Devizás könyvelés az egyszeres programban 2023-tól

Devizás könyvelés az egyszeres programban csak az egyéni vállalkozóknak lehetséges.

Devizás könyvelés az egyszeres programban a non profit vállalkozási formával beállított szervezeteknél és társasházaknál nem lehetséges.

A TAXA-n belül a Beállítások/Kezelés menüpontban van lehetőség a „Devizás könyvelés” jelölésére. A Törzsadatoknál lehet a Devizákat és  Árfolyamok rögzíteni hasonlóan a többi programhoz. A Törzsadatok/Pénztárak illetve Bankszámlák menüpontokban lehet felrögzíteni a devizás pénzforgalmi helyeket. Nyitó árfolyam megadása kötelező.

A program azt a pénzforgalmi helyet értékeli devizásnak, ahol meg van adva a nyitó árfolyam.

Kerekítési beállítások:

Menükezelő/Cégbeállítások/Cégadatok/Devizás és kerekítési beállítások fülön az alábbi lehetőség közül választhat a felhasználó.
Könyvelési (alap) deviza kerekítésnél „Bizonylat végösszeg”-nél megadható a tizedes jegyek száma a forintos bizonylatok rögzítésénél. (Forintos bizonylatoknál csak egész szám lehet az áfa így.)
Devizás kerekítésnél szintén megadható a „Bizonylat végösszeg”-nél a devizás bizonylatoknál a tizedes jegyek száma.
Az árfolyamok lekérdezése ugyan úgy működik mint a többi programban (NTAX, IPTAX).
Bővebb leírás a működéséről honlapunkon (www.novitax.hu) a Tudástáron belül  a  „Deviza árfolyam lekérdező” dokumentumban található.

Példa devizás számla rögzítésére és kiegyenlítése

Számla rögzítése (anyag beszerzés):

Devizás számla rögzítése
Devizás számla rögzítése

Naplófőkönyvi hivatkozása a rögzített számlának:

Mivel a számla nem pénzforgalmi áfát választó szállítótól származik és a befogadó egyéni vállalkozás sem választotta a pénzforgalmi áfát, így az adó levonásra került.

Az  Áfa árf. 350Ft/Euro. Tehát a levonható áfa: 270*350 = 94.500Ft.

Levonható áfa rovatot érinti és az Egyéb tartozások növekedést a rögzített tétel.

Devizás  anyag számla kiegyenlítése:

A felhasználónak a kiegyenlítés (pénzforgalom) könyvelésekor ki kell választania a megfelelő devizás pénzforgalmi helyet és megadnia a pénzforgalmi árfolyamot.

A  személyi jövedelemadóról és az általános forgalmi adóról szóló jogszabályok figyelembe vételével kell kiválasztania a felhasználónak a pénzforgalmi árfolyamot is, nem csak az áfa árfolyamot.

Devizás számla kiegyenlítése
Devizás számla kiegyenlítése

Eszköz beszerzésnél  a beszerzési bizonylat rögzítése nem minden esetben jár pénzmozgással azonnal  (azaz nincs pénzforgalmi árfolyam), így az értékelési árfolyamon kerül az eszköz bele az eszköznyilvántartásba.

Az áfa  árfolyamnak fontos szerepe van az áruanalitika listán. Teljesítés szemléletnél, ahol nincs pénzmozgás a lista az áfa árfolyamot használja.

Ha devizás pénzforgalmat könyvelünk, akkor pénzforgalmi árfolyam megadása minden esetben  kötelező.

Devizás számla kiegyenlítése forintban

Megfelelő forintos pénzforgalmi helyet kell kiválasztani a bizonylat fejben és a biz. típus: Pénzforgalom.

A bizonylat tételben ki kell választani  a kiegyenlítésre kerülő számlát.

A program automatikusan a “Kiegyenlítés a számlán” mezőbe bemásolja a számla nyitott értékét devizában. A felhasználónak meg kell állapítania, hogy a teljes devizás érték kiegyenlítésre került-e forintban. Ha nem, akkor módosítania kell, hogy a teljes devizás összegből a könyvelt pénzforgalom, pontosan mennyi devizának felel meg.

A “Kiegyenlítés összege” mezőbe a felhasználónak fel kell tüntetnie a devizának megfelelő forint értéket.

Devizás számla kiegyenlítése forintban
Devizás számla kiegyenlítése forintban

Devizás (EUR) számla kiegyenlítése eltérő devizában (USD)

A bizonylat fejben meg kell adni az eltérő devizás pénzfogalmi helyet és árfolyamot. A tételben ki  kell választani a kiegyenlítésre kerülő számlát.

A program automatikusan megjeleníti a számla devizás teljes értékét és az esetleges eddigi kiegyenlítéseket. A felhasználónak meg kell adnia, hogy az eredeti devizában milyen érték került kiegyenlítésre, illetve ez az érték pontosan mennyi eltérő devizában. A megadott értékek alapján a program kiszámítja a forint értéket.

Devizás számla kiegyenlítése eltérő devizában
Devizás számla kiegyenlítése eltérő devizában

Az automatikus kiegyenlítésnél a partnernek csak azokat a bizonylatait veszi figyelembe a program, melyek a megadott pénzforgalmi hely devizájával azonos.