Egyéni vállalkozói tevékenység özvegy vagy örökös által történő folytatásáról (őstermelő is!)

Egyéni vállalkozói tevékenység özvegy vagy örökös által történő folytatásáról a 2009. évi CXV. törvény 17. paragrafusa rendelkezik.

Bejelentésére az elhalálozástól számított 90. napig van lehetőség.

17. § *  (1) *  Az egyéni vállalkozó halála esetén az egyéni vállalkozó özvegye, özvegy hiányában vagy annak egyetértésével örököse az egyéni vállalkozói tevékenységet folytathatja, ha az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását az e törvényben meghatározottak szerint – az ok bekövetkezésétől számított 90 napon belül – a Hatóságnál személyesen bejelenti.

Az új adószám megszerzése után lehetőség van a menükezelőben a Cégnyitások/Egyéni vállalkozás öröklése menüpontban megnyitni az új könyvelési állományt (egyszeres könyvvitel).  Az elhunyt egyéni vállalkozó könyveléséből az összes tétel átkerül az új adószámos könyvelési állományba.

 

Egyéni vállalkozói tevékenység özvegy vagy örökös által történő folytatásáról
Egyéni vállalkozói tevékenység özvegy vagy örökös által történő folytatásáról

A felhasználónak az állományt rendeznie kell. (Pld. jövedelem kivétek törlése az örökösnél….stb.) A program csak az összes tételt másolja át, a személyi jövedelemadó törvénynek megfelelően a tételeket nem rendezi az elhunyt és az örökös állományában.

2019-től változás, hogy már nem csak az egyéni vállalkozás-ra állított vállalkozási formánál történhet nyitás, hanem az “őstermelőnél” is. Illetve  az “őstermelő” cégformánál is.

A menü neve is megváltozott:

Egyéni vállalkozás / Őstermelő öröklése

Kapcsolódó hivatkozások (forrásanyag)

Törvény a személyi jövedelemadóról

Törvény az egyéni vállalkozásról és az egyéni cégről