Használt cikk (különbözeti) áfás tételek könyvelése

Használt cikk (különbözeti) áfás tételek könyvelése akkor szükséges ha az adóalany üzletszerűen használt cikkek értékesítésével foglalkozik. Az áfa törvény (2007. évi CXXVII. Törvény) különleges rendelkezését kell alkalmazni (XVI. Fejezet). Szállítóik értékesítés során áfát nem számítanak fel (pld. magánszemélyek-nem adóalanyok), tehát így nincs lehetőségük az áfa levonására. A jogalkotók – az igazságosság jegyében – lehetővé tették , hogy csak a különbözet után keletkezzen adófizetési kötelezettség.

A különbözet (árrés) megállapításának módszerei:

Egyedi nyilvántartáson alapuló módszer:

Termékeket egyedileg kell nyilvántartani. A beszerzési és eladási árból egyedileg kell megállapítani az árrést és a fizetendő adót.

Globális nyilvántartáson alapuló módszer:

Bevallási időszakonként az összes beszerzés és értékesítés különbözetéből kell megállapítani az árrést. Ebben az esetben ha negatív az árrés, akkor azt nullának kell tekinteni, és a következő időszakra nem vihető át.  Ha a termékek egyenkénti beszerzési ára meghaladja az 50eFt-ot, akkor az először  részletezett módszert kell alkalmazni.

A Novitax Kft egyszeres (TAXA) könyvviteli rendszerében a rögzítés menete:

Egyedi nyilvántarátson alapuló módszerrel:

A használt cikk áfás tételek könyveléséhez szükséges hogy a Beállítások/Adó beállítások ÁFA fülön bepipálva legyen  a Használt cikk értékesítés.
A vásárlás könyvelése a 280-as Használt termék vásárlása jogcímen történik.
Természetesen más jogcímre is könyvelhetjük, de akkor az áfakódnál a 112 kódot kell kiválasztani.
Az értékesítést a 107-es Felvás.hanszn.termék értékesítése jogcímen kell könyvelni. A bizonylattétel soraira az értékesítés bruttó értéke kerül rögzítésre, az önköltség sorra pedig azt az értéket amennyiért vásárolta, szintén bruttó értéken.

Használt cikk (különbözeti) áfás tételek könyvelése
Használt cikk (különbözeti) áfás tételek könyvelése

Itt is használhatunk más jogcímet, de az áfa kódot át kell állítani 15-re.
Amennyiben az Adó beállítások Áfa fülön a használt cikk áfa nincs beállítva, a program az önköltség mezőbe írt értéket figyelmen kívül hagyja, és a bevételt az általános áfa szabályai szerint értelmezi és könyveli.

Globális nyilvántartáson alapuló módszerrel:

A Beállítások/Adó beállítások ÁFA fülön bepipálva legyen a Haszn.cikk ért. átlagkulcsos.
A használt cikk átlag áfa nem használható együtt az arányos áfa-val.
Az értékesítést a 107 jogcímre lehet könyvelni, melynél automatikusan a 118 áfa kód kerül beállításra. Más jogcím is használható, de akkor a kezelőnek kell az áfa kódot 118-ra állítani.
A beszerzések könyvelése a 280-as jogcímen történik, melynél automatikusan a 113 áfa kód kerül beállításra. Más jogcím is használható, de akkor itt is a kezelőnek kell az áfa kódot 113-ra módosítania.
A Kimutatások/Adó Használt cikk cikk átlag áfa analitika menüpotban analitikus lista készül. Levezetésre kerül az árrés  és áfája.
A használt cikk áfa könyvelésének segítésére javasoljuk a munkaszámos könyvelést, amely áttekinthetővé és gyűjthetővé teszi az összetartozó kiadásokat és bevételeket.

Kapcsolódó hivatkozások (forrásanyag):

Törvény az általános forgalmi adóról