Elavult Firebird adatbázis-kezelő frissítése, eltávolítása, telepítése és újratelepítése

Elavult Firebird adatbázis-kezelő frissítése, eltávolítása, telepítése és újratelepítése

 

A Firebird adatbázis kezelő frissítését úgy oldhatjuk meg, hogy az elavult Firebird adatbázis-kezelőt leállítjuk, majd eltávolítjuk és ezután az új változatot telepítjük.

Firebird adatbázis-kezelő program eltávolítása

Nagyon fontos, hogy az eltávolítás előtt ki kell lépni az összes futó Novitax programból, illetve az összes Firebird-et használó szoftverből. Amennyiben a számítógép adatbázis kiszolgáló szerverként is üzemel, akkor a becsatlakozott többi számítógép használóját is ki kell léptetni a szoftverből, ellenkező esetben helyre nem állítható adatbázis sérülés jöhet létre! Annak ellenére, hogy az eltávolítás nem törli az adatbázis fájlokat, célszerű mentést is készíteni az adatbázisokról a Firebird eltávolítása vagy cseréje előtt.


Firebird szolgáltatások leállítása

 

A Firebird szolgáltatások leállításához rendszergazdai jogosultság lehet szükséges, így amennyiben nem rendelkezünk a megfelelő jogosultságokkal, akkor a rendszeradminisztrátort kell megkérni a feladat elvégzésére.

vezerlopult01
Vezérlőpult indítása a Start menüből

Az eltávolítást a Firebird adatbázis-kezelő program és/vagy szolgáltatás leállításával kell kezdeni. A Start menüben a Vezérlőpult begépelése után (vagy megkeresve a Vezérlőpult lehetőséget) indítható el a számítógép Vezérlőpultja.

(Az újabb rendszereken a Start menüben a szolgáltatások begépelésével egyből lehet a Szolgáltatásokat indítani.)

vezerlopult02
Rendszer és biztonság (Vezérlőpult Kategória nézet)

 

vezerlopult03
Felügyeleti eszközök (Vezérlőpult Kategória nézet)

 

vezerlopult10
Felügyeleti eszközök (Vezérlőpult Kis ikonok nézet)

Ezen belül a Kategória nézet esetén a Rendszer és biztonság lehetőségre, majd azon belül a Felügyeleti eszközökre, Ikon nézet esetén pedig a Felügyeleti eszközökre kell kattintani.

szolgaltatasok01

A Felügyeleti eszközökön belül a Szolgáltatások lehetőségen belül meg kell keresni az összes Firebird szolgáltatást és azokat mind le kell állítani. Amennyiben a van Firebird Guardian szolgáltatás is futtatva, akkor a leállítást azzal kell kezdeni. A leállításhoz egyszerűen az egér jobb gombjával a szolgáltatásra kell kattintani, majd a Leállítás lehetőséget választani.


Firebird alkalmazás leállítása

 

firebird_guardian_leallitas01 firebird_server_leallitas02

Amennyiben alkalmazásként fut a Firebird adatbázis-kezelő program, akkor a tálcán a jobb sarokban lévő programok között található ikonoknál lehet a leállítást elvégezni. Az ikonok a futtatott firebird alkalmazások esetében különbözőek lehetnek. Az ikonra az egér jobb gombjával történő kattintással a Shutdown lehetőséget kell kiválasztani.


Firebird eltávolítása

 

vezerlopult_kategoria_programok
Progremok eltávolítása (Vezérlőpult Kategória nézet)

 

vezerlopult_programok_es_szolgaltatasok
Programok és szolgáltatások (Vezérlőpult Kis ikonok nézet)

 

A Vezérlőpulton beül a Programok és szolgáltatások vagy Programokon belül a Programok eltávolítása lehetőségen belül meg kell keresni a telepített Firebird programot, majd az egér jobb gombjával rá kell kattintani és az Eltávolítás lehetőséget választani.

firebird_eltavoltitas
Firebird eltávolításának kezdeményezése

 

firebird_eltavoltitas_02
Eltávolító indítása

Az eltávolításhoz az Igen gombot kell választani.

 

firebird_eltavoltitas_03
Eltávolítás

Az összes fájl eltávolításához az Igen, mindet lehetőséget kell kiválasztani.

 

firebird_eltavoltitas_04
Firebird eltávolító befejezése

A befejezéshez az OK gombra kell kattintani.

firebird_eltavoltitas_05
Firebird elemek kézi törlése

Az eltávolítás után a Fájlkezelőben vagy Intézőben ellenőrizni kell, hogy a rendszermeghajtón (általában C:\) lévő Program Files, Program Files (x86) és/vagy Programfájlok (x86) mappán belül maradt-e Firebird mappa. Amennyiben igen – és ez az esetek többségében így van -, akkor ezt a tartalmával együtt el kell távolítani a fenti Törlés gombbal vagy az egérrel jobb kattintás, majd a megnyílő helyi menüben Törlés.

 

-> Tovább a Firebird telepítéséhez <-