Kiszedési jegyzék

Kiszedési jegyzék

 

WINTAX2020_kezdo

 

Kiszedési jegyzék rögzítésére lehetőség van az Integrált pénzügy (IPTAX) modulban a Készletnyilvántartási modul (RAKTAX) használata mellett. A Kiszedési jegyzék a Tárolóhelyes nyilvántartáson alapszik, tehát a Készletnyilvántartásnál ennek a funkciónak aktívnak kell lennie.

A Tárolóhelyes nyilvántartás bekapcsolható új cég létrehozása esetén az első IPTAX/RAXLA modulindítás utáni Beállítás varázsló ablakban. Későbbiekben a Beállítások / Alapbeállítások / Készletnyilvántartás… menüpontban állítható be.

Raktárakat a Készletnyilvántartás / Törzsadatok / Raktárak kezelése menüpontban lehet rögzíteni, a raktárakon belüli tárolóhelyeket pedig a Készletnyilvántartás / Leltározás, tárolás / Tárolóhely menüpontban.

Ahhoz, hogy a Kiszedési jegy általi kiadás Tárolóhellyel együtt működjön a berögzített tárolóhelyekre be is kell vételezni (számlával, szállítólevéllel, bevételezéssel, stb…) a termékeket.

Továbbá szükséges létrehozni legalább egy Kiszedési jegy bizonylatot.


Kiszedési jegy bizonylattípus létrehozása

Az IPTAX vagy RAXLA modulban a Törzsadatok / Számla törzsadatok / Számla típusok menüpontban új típus rögzítése esetén a Típus lehetőségnél a WK – Kiszedési jegyzék lehetőséget kell választani. A felette lévő Név és Számlatípus kitöltendő.

bizonylattipusWK
Alapbeállítások

A Készlet beállítások lapon meg kell adni a Kiszállítási raktárt és Kivételezési raktárt. A Kiszállítási raktár az a raktár ahonnan a raktáros ki fogja venni a terméket, a Kivételezés raktár pedig az a virtuális raktár, ahova a kiszedési jegy áthelyezi a termékeket készlefoglalás és/vagy készlet kiadás gyanánt.

A szállítólevél vagy számla fogja továbbiakban kiadni a termékeket a virtuális raktárból, azaz a Kivételezési raktárból.

Kiszedési jegy bizonylattípus
Kiszedési jegy bizonylattípus

A Kiszállítási raktár választása esetén a program a Kiszedési jegy tárolásakor a Kiszállítási raktárból áthelyezi a terméket a Kivételezési raktárba. A Kiszállítási raktárat csak akkor érdemes megadni, ha csak egy tárolóhelyes raktár van rögzítve és a kiadás minden esetben onnan történik.

A Kivételezési raktár egy olyan (virtuális) raktár legyen, amely nem tárolóhelyes. Ezt a Törzsadatok / Készletnyilvántartás törzsadatai / Raktárak menüpontban a raktár rögzítésekor lehet beállítani:

Nem tárolóhelyes raktár
Nem tárolóhelyes raktár

 


Kiszedési jegyzék készítése

A Kiszedési jegy ugyanúgy, mint a többi bizonylat (számla, szállítólevél) a Számlák, bizonylatok menüben a Számlák, bizonylatok rögzítése menüpontba  készül. A rögzítés fej és tétel sorrendben történik, azaz elsőként a felső részen a bizonylat fej ablak jelenik meg. A bizonylatfej ablakban kötelezően választandó a Típus – ami ez esetben a Kiszedési jegy – és a Partner. A többi fej adat opcionális, tehát nem kötelező. A fej ablakból az OK gombbal lehet továbblépni, a Tételek illetve a Tétel felvitel ablakba a felső ablakrész OK gombbal történő tárolás után jelenik meg.

A Tételeknél a cikknév 1 sorban választható ki a kiszedendő termék. Amennyiben a termékben nincs megadva alapraktár, akkor a Raktárat is választani szükséges. A mennyiség megadása és a többi opcionális mező (Egységár, Bruttó, Nettó, Áfa, stb…) megadása után Tárolóhelyes nyilvántartás esetén még alul a Tárolóhely gombbal választani kell a mennyiségnek megfelelően a Tárolóhelyekről is. Ezek után tárolható a tétel, majd rögzíthetők további tételek is, illetve tárolható, majd nyomtatható a Kiszedési jegyzék.

bizrogzites

Nyomtatási kép példa:

kiszedjegynyomt

 


Szállítólevél bizonylattípus beállítása

A Kiszedési jegyhez kapcsolt Szállítólevél bizonylattípusban a Törzsadatok / Számla törzsadatok / Számlatípusok menüpontban szükséges beállítani a Késztermék raktárat hiszen a szállítólevél a kiadásra szánt (virtuális) raktárból fogja kiadni a terméket.

szallitoleveltipusbeall2


Kiszedési jegy beszámítása (szállítólevélbe vagy számlába)

Számlakészítéskor a fej részt kitöltve majd OK gombbal továbblépve a tételekhez a Tétel felvitel ablakot az alsó Mégsem gombbal elvetve látható lesz alul az F3 – Bizonylatok kapcsolása gomb. Ezen funkción belül található az ALT+F3 – Kiszedési jegyzék lehetőség, amivel az előzetesen rögzített és még kapcsolatlan Kiszedési jegyzék tételeit lehet a számlába másolni. A Kiszedési jegy kapcsolása és a szállítólevél vagy számla után az lezárul és továbbiakban nem módosítható.

A szállítólevél bizonylattípusban (Törzsadatok / Számla törzsadatok / Számla típusok) a Készlet beállítások lapon a Késztermék raktáar meg kell adni, mivel a szállítólevél már az átmeneti (kiadás miatt létrehozott) raktárból fogja kiszállítani a terméket.

Rögzítési és beszámítási folyamat képekben

Bizonylatfej adatok kitöltése és letárolása

FEJ

 

Tétel felvitel elvetése

BIZROGZ2

 

Bizonylat kapcsolás lehetőségek

BIZKAPCSABLAK

 

BIZKAPCS

 

A Kiszedési jegy kiválasztása után a tételek bemásolódnak a számlába/szállítólevélbe, amibe további tétel is rögzíthető, majd tárolható, nyomtatható vagy küldhető elektronikusan.


Betárolási jegyzék

A Kiszedési jegyzékhez hasonlóan létezik Betárolási jegyzék is a bejövő oldal kezelésére. A folyamat hasonló mint a Kiszedési jegyzékeknél.