FIFO melletti átlagárképzés

FIFO melletti átlagárképzés beállítására a Novitax programban az alábbiak szerint van lehetőség.

A számlázó programban külön lehet beállítani a nyilvántartási ár képzést, és a készletkezelés módját.

Az árképzés módja azt jelenti, hogy a program a készletet milyen áron kezelje, a készletkezelés pedig azt, hogy értékesítéskor milyen melyik készletet csökkentse a program.

A készletkezelés egyik módja lehet a „fifo” szerinti készletkezelés, amely alapesetben a beszerzés dátuma szerint működik. Az beszerzési dátum helyett lehet választani például a szavatossági idős fifot is, amely azt jelenti, hogy értékesítéskor a program nem a legkorábban beszerzett áru készletét csökkenti, hanem annak az árunak a készletét, amelynek szavatossági ideje a legkorábban jár le.

A leírtakból tehát következik, hogy a Raxlaban be például lehet állítani, hogy az árképzés módja a súlyozott átlagár legyen, a készletcsökkenést viszont a szavatossági idős fifo szerint kezelje a program, a következők szerint:

A készlet nyilvántartási programban beállítható a FIFO vagy akár FIFO és szavatossági idő kezelés. Ezt a Beállítások/Alapbeállítások/Készletnyilvántartás menüpont alatt lehet megtenni:

FIFO és szavatossági idő beállítása
FIFO és szavatossági idő beállítása

FIFO és szavatossági idő beállítása

További beállításként lehetőség van az Áradatok, árképzés menüpont alatt beállítani a súlyozott átlagár funkciót is beállítani:

Átlagárképzés beállítása
Átlagárképzés beállítása

Átlagárképzés beállítása

Ezen beállítások mellett a Cikktörzsben ugyan nem fog megjelenni az aktuális nyilvántartási ár, de a listákon, ahol megjelenik ez az adat is (készlet lista, forgalom lista) ott az átlagár fog szerepelni.