Könyvelt számlák egyeztetése NAV számla adatokkal

A könyvelésbe bekerült számlákat érdemes összehasonlítani a NAV számla adatszolgáltatás adataival. Az összehasonlításhoz a program legyűjti a vonatkozó időszak könyvelési adatait, függetlenül a könyvelésbe kerülés módjától. (Lehet kézi rögzítés, vagy a feladás bármelyik ágából érkező számla)

Az egyeztető lekérdezés működése

A vonatkozó időszakot alapul véve ezután lekéri a NAV-tól az adott pillanatban érvényes számla adatszolgáltatásokat. Emiatt a funkció futtatásához szükséges megadni a technikai felhasználó adatait, hiszen anélkül a program nem éri el a NAV rendszerét. Ugyanakkor a kimutatáshoz nem szükséges FMOD (Feladási modul) regisztrációval rendelkezni.

Az egyeztető lekérdezés indítása

Az NTAX, Kimutatások, Egyeztető kimutatások menüben a Könyvelt számlák egyeztetése NAV adatokkal menüpontot kell elindítani.

Ellenőrző kimutatás

Az egyeztető kimutatás XLS formában fog elkészülni. A kapott XLS lapfülei a különböző eltéréseket mutatja.

Az érték eltérésnél a deviza és a bruttó összeg különbséget nézi megközelítő egyezőséggel (filléres, ötforintos kerekítéses eltérést nem jelez).
Az egyszerűsített számlák ebben az ellenőrzésben nem vesznek részt, mert nulla forint összeggel érkeznek a NAV-tól.
A pénztárba könyvelt végszámlák hibalistán lesznek. Ezeket továbbra is javasoljuk számla típusú (kimenő vagy bejövő) naplóba rögzíteni!
Duplikált számlák esetén ha a könyvelésben talál a program ugyanolyan számlaszám + kiállító adószámú számlákat, azok ezen a lapfülön jelzésre kerülnek.
(Az NTAX Ellenőrzés is jelzi ezeket)