Eszközök értékcsökkenése

Eszközök értékcsökkenése

Az egyszeres könyvvitelben az eszközök értékcsökkenését a program automatikusan számolja a megadott bekerülési érték, amortizációs típus és kulcs alapján, az “Évzárás” futtatásakor.

Évközben- ha a felhasználó az ÉCS értékéről szeretne információt kapni, akkor az eszköz listákon láthatja. (Várható éves amortizáció vagy Időarányos amortizációval.)

A program által az Évzárás futtatásakor elszámolt amortizáció az “Adatok törlése” menüpontban törölhető.

 

A kezelőnek lehetősége van “egyedi” értéket is megadni értékcsökkenésként. A “Beír” gombra kattintva a program kiszámítja az értékcsökkenést, a kezelő a kiszámított értékcsökkenésnél kisebb összegre átírhatja. Ez az összeg fog szerepelni tárgyévben az analitikában, kartonon (mint egyedi amortizáció), eredmény kimutatáson, levezetésen, kalkulátornál   és a szja bevallásban.

A “Beír” gomb nem használható olyan vállalkozásban, melynek van kisadózó időszaka.

Fontos, hogy a kata belépés és kilépés dátuma már csak addig változtatható, amíg a zárás menü le nem futott, azaz automatikusan a tárgyévi értékcsökkenés nem került berögzítésre az eszköz analitikában.

Tehát a TAXA programból ki kell lépni, be kell írni a kata be- vagy kilépés keltét, majd vissza kell lépni a TAXA-ba és az ellenőrzést (eszközre is!) kötelező lefuttatni.

Ha az éves écs a zárás futtatásakor berögzítésre került az eszköz analitikába, csak az “Adatok törlése” után lehet kata be – és kilépést módosítani.

Ha valaki évközben lép be vagy lép ki a katából, akkor az adott év vszja-s időszakára  nem használható az egyedi értékcsökkenés megadása, azaz a “Beír” gomb nem aktív.

Ha volt már egyedi értékcsökkenés rögzítve és utána kerül kitöltésre a kata belépés kelte, akkor az ellenőrzés törli az egyedi értékcsökkenéseket.

Egyedi értékcsökkenés a kivezetésnél, részkivezetés sem adható meg.

Eszközök értékcsökkenése
Eszközök értékcsökkenése

Kizárólag csak személyi jövedelemadós időszakra van lehetőség egyedi écs megadására.

További eszköz kezeléssel kapcsolatos leírások:

Nyitó eszközök rögzítése az egyszeres programban

Tárgyi eszközök és immateriális javak rögzítése az egyszeres könyvvitelben

Fejlesztési tartalék kezelése az egyszeres könyvvitelben

 

Videó

 

Kapcsolódó hivatkozások

Törvény a személyi jövedelemadóról