BÉR 2023. évi 24.04-es verzió

Demó verzió érvényessége: 2023.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2023.11.30
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2023.12.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2023.12.21.

Programregisztráció

Ahogy azt már megszokhatták, a honlapunkról valamennyi programunk, így a 2023. évi is csak demo verzióban tölthető le. A demo verzió 2023. január és február hónapban engedi a bérszámfejtő program használatát. A programhasználat meghosszabbításához a 2023. évi programokat is regisztráltatni kell. A regisztráció feltétele az esedékes programhasználati díjak megfizetése.

A regisztrációs eljárás részletes leírását az alábbi bejegyzésben találják:

Regisztráció 2019-től

24.04-es verzió fontosabb változásai:

 • CIB BUSINESS ONLINE postai kifizetési utalvány (.csv) (11.11)
 • GYÁP nyilatkozat ÚJ! (10.24)
 • Létszám statisztika (10.19)
 • Átalányadózó egyéni vállalkozói jövedelem összege szünetelés esetén (10.09)
 • 2358 8.0 verzió – átalányadózó egyéni vállalkozó (10.05)
 • Keresetpótló járadék (10.05)
 • TB ellátásokban a tört napi ellátás összeg kezelése (09.06)
 • 2358 6.0 verzió – EV szünetelés jelölése (09.05)
 • TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls) (08.29.)
 • TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) gyűjtés változás (08.11)
 • TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) módosítások miatti háttér művelet (08.11)
 • TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls) javítás (08.07)
 • TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) módosítások (08.04)
 • 2308 adatszolgáltatás 5.0 verzió (08.04)
 • TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) július hónaptól (08.03)
 • TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls) (08.03.)
 • E-mail címek importálása (08.01.)
 • 2308A-01-01-es lap 15. sorának importálása (07.31)
 • TB ellátások nettó összegének a kerekítése (07.31)
 • Táppénz jogosultság megállapítása (07.31)
 • 2308 adatszolgáltatás 4.0 verzió (07.28)
 • Kifizetői EKHO mentesség már év végéig (07.28)
 • SZÉP kártya egyszeri juttatás a cafetéria nyilvántartásban is (07.13)
 • TB kifizetőhely – Ellátások rögzítési felület változása – Számítási mód mező (07.11)
 • SZÉP kártya egyszeri juttatás jogcím (07.10)

CIB BUSINESS ONLINE postai kifizetési utalvány (.csv)

Új utalás formátum készíthető el a bérszámfejtő programba, a CIB BUSINESS ONLINE postai kifizetési utalvány (.csv).

GYÁP nyilatkozat ÚJ!

A “TB kifizetőhely ” / “Kimutatások” / “Nyilatkozat gyáp igényléshez” menüpontban elérhető a MÁK honlapján elérhető új GYÁP nyilatkozat.

Létszám statisztika

A felmentési idő napjainak a számát már kiejti a létszám statisztika kimutatás.

Átalányadózó egyéni vállalkozói jövedelem összege szünetelés esetén

2023.09.01 hatálybalépés dátummal változott a Tbj. 31.§-a, mely szerint a biztosítás szünetelése alatt a szünetelést megelőzően fennálló biztosítással járó jogviszony alapján kifizetett (juttatott), megszerzett járulékalapot képező jövedelmet (ideértve az olyan bevételt, amelyből jövedelmet kell megállapítani) úgy kell figyelembe venni, mintha annak kifizetésére, megszerzésére a szünetelés kezdő napját megelőző napon került volna sor.

Az Szja és a Tbj. törvény eltérő rendelkezései miatt, ezeket a jövedelmeket nem tudja a bérszámfejtő program a kifizetést megelőző időszakra importálni, ezért ilyen esetben a jövedelem összegét kézzel kell a megfelelő hónapban módosítani.

2358 8.0 verzió – átalányadózó egyéni vállalkozó

A mai napon (10.05) felkerült a 2358 adatszolgáltatás 8.0 verziója, melyhez hozzáigazítottuk a bérszámfejtő programot. A változások az átalányadózó egyéni vállalkozók adatszolgáltatását érintik.

Az adatszolgáltatás elkészítése előtt, a bérszámfejtő program és az ÁNYK 2358 nyomtatványának a frissítése szükséges.

Keresetpótló járadék

A jogviszony megszűnés után kifizetett keresetpótló járadékot az alábbi módon lehet rögzíteni.

A személy állománycsoportja 1-es, az alkalmazás minősége kód 99-es.  Számfejtéskor az “Egyéb munkaviszonyból származó jövedelem” jogcímek között a “385/00 Keresetpótló járadék” jogcímre lehet rögzíteni az összeget, ami szja és szocho köteles, de Tb járulék mentes lesz.
A 08-as adatszolgáltatásban a 303-as Más bérjövedelem sorba kerül ez a jövedelem.

TB ellátásokban a tört napi ellátás összeg kezelése

TB kifizetőhelyek esetében, változik a TB ellátás rögzítési felület. Bekerült új mezőként az Első (tört) napi összeg mező a táppénz, baleseti táppénz és gyermek ápolási táppénz esetében, ahol megadható az első nem teljes napi táppénz összege.

Első tört napi összeg mező
Első tört napi összeg mező

A mező kitöltése esetén, a számfejtésben az első táppénzes napra megadott összeget számfejti a bérszámfejtő program, a többi napnál a napi ellátás összegét veszi figyelembe.

Számfejtés tört napi táppénz rögzítése esetén

A munkaidő analitikában az adott napra a megfelelő ellátás típusát kell megadni,  munkabér összegét növelni  kell a ledolgozott óraszámra jutó bér összegével, azt a bérszámfejtő program automatikusan nem tudja megtenni.

Részletes jelenléti ív vezetés (Jelenléti ív vezetése – Igen) esetén, a munkaidő analitikában az adott napra a megfelelő ellátás típusát kell megadni és a jelenléti ív adatokban rögzíteni kell a tényleges munkavégzés időtartamát a helyes számfejtéshez.

Óra analitika vezetése (Jelenléti ív vezetése – Igen, papíron) esetén, a  munkaidő analitikában az adott napra a megfelelő ellátás típusát kell megadni és az óra analitikán a ledolgozott óraszámokat kell módosítani a helyes számfejtéshez.

2358 6.0 verzió – EV szünetelés jelölése

A 2358 adatszolgáltatás 6.0-s 08.31-i verziója már nem kéri a szünetelés jelölését a főlapon. Ehhez hozzáigazítottuk a bérszámfejtő programunkat.

TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls)

Az 1-6. havi lezáratlan adatszolgáltatás (.xls) gyűjtésekor, egy korábbi verzióval, bizonyos esetekben a betegszabadság időszaka is begyűjtésre került az xls fájlba.

Kérjük ellenőrizzék a legyűjtött adatokat és az új verzióval gyűjtsék azt újra, a “TB kifizetőhely ” / “01-06 havi lezáratlan adatszolgáltatás (.xls)” menüpontban.

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) gyűjtés változás

A TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) gyűjtésekor a naptári napi alap mezőbe nem a helyes érték került gyűjtésre bizonyos esetekben.

Kérjük ellenőrizzék a legyűjtött adatokat és az új verzióval gyűjtsék azt újra, a “TB kifizetőhely ” / “Adatszolgáltatás (.xml)” / “Részletező lapok” menüpontban, és ezután készítsék el a xml fájlt.

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) módosítások miatti háttér művelet

A TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) fájlok későbbi hónapokban történő elkészítéséhez, további információk gyűjtése és tárolása szükséges, ezért a bérszámfejtő programba való belépés után, a program egy gyűjtést futtat a háttérben, ahol ha hibát észlel azt hibalistára teszi (mint az eredeti gyűjtéskor).

A már elkészített .xml fájlokat ez a háttérben futó funkció nem érinti, nem módosítja, nincs szükség annak újra elkészítésére.

A háttérben futtatott gyűjtés után, az alábbi tájékoztató ablak jelenik meg.

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) háttér gyűjtés

TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls) javítás

Bizonyos esetekben már lezárt ellátást is begyűjtött a program a TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls) fájlokba.

Kérjük ellenőrizzék az xls fájlt beküldés előtt, szükség szerint az új verzióval készítsék el azt újra.

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) módosítások

Az alábbi módosítások kerültek bele a TB adatszolgáltatás (.xml) fájl készítésébe:

 • csak betegszabadság esetén is belekerült a személy az adatszolgáltatásba – ezt javítottuk, az újra gyűjtés előtt törlés szükséges
 • folyamatos keresőképtelenséghez kapcsolódó utólagos táppénz kifizetés esetén  nem minden számfejtés került gyűjtésre – ezt módosítottuk, az újra gyűjtés után bekerülnek a számfejtések a részletező lapra

2308 adatszolgáltatás 5.0 verzió

A 2023.07.14-én kihirdetett 2023.LIX. törvény alapján, a kifizetői ekho mentesség fennáll teljes évre. Ehhez igazították hozzá az ÁNYK 2308 5.0 verziót, mely már elérhető a NAV honlapján.

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) július hónaptól

2023.07.01-től megváltozott a TB kifizetőhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége, amelyet az „Adatszolgáltatás a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokról és a baleseti táppénzről” nevű .xml fájllal kell, elsőként 08.20-ig teljesíteni.

Az adatszolgáltatáshoz szükséges adatok gyűjtés, javítása és az .xml fájl elkészítése a “TB kifizetőhely ” / “Adatszolgáltatás (.xml)” menüpontban történik.

Az adatszolgáltatás elkészítésének menetét és az ahhoz szükséges változások összefoglalása az alábbi leírásban található:

TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) háttér gyűjtés
TB kifizetőhelyi adatszolgáltatás (.xml) háttér gyűjtés

TB kifizetőhelyek 1-6. havi adatszolgáltatása (.xls)

2023.07.01-től megváltozott a TB kifizetőhelyek adatszolgáltatási kötelezettsége, ennek vonzataként, az 1-6. havi még lezáratlan ellátásokról egy-egy .xls adatszolgáltatást kell teljesíteni, mely a “TB kifizetőhely ” / “01-06 havi lezáratlan adatszolgáltatás (.xls)” menüpontban készíthető el, ellátás típusonként.

E-mail címek importálása

Módosítottuk az e-mail címek importálás a WebBér rendszert is használó cégek esetében. A WebBér rendszerben felhasználói fiókkal rendelkező felhasználók esetében, ha az import fájl nem tartalmaz e-mail címet, akkor sem törlődik a már korábban megadott e-mail cím importáláskor.

A WebBér rendszert nem használó cégek esetében az e-mail cím nélküli import fájl továbbra is törli a személy e-mail címét importáláskor.

2308A-01-01-es lap 15. sorának importálása

Az ÁNYK 2308 adatszolgáltatás 4.0-s verziójában új sorral bővítették a 2308A-01-01-es lapot a kamatjövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó miatt, ennek következményeként természetes személyhez nem köthető szociális hozzájárulási adó import azonosítója is megváltozott. Ehhez a módosításhoz hozzáigazítottuk a Novitax bérszámfejtő program által elkészített import fájlt.

TB ellátások nettó összegének a kerekítése

Az Ebtv. változásainak megfelelően, a tb ellátások számfejtésekor a nettó ellátás összegét is felfelé kell kerekíteni 0 vagy 5 ft-ra. A kerekítés kezelhetőségének érdekében egy új jogcímmel bővítettük az Adómentes, bevétel jogcímeket a 745/00 TB ellátás kerekítési különbözete néven. Erre számfejti a program automatikusan ezeket a kerekítési különbözeteket.

Táppénz jogosultság megállapítása

Az Ebtv. változásaival összhangban felülvizsgáltuk a táppénz jogosultság megállapítását és a jelenlegi jogszabályokhoz igazítottuk azt.

2308 adatszolgáltatás 4.0 verzió

A 2308 adatszolgáltatás 4.0 verziójában, üres (nullás) 08M gyűjtése esetén pl.: ügyvezető tag díjazás nélkül esetében, már nem kell nullákkal feltölteni a 2308-09-02-es lap 640-643. sorait. Ezt módosítottuk a 2308 adatszolgáltatás importálásában.

Abban az esetben ha hibát kapnak, akkor mindenképpen frissítsék a 2308 adatszolgáltatást az ÁNYK programban 4.0 verzióra és a Novitax bérszámfejtő programból is a legfrissebb verziót használják.

Kifizetői EKHO mentesség már év végéig

A 2023.07.14-én kihirdetett 2023.LIX. törvény alapján, a kifizetői ekho mentesség fennáll teljes évre. Ehhez hozzáigazítottuk a Novitax bérszámfejtő programot, így már teljes évben nem számol a bérszámfejtő program kifizetői EKHO-t.

SZÉP kártya egyszeri juttatás a cafetéria nyilvántartásban is

A cafetéria nyilvántartásban is lehetőség van a SZÉP kártya egyszeri juttatást rögzíteni, mivel az a NAV tájékoztató szerint több részletben is juttatható. A cafetéria éves keretbe beleszámít ez a jogcím is, de a béren kívüli juttatás keretbe nem.

TB kifizetőhely – Ellátások rögzítési felület változása – Számítási mód mező

A “TB kifizetőhely ” / “Ellátások” menüpontban, az ellátás rögzítéséhez bekerült új mezőként a “Számítási mód”, aminek az új .xml adatszolgáltatásban lesz szerepe.
A 2023. 07. 01-től kezdődő ellátásokban a “Számolás” gombra kattintva ez már automatikusan töltődni fog.
Az első félévről áthúzódó, folyamatos ellátások esetén kérjük Önöket, hogy lépjenek bele az ellátásokban, és nyomjanak rá a “Számolás” gombra. Így a már meglévő ellátásokban is kitöltésre kerül a “Számítási mód” mező.

SZÉP kártya egyszeri juttatás jogcím

A 237/2023. (VI.19) kormányrendelet  alapján, a béren kívüli juttatások közé bekerült egy új jogcím 615/00 SZÉP kártya egyszeri juttatás néven. Erre a jogcímre maximum 200 eft számfejthető augusztus számfejtési hónaptól, akár több részletben is.

https://nav.gov.hu/ado/szja/A_SZEP-kartya-juttatas_kedvezo_valtozasai