

21M30 összesített igazolás

Az “Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” menüponton belül már gyűjthető, javítható, listázható és importálható az ÁNYK programba, a 21M30 összesített igazolás az év végi szja bevalláshoz.

Fontos!

Jelszóval történő mentés esetén, az Adobe Reader programban, akkor nyitható meg olvasható formátumban az igazolás, ha a főmenüben, a “Beállítások” / “Kezelés/Beállítások” menüpontban a PDF export / Beágyazott betűk paraméter jelölve van.  Egyéb esetben más pdf olvasó használata javasolt.

21M30 összesített igazolás

Bejelentőlapok T1041, T1041INT, T1042E, T1044D, T1045NY, TMUNK, T1011U

Az “Adatszolgáltatás ” / “Bejelentőlapok” menüpontban már a 2022-es ÁNYK nyomtatványokkal kompatibilis bejelentőlapok készíthetőek el.

Zárás

A 2022-es gépi nyitás indítása előtt, a 2021-es programban le kell futtatni a Szerviz – Zárás menüpontot.

Egyszerűsített foglalkoztatottak éves korlátjának növelése

A 651.\2021 (XI.30) kormányrendelet alapján, az egyszerűsített foglalkoztatottak alkalmi munkára létesített jogviszonyában való foglalkoztatása esetén, évente 120 nap, alkalmi és idénymunkára létesített jogviszonyok esetén évente 150 nap a foglalkoztatás napjainak a felső határa.

2108-as adatszolgáltatás december hónapra

A 2108-as adatszolgáltatás már elkészíthető december hónapra is. A decemberi adatszolgáltatás sajátossága az, hogy a 2108A-01-02-es lap egész éves adatokkal készül el. A szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség idei évi folyamatos változásai, megnehezítették a 2108A-01-02-es lap elkészítését, ezért egy külön anyagban részletesen olvashatnak a változásokról, azok kezeléséről a Novitax bérszámfejtő programban.

December havi és éves adóbefizetések lista

A havi és éves adóbefizetések lista bekéri az adófolyószámla alapján eddig megfizetett szakképzési hozzájárulás összegét, és ezt figyelembevéve állapítja meg a decemberi fizetendő szakképzési hozzájárulás összegét.

Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya

Az 598/2021. (X.28) és az 599/2021. (X.28.) kormányrendelet alapján, aki az előírt határidőn belül nem veszi fel a kötelezően előírt oltást, fizetés nélküli szabadságra küldhető. Ennek rögzítésére került a bérszámfejtő programba a Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya (J/X) új paraméter.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény paraméter változtatásának automatikus átvezetése a számfejtésben

A szakképzési törvény változása és annak értelmezése miatt, szeptember eleje óta, a “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Szakképzési hozzájárulás fülön lehet beállítani, hogy melyik mértékű szakképzési hozzájárulás kedvezményt, melyik hónapban szeretné a vállalkozás érvényesíteni.

A decemberi 2108-as adatszolgáltatás elkészítése előtt, ellenőrizzék a szakképzési hozzájárulás kedvezmények beállítását.

Ezután érdemes lefuttatni a “Szerviz ” / “Ellenőrzés” menüpontot, amely hibalistára teszi a beállított paraméterektől eltérő számfejtéseket.

Amennyiben a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezménnyel kapcsolatos eltérést jelez a hibalista, akkor a “Szerviz ” / ” 1,5% és 0,75%-os szakképzési hozzájárulás kedvezmény átszámolása egész évre” menüpont segítségével, a bérszámfejtő program újra számolja és a számfejtésben módosítja a beállított paramétereknek megfelelően, a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezményt.

Több értelmezés is napvilágot látott a szakképzési hozzájárulás kedvezmény értelmezésével kapcsolatban. Az egyik ilyen vélemény, érvényesítési feltételként a jövedelemhatárt a minimálbérhez kötötte. Ez a vélemény a törvényből egyértelműen nem olvasható ki, ezért ilyen beállítási lehetőség nincs a bérszámfejtő programunkban.

A fenitek alapján, ha be van állítva a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezmény 1,5% illetve 0,75% (a szociális hozzájárulási adó mértékéhez igazodva), akkor a program minden típusú szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesítéskor a hozzátartozó szakképzési hozzájárulás kedvezményt érvényesíti, vagy ha nincs beállítva kedvezmény érvényesítés, akkor nem számolja azt a mértékű (1,5%, vagy 0,75%) szakképzési hozzájárulási kedvezményt.

A decemberi 2108-as adatszolgáltatást, a szakképzési hozzájárulás elszámolásával, csak a hibalistán szereplő eltérések javítása után javasoljuk elkészíteni.

KATA 40%

A kisadózó vállalkozásoknak juttatott bevételek (KATA 40%) nyilvántartást ellenőrizzék a 2108-as adatszolgáltatás elkészítése előtt, mert a könyvelési bizonylatok általánostól eltérő rögzítése esetén előfordulhat, hogy nem minden bizonylat kerül át automatikusan. Ezeket a bizonylatokat a kettős könyvviteli program ellenőrzése hibalistára teszi.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak szabadságkerete

Ha a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében, a szabadság keret nem a helyes napok számával szerepel a szabadság nyilvántartásokban, akkor a “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Szabadság keret” / “Minden személyre” menüpont futtatásával újra lehet számoltatni és generálni a szabadság kereteket.

VISSZADÓ nyilatkozat

Az “Adatszolgáltatás ” / “VISSZADO” menüpontban, a bérszámfejtő programban rendelkezésre álló adatok alapján, elkészítjük a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez szükséges nyiltkozatot az ÁNYK programba.

A “Kimutatások ” / “Nyomtatványok” / “VISSZADO üres PDF nyomtatvány” menüpontban adatok nélkül pdf formátumban készül el a nyilatkozat.

Számfejtő lapon a  halmozott szja összege

A számfejtő lap lekérhető az eddig levont adóelőleg összegével, mely segítséget nyújthat a gyermeket nevelő magánszemélyeknek az adóvisszatérítésük összegének megállapításában.

A megjelenítéséhez, a számfejtő lap lekérésekor, a Megjelenítési beállítások fülön kell jelölni a Halmozott szja paramétert.

halmozott szja
Halmozott szja

A halmozott szja összegének megjelenítésén ennek megfelelően módosítottunk.

Decemberi 2108-as adatszolgáltatás

A szakképzési hozzájárulás évközi változása miatt, várhatóan a decemberi adatszolgáltatás 2108-01-02-es lapja módosulni fog. Ezért amíg annak változását nem vezetjük át a Novitax bérszámfejtő programon, addig a decemeri 2108-as adatszolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó kimutatások nem készíthetőek el a bérszámfejtő programban.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak számfejtésének módosításai

A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében, a munkaidő analitikában lehetőség van a Munkanap típuson belül, Iskolai jelenlét (1 – 2) kódot választani, azokra a napokra, amely napokon a tanuló az iskolában van. Ezek a napok a munkabér megállapításánál és az osztószámnál is munkanapként lesznek kezelve.

Igazolt, fizetett távollét esetén már nem arányosítja a program a szakképzési munkaszerződésé munkabérét.

Csoportos számfejtés egyszerűsített foglalkoztatottaknak

A “Számfejtés ” / “Egyéb számfejtés” / “Csoportos számfejtés” / “Egyszerűsített fogl. számf.” menüpontban van lehetőség az egyszerűsített foglalkoztatottak részére csoportosan készíteni el a számfejtést.

A csoportos számfejtés feltétele, az időadatok megléte, melyet a “Számfejtés ” / “Időadatok” / “Egysz. fogl. munkaidő analitika import” menüpontban lehet a bérszámfejtő programba beimportálni.

E-mail címek importálása

A “Szerviz ” / “Importok” / “Email címek importálása” menüpontban van lehetőség az e-mail címek csoportos betöltéséhez.

Az alábbi leírás segítséget nyújt a funkció használatához.

Szakképzési hozzájárulás mentesség visszamenőlegesen

A szakképzési törvény 2021.07.01-től hatályos változása alapján, a Szkt. 105. § (2) bekezdésében nevesített szervezetek, a teljes 2021-es adóévre mentesülnek a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

Ennek a változásnak az esetleges visszamenőleges érvényesítéséhez, az alábbi fejlesztéseket végeztük el a Novitax bérszámfejtő programban:

A Szerviz – Beállítások menüpontban, ha a Szakképzési hozzájárulás fülön a Szakképzési hozzájárulás alanya mező Nem értékre van állítva, akkor jelölhető a “Szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terhel a Szkt. 105. § (2) bekezdése alapján” paraméter. A paraméter jelölés esetén, aktívvá válik a “Szerviz ” / “Szakképzési hozzájárulás törlése a számfejtésekből” menüpont, mely minden, a számfejtésekben letárolt szakképzési hozzájárulás összeget kinulláz a teljes évben.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása

A szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó szakképzési hozzájárulási kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban több értelmezés is született. A NAV 2021.08.31-én módosította a szakképzési hozzájárulásról szóló információs füzetét, amely alapján az Szkt. 107. § (3b) kezdés szerinti szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó 1,5%-os és 0,75%-os szakképzési hozzájárulási kedvezmény, csak a leírásban szereplő tanulóval kötött szerződések alapján érvényesíthető.

A Novitax bérszámfejtő program nem minden esetben rendelkezik a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges feltételek meglétének az információjával, ezért a Szerviz – Beállítások menüpontban, a Szakképzési hozzájárulás fülön havonta jelölhető a szakképzési hozzájárulás kedvezmény érvényesítése.

Ezt a beállítást mindenképpen ellenőrizzék és ha kell az értelmezés szerint módosítsák.

Mivel ez a szabályozás visszamenőlegesen is érintheti a szakképzési hozzájárulás kedvezmény érvényesítését, ezért a Szerviz – Ellenőrzés menüpont lefuttatása esetén, a bérszámfejtő program kilistázza a beállításoktól eltérő számfejtéseket.

A számfejtések módosításakor, akár visszamenőlegesen is, az aktuálisan beállított paramétereknek megfelelően számfejti a program a szakképzési hozzájárulás kedvezményét.