Bér adatok átmásolása telephelyek között

Bér adatok átmásolása telephelyek között

A Bér adatok átmásolása telephelyek között funkció használatával a különálló Bérszámfejtési gépen készített telephelyi mentésben lévő számfejtési adatokat lehet bemásoltatni a Könyvelést tartalmazó adatbázisba. Ez a funkció nem a kettős könyvelésbe történő bérfeladás, hanem a két adatrész egyesítése a Könyvelés tartalmazó adatbázisba.

ber_adatok_atmasolasa_telephelyek_kozott
Bér adatok átmásolása telephelyek között

 

A telephelyi bérszámfejtési adatok bemásolása a könyvelési adatbázisba

Bérszámfejtés a telephely, a könyvelés a központ. Az adatmásolás a telephelyből a központba lehetséges. Bővebben a telephelyes használatról itt olvashat…

A bér adatok átmásolásának előkészítése, illetve a Telephelyes bérfeladáshoz szükséges lépések

Feltétlenül készítsen biztonsági mentést cégeiről a funkció használata előtt.

Létezik olyan programhasználat, hogy az egyik gépen használják a könyvelő programot, és ettől független másik számítógépen pedig számfejtik a céget. Ez történhet olyan munkamegosztásban is, hogy a könyvelőiroda a saját számítógépén könyvel, az ügyfél a saját telephelyén levő számítógépen számfejt. Az ily módon rögzített bérszámfejtési adatok automatikus könyvelését a telephelyes megoldás tette lehetővé. Ennek a funkciónak a használatához a könyvelő számítógépen lévő program főmenüjében a Ment-Tölt menü Mentés/Visszatöltés beállítások (korábban Mentési beállítások) képernyőn a Telephelyi mentésnél központi gép kapcsolót be kell kapcsolni – ugyanezt a bérszámfejtő gépen a  üresen kell hagyni. A bérszámfejtési gépen a számfejtési adatokat a Ment-Tölt menüpont Telephelyi mentés funkciójával szükséges lementeni – 1-es vagy nagyobb telephely sorszámmal. A lementett telephelyi mentést a központnak jelölt könyvelési adatbázist használó számítógépen a főmenü Ment-Tölt menüjében található Telephelyi betöltés menüpontban kell visszatölteni. Ezután a számfejtésben készült bérbizonylat a Telephelyi bérfeladással feladható a könyvelő programba.

Bér adatok átmásolása telephelyek között további teendői

A művelet megkezdéséhez az előzőleg leírt módon be kell tölteni a központi gépen a bérszámfejtési állományt tartalmazó telephelyi mentést. Ez után át kell váltani a céget a központi (0-s telephely számú) cégre.

Bér adatok átmásolása telephelyek között menüpontban, az előzőek szerint, a központi gépre a Telephelyi betöltéssel betöltött bérszámfejtési adatokat átmásoljuk a könyvelési adatállományba. A bemásolás során a teljes bérszámfejtési törzs és számfejtés állományok átkerülnek a központi adatbázisba. A program a béradatok másolása előtt nem vizsgálja, hogy a könyvelési adatbázisban vannak-e már számfejtési adatok, így a bemásolása bármikor megismételhető. A módszer akkor is jól használható, ha a könyvelés, és a bérszámfejtés szétválasztása például hálózat kialakítása, vagy mások miatt már nem indokolt.

Amennyiben a könyvelés, és a számfejtés használ utókalkulációs gyűjtőket (munkaszámokat, vagy költséghelyeket) a bérszámfejtési adatok első bemásolása után azokat célszerű egységesíteni, ugyanez vonatkozik a bank adatokra is (mivel ezek az állományok nem másolódnak át a számfejtési adatokkal együtt).

Szükséges előzetes Óvintézkedések

Feltétlenül készítsen biztonsági mentést cégeiről a funkció használata előtt.

Javasoljuk, hogy a funkció használatakor a többi kliens számítógépen ne legyen megnyitva a program. A Bér adatok átmásolása telephelyek között menüpont bármelyik kliens gépről indítható, de javasolt a szerver gépen történő használata.

A menüpont indítása után szükséges megadni a bérszámfejtési adatokat tartalmazó telephely sorszámát. Ez után az OK gombra kell kattintani a másolás megkezdéséhez.

A képernyő közepén megjelenő folyamatjelző ablakokkal követhető az adatok másolásának menete. A másolások az adatbázisok méretétől és a gép teljesítményétől függően több-kevesebb időt vesznek igénybe.

A másolási műveletek elvégzése után egy Információ ablakot jelenít meg a szoftver. Az OK gombra kattintással a folyamat befejeződik.

A funkció használata után a 0-s telephelyszámú központi cég adatbázisa megbővült a telephely adatbázisban lévő bérszámfejtési adatokkal. A folyamat futtatása után minden esetben ellenőrizni szükséges a meglévő és az újonnan bekerült adatokat! Nem várt probléma esetén a mentéseket vissza kell tölteni és értesíteni a Novitax Kft. ügyfélszolgálatát az észrevételekről.