LOT fifós cikkek kezelése (beszállításonkénti készlet)

A Törzsadatok/Cikk törzsadatok/Cikkek menüpontban a rögzített cikk  További adatok fülén jelölhető, hogy a cikket FIFO LOT szám szerint kívánjuk kezelni. Az ilyen cikkek esetén a készlet csökkenéskor a rögzített beszállításokból kötelező választani (nem a program vezeti ebben az esetben a FIFO kezelést).

LOT FIFO cikk beállítása
LOT FIFO cikk beállítása

Fontos!

  1. FIFO LOT szám szerinti beállítás csak olyan cikkek esetén adható meg, mely esetén nem volt még készlet mozgás és nyitó készlete sincs.
  2. A FIFO LOT szám szerinti beállítás nem kikapcsolható, ha a cikkhez tartozik már készletmozgás.
  3. Az így beállított cikkek nyitó készlete a Készletnyilvántartás/Készlet változások menüpontban adható meg. Beszállításonként/LOT számonként külön-külön VB-Bevételezés mozgás rögzítésével.

    LOT FIFO nyitó rögzítése
    LOT FIFO nyitó rögzítése
  4. Minden készletmozgás esetén kötelező a LOT szám megadása.
  5. Leltározás során a fellelt készletet LOT számonként kell feltüntetni (csak így fog tudni a program helyesen letár hiány vagy többlet mozgásokat generálni).
Bevételezés, készlet növekedés rögzítése

Bejövő számla/szállítólevél rögzítése
A bizonylat a szokásos módon rögzíthető, annyi kiegészítéssel, hogy a cikk megadását követően a Készletmozgás adatok fülön meg kell adni a mozgáshoz tartozó LOT számot.

LOT FIFO-s cikk beszerzése
LOT FIFO-s cikk beszerzése

Bevételezés rögzítése a készletmozgások között
A mozgás Készletnyilvántartás/Készlet változások menüpontban rögzíthető:

LOT FIFO-s cikk bevételezése
LOT FIFO-s cikk bevételezése
Készlet csökkenés rögzítése

Kimenő számla/szállítólevél rögzítése
A bizonylatot a szokásos módon rögzíteni kell, a megfelelő cikket kiválasztva a Beszállítások gombra kattintva ki kell választani az értékesítendő LOT számos mennyisége:

LOT FIFO-s termék értékesítése
LOT FIFO-s termék értékesítése
Beszállítások választása
Beszállítások választása

Fontos!
Amennyiben több LOT számú bevételezésből kívánjuk kiadni a mennyiséget, annyi számla tételt kell rögzíteni.

Kivételezés/hiány/selejt miatti készlet csökkenés
A mozgás Készletnyilvántartás/Készlet változások menüpontban rögzíthető. Itt is a Beszállítások gombra kattintva kell kiválasztani a megfelelő LOT számú mennyiséget.

Módosító számla rögzítése

A LOT FIFO-s termékek módosítása speciális. Egy módosító bizonylaton nem rögzíthetjük a visszárus és normál tételt. Pl: amennyiben módosítani kell pl a cikk eladási árát vagy mennyiségét két külön módosító bizonylatot kell rögzíteni. Az elsőn visszavesszük a cikket a rosszul kiszámlázott adatokkal és a második módosító számlán kiszámlázzuk a cikket a helyes adatokkal.

Leltározás

A Készletnyilvántartás/Leltározás, tárolás menüpont alatt rögzíthetők az egyes leltár állományok (év közi, év végi). LOT FIFO-s cikkek esetén a fellelt készletet LOT számonként kell rögzíteni, mert csak ebben az esetben tud a program helyes leltár hiányt vagy többletet megállapítani.

LOT FIFO-s cikk leltározása
LOT FIFO-s cikk leltározása