Felhasználói jogosultságok beállítása

Felhasználói jogosultságok beállítása

Felhasználókat és Andminisztrátorokat állíthat be és megadhatja, hogy ki melyik céget és azon belül milyen műveleteket és menüpontokat kezelhet.

fomenu

Mire szolgál a Felhasználói jogosultságok beállítása funkció?

Adminisztrátorok és Felhasználók és hozzájuk tartozó jelszavak hozhatók létre. Az első Adminisztrátor létrehozásával kapcsolódik be a programba való Bejelentkezési funkció, ami később csak az összes Adminisztrátor/Felhasználó törlésével oldható fel. Kialakíthatók a felhasználói szerepkörök. Korlátozni lehet a Felhasználóknak a cégek, tevékenységi körök, programfunkciók, elérhető modulok, lekérdezések és akár a menüpontok elérhetőségét. Klónozni lehet a felhasználókat. A bejelentkezési funkció jelszóköteles, azaz beléptetés esetén a felhasználónéven kívül a jelszót is ki kell tölteni. A felhasználónevet a program megjegyezheti, a jelszót viszont kötelezően be kell írni.

Hol található a Felhasználói jogosultságok beállítása funkció?

A funkció a programrendszer főmenüjében a Beállítások / Felhasználói jogosultságok beállítása menüpontban található. Ezen a helyen a felhasználók és adminisztrátorok rögzítését és a funkcionális jogosultság beállításait lehet megtenni. Továbbá lehetőség van a modulokban a menüpontokat is ki- és bekapcsolni vagy aktívvá és inaktívvá tenni. Ezek a funkciók a modulokban találhatók, a hollétükről lejjebb található információ.

felhasznaloi_jogosultsagok_beallitasa2
Felhasználói jogosultságok beállítása

 

Milyen Felhasználó típusok léteznek a programrendszerben?

felhasznalok_es_jelszavak
Felhasználók és jelszavak

Jelenleg két típus ismeretes: Adminisztrátor és Felhasználó. Az Adminisztrátor jogosult a Felhasználói jogosultságok beállítása menüpont elérésére, ezáltal a jogosultságok megadására és elvételére. Elsőként mindenképpen Adminisztrátor típusú felhasználót kell rögzíteni. A Felhasználók azok a program használók, akik nem tudják állítani saját jogosultságaikat és csak az Adminisztrátor által beállítottak alapján tudnak működni.

felhasznalo_es_jelszo_modositas2
Felhasználó és jelszó rögzítés / módosítás

 

Bejelentkezési név

A belépéshez szükséges Felhasználónév, amit a program belépésekor az Azonosító mezőbe kell beírni.

Beosztás

Leíró mező. Opcionálisan beírható, pl. adatrögzítő, kontroller, ügyvezető, stb…

Teljes név

Szoftvert használó munkavállaló neve.

Megjegyzés

Megjegyzés

Felhasználó típus
  • A – Adminisztrátor
  • F – Felhasználó
Jelszó

Felhasználó vagy adminisztrátor jelszava. A jelszó itt maximálisan 8 karakter hosszúságú lehet.

Pénztáros

Az IPTAX vagy KPTAX modulokban a pénztári tételekn rögzített és a pénztári bizonylatokon megjeleníttethető pénztáros nevének választási lehetősége a modulon belüli partneradatoknál rögzített pénztáros partner jellegű partnerek közül.

Jogosultságok örökítése…

Egy már beállított felhasználó vagy adminisztrátor beállításainak másolása egy másik (új) felhasználó vagy adminisztrátor számára.

Nyomtatók összerendelése

Főként Terminálszerveres használat, de akár hálózatos használat esetében a felhasználóhoz rendelhető nyomtató beállítása.

Elérhető, könyvelhető cégek

A kiválasztott cégeket érheti el a felhasználó. Amenniyben új cég keletkezik vagy betölotődik az az adott felhasználóra nincs engedélyezve, ezt a lépést az adminisztrátornak kell megtennie.


Jelszóemlékeztető beállítása

Az Egyéb adatai lapon lehetséges megadni a felhasználó emial címét, aminek megadása esetén a programrendszerből későbbiekben jelszóemlékeztető is kérhető. Ez opcionális, de mindenképpen javasolt.


Menü szintű jogosultságok

Lehetőség van a programmodulokban a menüfunkciókat is láthatóvá, illetve nem láthatóvá tenni. Ez a funkció modulonként változó helyen található, amit az alábbiakban írunk. A funkció a menüpontok aktiválása és inaktiválása mellett képes a jogosultságok örökítésére vagy klónozására is, így a Menü szintű jogosultságnál beállítottak másolhatóak lesznek a felhasználók között.

IPTAX / RAXLA (számlázó) modul:

Beállítások / Felhasználói beállítások / Menü szintű jogosultságok

NTAX (kettős könyvviteli) modul:

Beállítások / Menü szintű jogosultságok

BÉR (bérszámfejtő) modul:

Szerviz / Menü szintű jogosultságok


További lehetőségek a számlázó modulokban (IPTAX, RAXLA)

  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt cikkcsoportok…
  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt pénztárak…
  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt raktárak…
  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt számlatípusok…
  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt munkaszám csoportok…
  • Beállítások / Felhasználói beállítások / Felhasználókhoz rendelt költséghely csoportok…