Eltérő üzleti év nyitása (Wintax integrált ügyviteli rendszerben)

WINTAX program

Eltérő üzleti év nyitás indítása

Az eltérő üzleti év nyitását a Főmenü a Cégnyitások / Eltérő üzleti év nyitása menüpontjának elindításával kezdeményezhető.

eltérő üzleti év nyitása

Adatbázis útvonal választás

A gépi nyitás elindítása után ki kell választani a 2022-es program elérési útvonalát (az itt felajánlott útvonalat csak abban az esetben kell megváltoztatni, ha a 2022-es program nem arra a meghajtóra lett telepítve, ahol a 2022-es található). Ez az útvonalválasztás a legtöbb használat esetében nem jelentkezik.

eltero_uzletiev_nyitas

Frissítés ellenőrzése

Amennyiben a következő üzenet megjelenik, szakítsuk meg a nyitást és frissítsük az aktuális évi programváltozatot a legújabbra.

Tovább a programok frissítéséhez…

frissebb_verzio

Cég kiválasztása

Az útvonalak kiválasztása után megjelennek az előző évi cégek, amelyekből ki kell választani az átnyitni kívánt vállalkozást, illetve ugyanitt jelölni kell, hogy melyik programrészeket kívánjuk megnyitni.

eltérő üzleti év nyitása cégválasztás

Átnyitandó cég kiválasztása

Nyitandó modul(ok) választása

A felső részen az előd cég adatai lesznek láthatók, az alsó részen pedig az új cég adatait szükséges megadni. Ez az ablak újranyitás során már nem jelentkezik, hiszen, akkor már a a program tudni fogja, hogy előzőleg melyik cégbe történt a nyitás.

eltérő üzleti év nyitása modulok

Árfolyamok nyitása

A programok nyitása előtt lehetőség van a múlt évben található árfolyamok átnyitni kívánt tartományának megadására. Ezzel a funkcióval ki tudjuk hagyni a régi – már feleslegessé vált – árfolyamokat a nyitásból.

Árfolyamok nyitása
Korábbi árfolyamok nyitásának szűrése

Kontírozás nyitása

A céghez használt kontírozás nyitása teljesen automatikusan történik. A céghez választott kontírozás törzs a nyitás után a főmenüben a Cégadatok menüpontban a Törzsbeállítások lapon választható.

RAXLA modul törzsadat és folyószámla nyitása

A nyitás során lehetőségünk van kiválasztani, hogy mely törzsadatokat és milyen típusú nyitott (pénzügyileg nem rendezett) számlákat kívánunk átnyitni egyik évről a másikra.

gepinyitasbeall2021

A program a nyitás során automatikusan felajánlja azokat az adatrészeket, amelyek használatban voltak, ezért a fenti ablakban automatikusan kiválasztottakon változtatni nem szükséges, illetve nem is ajánlott, mert a pipák kivétele hiányos nyitást eredményezhet. Amennyiben a tavalyi évben minden számla kiegyenlítetlen akkor a Nyitott számlák bepipálása esetén a program figyelmezteti a kezelőt, hogy ez esetben minden számla átkerül az aktuális évre.

MINDEN KIEGYENLÍTETLEN SZÁMLA NYITÁSA

A program azokat a számlákat is nyitja amelyeknél a kiegyenlítés a és bruttó összegek között filléres különbségek vannak.

MINDEN SZÁMLA NYITÁSA (KIEGYENLÍTETT IS)

A program az összes számlát átnyitja tavalyi évről.

ALÁBB MEGADOTT KELT ELŐTTI KIEGYENLÍTETTLEN SZÁMLÁK NE NYÍLJANAK ÁT

A dátum mezőbe beírt dátum előtti számlák és bizonylatok nem lesznek átnyitva.

Számlák pénzügyi teljesítései

Bank és Pénztár nyitó egyenlege

Bank nincs lezárva az előző évi állományban
Bank nincs lezárva az előző évi állományban
Bank és Pénztár nyitó egyenlege
Pénztár nincs lezárva az előző évi állományban

Amennyiben nem történt meg, vagy nem készíthető el az utolsó bank vagy pénztár kivonat lezárása a nyitást nem tudja a program automatikusan elkészíteni. Ilyen esetben a Törzsadatok / Pénzforgalmi törzsadatok / Bankok vagy Pénztárak menüpontban az adott bankba vagy pénztárba belépve nekünk kell megadni a nyitó egyenleget.

Sikeres nyitás

sikeres nyitás