Eltérő árfolyamú áfa kezelése (bejövő)

Szükséges beállítások az eltérő árfolyamú áfa  kezeléséhez:

  1. A számlatükörben létre kell hozni legalább egy Devizás áfa átvezetés számlaszámot, melynek jellege DA 1 legyen (Pl.: 3684 – DA1), ha a vevői és szállítói számlákhoz tartozó deviza áfa átvezetést külön főkönyvi számon szeretnék nyilvántartani, akkor két főkönyvi számot hozzunk létre.
  2.  A Beállítások/Cégbeállítások/Adóbeállítások fülön meg kell adni a Devizás áfa átvezetése szállító és vevő mezőkben a korábban erre a célra létrehozott egy vagy két főkönyvi számot.
  3. A Törzsadatok/Naplók menüpontban a könyvelésre kialakított naplóban (Pl: BE) meg kell megadni az áfa számlaszámnál a 466-os és az áfa számlaszám 2-nél a 467-es főkönyvi számot.

Bejövő számla könyvelése:

A főkönyvi számok megadása után az összeg mezőn nyomott F4-es billentyű segítségével lehet a devizás összeget kitölteni, majd kiválasztani a számlához tartozó árfolyamot. Ezt követően kell megadni az áfa %-ot, majd a TAB vagy az ENTER billentyű segítségével tovább kell haladni a tételen egészen addig míg a program az Áfa összeg mezőt ki nem tölti. Az eltérő árfolyam megadására a CTRL+F4-es gombok vagy az Egyéb funkciók/Eltérő áfa árfolyam gomb megnyomása ad lehetőséget. Az így felugró táblázatban láthatjuk a devizás és forintos áfa összeget a számlához tartozó árfolyammal, és az Áfa árfolyam mezőben adhatjuk meg az eltérő árfolyamot.

Eltérő árfolyamú áfa kezelése (bejövő)

Megfelelő beállítások esetén a program az alábbi tételeket könyveli (automatikusan könyvelődik az áfa átvezetés és az árfolyam nyereség vagy veszteség).

Eltérő árfolyamú áfa kezelése (bejövő)

Jogszabályi háttér: Hatályos áfa törvény