Kisadózó vállalkozások tételes adója

Kisadózó vállalkozások tételes adója alá bejelentkezett  vállalkozásnak (katás vállalkozás, társaság) bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyben időrendi sorrendbe kell rögzíteni a bevételeket. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról rendelkező jogszabály előírja, hogy a  nyilvántartásnak tartalmaznia kell a bizonylatok sorszámát, bevételek összegét és a bevételek megszerzésének időpontját.

Kisadózó vállalkozások tételes adója a Novitax Kft integrált rendszerének egyszeres (TAXA) programjában

A program a  bevételi nyilvántartás és bevallás mellett a rögzített bizonylatok alapján vezeti és elkészíti a költségek nyilvántartását is.

A kisadózásba való be- és kilépés dátumának megadása alapján a program kiszámítja, hogy a vállalkozásnak kell-e (40%) százalékos adót fizetnie. (Tételes adó megfizetése hónapjainak száma szorozva 1.000eFt!)

Cégbeállítások/Cégadatok/Könyvvezetés, adózás fülön adható meg a “Kisadózó tételes adó belépés, kilépés” dátuma illetve kilépés oka.

Lehetőség van azoknak a hónapoknak a számának megadására is, mely alatt a kisadózó vállalkozásnak mégsem kell tételes adót fizetnie. (Pld: táppénz.) Természetesen ebben az esetben a százalékos adó számításánál ez az érték a hónapok számát csökkenti. (Beállítások/Adó beállítások/Egyéb adók: “Katába be nem számító hónapok száma.)

Bármely alapadat (pld. be és kilépés dátuma, katába be nem számító hónapok száma, adózási mód a köv. évtől nem kata…) megváltoztatása és javítások után az ellenőrzés menüpontot futtatni szükséges!

Kisadózó, áfás vállalkozás kezelése a programban

Nem alanyi mentes katás vállalkozásnál a bevétel : nettó bevétel. Az áfa bevallás és az áfa analitika automatikusan elkészül ha a kisadózó vállalkozás áfa alanya is egyben.  Alanyi mentes  vállalkozásnál az áfa alanyi mentesség határának túllépése után a vállalkozás automatikusan áfásan könyvelődik. Lista készül az alanyi mentesség alatti bevételekről.

Kimutatások/Adó/Kata bevételi nyilvántartás menüpontban készíthető el a bevételi nyilvántartás az alábbi szűrésekkel:

  • -tól-ig dátum
  • költséghely
  • részletezve
  • excel export
  • kata alapba nem beszámító bizonylatok?

Kimutatások/Adó/KATA menüpontban készíthető el a KATA bevallás az “Elektronikus” bepipálásával.

Az adatszolgáltatás excel exporttal lekérhető.

Videó

Kapcsolódó hivatkozások (forrásanyag):

Törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról