Könyvelési szabályok

Könyvelési szabályok

Az XML alapú beolvasások feldolgozásának könnyítésére bevezetésre kerül egy új funkció, melynek segítségével egyedi Könyvelési szabályokat tud a Felhasználó létrehozni. A létrehozott szabályrendszerrel tovább lehet finomítani az általános könyvelési alapbeállításokat.

Az eddigi Könyvelési alapbeállítások is érvényben maradnak, amennyiben a Felhasználó nem él a Könyvelési szabályok beállításával, akkor az ebben beállítottaknak megfelelően fog könyvelésre kerülni a beolvasott – XML alapú –  bizonylat.

A szabályok szintjei

A Könyvelési szabályoknak két szintje van: Általános és Speciális. Az Általános szabályok jelentik az alapbeállítások után a második szintet. Az Általános szabály felülírja az alapbeállításból jövő értékeket.

 

A Speciális szabály a legmagasabb szint, gyakorlatilag ez a bizonylatonkénti, vagy tételenkénti egyedi beállításokra vonatkozik. A Speciális szabályok felülírják az Alapbeállítások és az Általános szabályok értékeit.

Konfliktusok

Abban az esetben fordul elő, amikor egy adott bizonylatra két azonos szintű szabály vonatkozik, és az ezekben beállított értékek ugyanazon mezőre vonatkoznak.

Rendezésük

Konfliktus esetén a bizonylat, vagy tétel hibakódot kap: „Több érvényes szabály”. Ez könyvelési hibának számít, akkor is, ha egyébként a bizonylat könyvelhető lenne. A köztes feladási ablakban az érintett bizonylat(tétel) megnyitásánál a program megjeleníti a szabályválasztó képernyőt a szabályokkal, melyek közül ki lehet választani azt, amelyet érvényesíteni akar a felhasználó. Akkor is megszűnik a hibaüzenet, ha Escape gombbal kilépünk.
A bizonylat(tétel) F9 gombbal történő lezárása (mentése) esetén végleg megszűnik a többes szabály hibajelzés. Amennyiben az egész bizonylatból Escape gombbal lépünk ki, megmarad.

Több érvényes könyvelési szabály
Több érvényes könyvelési szabály

A köztes felületen történt módosítás továbbra is felülírják a szabályok által beállított értékeket.

 

Szabályok létrehozása, módosítása, törlése

Könyvelési szabályok
Könyvelési szabályok

A kimenő és bejövő bizonylatokra külön menüpontban hozhat létre a felhasználó szabályokat.

Javasolt a legtöbb bizonylatra érvényes szabályokat, mint általános szabály létrehozni.

Szabályok
Szabályok

A köztes felületre kikerült egy “F4-Szabály” gomb, F4 gyorsbillentyűvel, ami az áttekintőt nyitja meg.

Insertnél feljön a rögzítő képernyő. Automatikusan töltődnek a feltételek és értékek. Következő ugyan ilyen bizonylatnál már a szabály automatikusan érvényesülni fog.

 

Példák szabály készítésre

 

Bejövő számlák közvetített szolgáltatás jogcímre könyvelődjenek.

Könyvelési szabály példa közvetített szolg bejövők
Könyvelési szabály példa közvetített szolg bejövők

A partner számlái arányos áfára könyvelődjenek

Arányos áfás partner
Arányos áfás partner

A létrehozott törzsszabályok a “Feladási modul/Könyvelési szabályok/Törzs szabályok frissítése” menüpontban frissíthető.

A könyvelési szabályokat alkalmazhatja a felhasználó ha az IPTAX-ból, WebTax-ból vagy csv-ből olvas be bizonylatokat.

 

IPTAX-ból

IPTAX-ból

WebTaxból
WebTaxból

A szabályok a nyitással átnyílnak a következő időszakra.

Videó!