BÉR 2022. évi 23.02-es verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2022.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2022.05.31.
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2022.06.15.
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2022.06.27.

 • Foglalkoztatói igazoláson a CSED és GYED együttes igénylése (04.27.)
 • Kisbenzinkutas kedvezmény a KIVA előleg bevalláshoz (04.07.)
 • Negyedéves munkaügyi statisztika (04.04.)
 • KIVA előleg bevallás – a csak bérszámfejtő programot használók részére (04.04.)
 • Negyedéves munkaügyi statisztika (03.31)
 • Irat jelszó importálása (03.22)
 • 2258 negyedéves – őstermelő (03.16)
 • 2208 3.0 – kisbenzinkutas kedvezmény (03.15)
 • ÁNYK import optimalizálása (03.04)
 • KIVA adózás esetén a társas vállalkozás tagjai felszolgálási díja (03.04)
 • TB kifizetőhely – Negyedéves statisztikai jelentések (lezárt táppénz, CSED, GYED) (02.28)
 • Átalányadózó egyéni vállalkozó járulékalapja (02.28)
 • TB kifizetőhely – EB22 elszámolás (02.04)
 • Adóköteles gépkocsi költségtérítés (02.04)
 • KIVA előleg feltüntetési lehetősége az adóbefizetések listán és az utalás fájl készítésekor (02.02)

Foglalkoztatói igazoláson a CSED és GYED együttes igénylése

Az “Adatszolgáltatás ” / “MÁK” / “Foglalkoztatói igazolás” menüpontban már van lehetőség CSED és GYED ellátás együttes igénylésének jelölésére.

Kisbenzinkutas kedvezmény a KIVA előleg bevalláshoz

Az “Utalás/Feladás ” / “Főkönyvi feladás   ” / “KIVA: SZJK és kedvezmények” menüpontban, begyűjtjük a kisbenzinkutas kedvezmény KIVA adóalap kedvezményét (84/2022. (III. 5.) kormány rendelet alapján), mely így már automatikusan átkerül a kettős könyvviteli programba is a feladáskor.

A csak bérszámfejtő programot használó felhasználók esetében a “Nyilvántartások ” / “KIVA előleg” nyilvántartásba is bekerül a KIVA adóalap kedvezmény, ahonnan átimportáljuk az ÁNYK prograba, a KIVA előleg bevallásba.

Negyedéves munkaügyi statisztika

A negyedéves munkaügyi statisztika gyűjtését több helyen módosítottuk:

 • az 1.06-os sorban szereplő személyek kapcsán nem gyűjtünk adatot az óraszám adatokhoz
 • az 1.05-ös sorba besorolt személyeknél nem vizsgáljuk a napi munkaidőt
 • változott a kerekítés is bizonyos esetekben.

KIVA előleg bevallás – a csak bérszámfejtő programot használók részére

Az NTAX-ot (kettős könyvviteli programot) használó ügyfeleink a könyvelő programban tudják csak elkészíteni az előleg bevallást!

A “Nyilvántartások” / “KIVA előleg” menüpontban begyűjti a program a számfejtésből az adatokat, majd az egyéb növelő-csökkentő tételeket rögzítésére ad lehetőséget. A begyűjtött és megadott adatokból számolja ki a KIVA előleg alapját, és a KIVA előleget.
Alapesetként negyedéves fizetést ajánl meg a program, de a “Szerviz ” / “Beállítások”-ban, a Bevallás fülön be lehet állítani, hogy a vállalkozás: „Havonta fizet kiva előleget”

A “Kimutatások ” / “Havi listák” / “Utalás listák” / “Adóbefizetések (2208 alapján)” menüpontban megajánljuk a KIVA nyilvántartó alapján a fizetendő előleg összegét.

A “Nyilvántartások ” / “KIVA előleg” menüpontban lévő adatok alapján negyedévente elkészítjük a KIVA előleg bevallást, az “Adatszolgáltatás ” / “Elektronikus (ÁNYK-n keresztül)” menüpontban, a „22KIVA-ELOLEG” jelölése esetén.

A bérszámfejtő program év végi KIVA bevallást nem készít!

Negyedéves munkaügyi statisztika

A “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Negyedéves munkaügyi statisztika” menüpontban elkészíthető a negyedéves munkaügyi jelentés (2009) statisztikai nyomtatvány.

A létszám gyűjtését módosítottuk a KSH állásfoglalása alapján, így kizárólag az átlagos állományi létszám számítási módszer alapján gyűjtjük a létszám adatokat.

Alapértelmezésben az átlagos állományi létszám a munkavállalók folyamatosan vezetett létszámnyilvántartása alapján kerül kiszámításra. Az átlagolást havonta kell elvégezni az adott hónap naptári napjainak figyelembevételével, vagyis a naponkénti állományi létszámok összegét, a munkarend szerinti pihenőnapokat és munkaszüneti napokat az azt megelőző munkanap létszámával véve figyelembe, el kell osztani a hónap naptári napjainak számával.

Egyidejűleg további statisztikai kimutatások is elérhetőek az alábbi menüpontokban:

 • “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Statisztikai besorolás analitika”
 • “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Segédlet a régi éves munkaügyi statisztika alapján”
 • “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Negyedéves munkaügyi statisztika összesítő”

Irat jelszó importálása

A személyi adatokban, a személyekhez irat jelszó társítható, amivel a különböző kiküldhető dokumentumok titkosíthatóak a személyhez kapcsoltan. Ezeket a jelszavakat már importálással is be lehet rögzíteni a személyekhez.

2258 negyedéves – őstermelő

Már elkészíthető az őstermelő negyedéves 2258-as adatszolgáltatása az “Adatszolgáltatás ” / “Negyedéves adatszolgáltatások” / “2258 (Őstermelő)” menüpontban.

2208 3.0 – kisbenzinkutas kedvezmény

A 2208 adatszolgáltatás új 3.0-s verziója tartalmazza a 84/2022. (III. 5.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglalt adófizetési kedvezmény (kisbenzinkutak szocho kedvezménye) kezelését.

Tehát az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások, amelyek megfelelnek a kormányrendelet szerinti feltételeknek, 2022. év február, március, április, május és június havi szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik, töltőállomásonként legfeljebb négy fő, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalónak kifizetett munkabér utáni szociális hozzájárulási adó összegével.

A kedvezmény érvényesítéséhez a Szerviz – Beállítások menüpontban, a Bevallás fülön kell jelölni, hogy a vállalkozás érintett a kedvezmény érvényesítésével, a „84/2022 (III.5) Kormányrendelet a kisbenzinkutak támogatásához feltételei fennállnak” paraméter jelölésével.

Személyi adatokban, a Szocho beállítások fülön, a „84/2022 (III.5) Kormányrendelet szerinti kedvezményt érvényesíti” paraméternél kell jelölni az érintett munkavállalóknál, havonta, a kedvezmény érvényesítését.

A február havi kedvezményt, a program automatikusan átvezeti a számfejtésben, annak törlése, módosítása nélkül. Március és a későbbi hónapokra, akkor jelölhető a kedvezmény, ha még nincs számfejtése az érintett személynek.

ÁNYK import optimalizálása

Az adatszolgáltatások importálását az ÁNYK programba optimalizáltuk az “Adatszolgáltatás”/”Elektronikus (ÁNYK-n keresztül)” menüpontban, és így már kevesebb kattintás szükséges az importáláshoz.

KIVA adózás esetén a társas vállalkozás tagjai felszolgálási díja

Egyeztetések után, módosítottuk a bérszámfejtő programban a KIVA szerinti járulékalapot, és már a tagok esetén is bekerül a személyi jellegű kifizetések közé a felszolgálási díj.

TB kifizetőhely – Negyedéves statisztikai jelentések (lezárt táppénz, CSED, GYED)

TB kifizetőhelyek esetében már elérhetőek a negyedéves statisztikák a “TB kifizetőhely ” / “Jelentések” menüpontban.

Átalányadózó egyéni vállalkozó járulékalapja

Az átalányadózó egyéni vállalkozó kieső idő esetén, csak akkor mentesül időarányosan a TB járulék és szocho megfizetése alól, ha a Tbj szabályozása alapján a TB járulék és a szocho megállapításának az alapja, a minimálbér vagy a garantált bérminimum. Tényleges jövedelem utáni járulékfizetés esetén, a kieső idő nem arányosítja a járulékalapot.

TB kifizetőhely – EB22 elszámolás

A “TB kifizetőhely ” / “EB22 elszámolás” menüpont elkészíthető az EB22 elszámolás a MÁK felé TB kifizetőhelyek esetében.

Adóköteles gépkocsi költségtérítés

A személyi adatokban, a Számfejtési beállítások fülön, az Adómentes gépkocsi normaköltségen túl, már adóköteles rész is beállítható automatikus számfejtésre.

KIVA előleg feltüntetési lehetősége az adóbefizetések listán

KIVA adózási mód esetén, az adóbefizetések listán és az adók utalási fájljának készítésekor, lehetőség van megadni a KIVA előleg összegét.