Elektronikus bank beolvasás az IPTAX modulban

Elektronikus bank beolvasás az IPTAX modulban

WINTAX2020_kezdo


Szükséges beállítások

A banki terminálprogramokból kiexportált kivonatfájlt lehetséges az IPTAX modulban létrehozott banki folyószámlákra importálni a következők szerint.

ebank_import4

A Bank, pénztár menüben a Bankszámla nyitás menüponton belül szükséges megnyitni a bankot és alul a Protokoll lehetőségnél ki kell választani az importálandó fájlformátumot.

ebank_import3

Amennyiben a választható lehetőségek közül nem egyértelmű, hogy melyiket kell beállítani, akkor végig kell próbálni a meglévő lehetőségeket, hogy melyik a megfelelő, ahogyan azt alább az Importálás részen le van írva.

1-Electra text formátum (*.STM): OTP, Commerzbank, ERSTE, K&H, MKB, Banco Popolare, Pátria Takarék
2-Spectra UCB formátum (*.STM): UniCredit, SopronBank
3-Budapest Bank kivonat (*.XML): Budapest Bank
4-ING MT940 formátum (*.STA): ING
5-Raiffeisen REX formátum (*.TXT): Raiffeisen REX
6-SberBank MT940 formátum (*.STA): OberBank, SberBank
7-Raiffeisen forg. form. (*.TXT): Raiffeisen forgalom
8-Erste történet formátum (*.TEXT): Erste történet
9-Citi SWIFT MT940 formátum (*.TXT): Citi
A-Széchenyi XML formátum (*.XML): Széchenyi
B-Magnet XML formátum (*.XML): Magnet
C-CIB SAP formátum (2 fájl) (*.KIV): CIB SAP
D-CIB SAP2 formátum (1 fájl) (*.KIV): CIB SAP2
E-UniCredit SWIFT MT940 formátum (*.STA): UniCredit SK MT940
F-FHB (Takarék) MT940 formátum (*.TXT)
G-OTP Direkt hitelesített bankszámlakivonat XML csatolmánya (*.XML)
H-Hagyományos OTP formátum 2. (*.CSV)

Importálás kiegészítő beállításai

ebank_import5

A Beállítások / Alapbeállítások / Bank és pénztár… menüpontban az Import beállítások lapon jobb oldalon az Import beállítások részen lehet állítani a Feldolgozás módját, a Számla kiegyenlítés módját.

 

ebank_import6

 

Import beállítások
  • Automatikus: a program a kivonat importálásakor, ha azonosítja a kiegyenlítendő számlát vagy partnert, akkor a kivonattételt a képernyőn való megjelentetés nélkül azonnal rögzíti. A partnerhez nem rendelhető tételeket a rögzítés előtt megjeleníti a képernyőn, amely tételeket a kezelőnek kell partnerhez vagy partnerhez rendelnie, és a tároló gomb megnyomásával rögzítenie.
  • Tételes: a program a kivonat összes tételét a rögzítés előtt megjeleníti a képernyőn, a tételeket a tároló gomb megnyomásával a kezelőnek kell rögzítenie.
Számla kiegyenlítés módja
  • Automatikus: automatikus számlakiegyenlítéskor a partner azonosítása után a program a kezelő által beállított sorrend szerint a banki tételeket számlához rendeli, a maradék összeget függő tételként rögzíti.
  • Kézi: kézi kiegyenlítéskor a program a partner azonosítása után a kezelő által megadott sorrendben a kiegyenlíthető számlákat megjeleníti a képernyőn, a banki tételeket a kezelőnek kell számlákhoz rendelni.
  • Közlemény alapján: a közleményben szereplő bizonylathivatkozásokat azonosítja a program.  Közleményben szerepelhet: bizonylatszám vagy eredeti bizonylatszám

Közleményben lévő számlaszámok azonosítása megadott paraméterek alapján

Számlaszám maszkok

Bejövő számlák iktatása esetén az Eredeti szám mezőben megadott vagy importált számlaszámok maszkolása beállítható, tehát a programot meg lehet tanítani arra, hogy hogyan épül fel az importálásnál a közlemény sorban megtalálandó egy idegen számlaszám.

ebank_import7

A Törzsadatok / Pénzforgalmi törzsadatok / Bankszámlakivonat beolvasás maszkok… menüpontban megadható minden beolvasandó számlaszám formátum.

ebank_import8

 


Importálás indítása

ebank_import1

A Bank, pénztár menü Bankszámlakivonatok vezetése menüpontba belépve a Bank felvitel ablakban a Bankot kiválasztva, majd az OK gombbal továbblépve az ablak alsó részén az Import gombra kattintva kezdeményezhető az importálás.

ebank_import2


Importálási folyamat

Az importálási folyamat az importfájl kiválasztásával indul el a beállításoknak megfelelően. A program ellenőrzi a bankszámlaszámot a nyitás dátumát, a nyitó egyenleget és csak akkor kezdi meg a beolvasást, ha minden egyezik és nincsenek kézzel rögzített tétel a nyitott kivonatban.

A beolvasási folyamat megpróbálja a bankszámlaszám és a közleményben megadott számlaszám alapján beazonosítani a partnert és a kiegyenlítendő számlát. Meglévő adatok hiányában a program megáll és a banki tétel letárolásához a kezelő beavatkozását, partner és számlaszám manuális kiválasztását várja az Irány, az Dátum és az Összeg beírása mellett.

Amennyiben a közlemény sorban feltüntetett számlaszám formailag különbözik a programban lévő Számlaszám vagy Eredeti számlaszám mezőben tároltaktól, akkor a beazonosítás nem lesz sikeres, ilyen esetben kézzel kell beavatkozni.

ebank_import9