Mérleg és eredménykimutatás besorolások

Mérleg és eredménykimutatás sorokba történő besorolás

A beszámoló részeként összeállítandó mérleg és eredménykimutatás egyes soraihoz sorolhatók a számlatükör főkönyvi számai. A törzsszámlatükrök (normál és mikrogazdálkodói) már eredendően tartalmazzák a helyes mérleg (eredménykimutatás) sor paraméterezéseket. Ugyanakkor rugalmasan módosíthatók, változtatható a besorolások, akkor is, amikor már forgalom került könyvelésre a számlára.

A besorolások jellemzői

A számlatükörben a egy főkönyvi számba belépve a Beszámoló adatai lapfülön találjuk meg a mérleg/eredménykimutatás besorolási mezőt:
mérlegbesorolás_1

Amennyiben a főkönyvi szám egyenlege év végén tartozik és követel egyenleget is felvehet, úgy mindkét oldalt be kell sorolni ahhoz, hogy helyes legyen a mérleg /eredménykimutatás.

A besorolás mezőket megnyitva a számlatükörnek megfelelő beszámolóséma jelenik meg (éves beszámoló vagy mikrogazdálkodói). Az egyszerűsített éves beszámoló mindig az éves beszámoló soraiból képződik meg, vagyis az évesnek megfelelő besorolásra van szükség.

Gyűjtőszámlák vs tételszámlák besorolása

Mindkét módszer lehetséges, de a használatnak vannak feltételei: amennyiben egy gyűjtőszámla be van sorolva, akkor annak tételszámlái már ne legyenek besorolva. Fordítva ugyanígy: ha a tételszámlák be vannak sorolva, akkor a gyűjtőszámla ne legyen. A duplikálás a mérleg (eredménykimutatás) sor összegét tekintve is duplikációt eredményez.
Kivételt képeznek ez alól az “ebből” sorok, az esetükben külön mérleg soron történik egy kiemelés, úgyhogy ott a külön soros paraméterezés is szükséges.

Példa tételszámlák besorolására:
mérlegbesorolás_3
Másik lehetőség a gyűjtőszámla besorolására:
mérlegbesorolás_4

fontos!!!

Csak akkor soroljuk be a gyűjtőszámlát a tételszámlák egyedi besorolása helyett, ha a gyűjtőszámlán lévő összevont egyenleg egy mérlegsorba kell, hogy kerüljön!

Amennyiben a tételszámlák között van más egyenlegű, akkor ott felmerül, hogy a mérlegben át kell sorolni, ilyen esetben nem lehet jó megoldás csak a gyűjtőszámla besorolása.
Pl. : ha a vállalkozásnak több pénzforgalmi számlaszáma, és az egyik év végén hitelkeretet használt fel (vagyis mínusz egyenlege van), akkor a számlaszámok egyedi 384x. főkönyvi számlaszámait kell besorolni, mert csak így tudjuk elérni, hogy a követel egyenlegű főkönyvi számot be tudjuk sorolni a kötelezettségek közé.
Az átkönyvelés nem kötelező a programban sem, de az átsorolást a Számviteli törvény írja elő!

Előírás-befizetés számlapárosok

Azokat a számlapárosokat, amelyek egy előírásból és egy befizetésből állnak, nem a számlatükörben sorolandók be!

A Novitax törzs számlatükrökben ezért a 463. és a 464. Költségbefizetési kötelezettségek előírása és teljesítése párosok sem a gyűjtők szintjén, sem a tételszámlák szintjén nincsenek besorolva a számlatükörben.
Ezeket az összevezetendő párosokat a Törzsadatok/ Számlacsoportokban kell feltüntetni! Az NTAX megnyitásakor automatikusan feltölti a rendszer a helyes adatokkal.

mérlegbesorolás_5

Ezen a felületen módosíthatunk, törölhetünk, vagy új párosokat vihetünk fel szabadon.
A számlacsoportok automatikus feltöltése ahhoz igazodik, hogy a számlatükör választásnál milyen törzset választottunk. Mikrogazdálkodóknál például a mikrogazdálkodói számlatükör nem tartalmaz adó előírás és befizetés főkönyvi számlákat külön, így a számlacsoportban sincs annyi sorunk, mint egy “normál” számlatükör választása esetén.

Amennyiben több cégben használjuk ugyanazt a számlatükröt, de minimum az adók, járulékok számláinak esetében, elég egy cégben helyesen kialakítani a számlacsoportok állományát. Utána már ez a számlacsoport beállítás menthető, és betölthető másik vállalkozásba.

A számlacsoportok mentése és betöltése a főmenüben történik, a Ment-Tölt/ Saját állományok menüben. A Mentés fülben indítjuk a számlacsoportok mentése funkciót abban a cégben, ahol a helyes kialakítás van, ahonnan át szeretnénk másolni az adatokat. A mentés után át kell lépni a Cégválasztásban abba a cégbe, ahová menteni akarunk, és ugyanezen főmenüs menüpontban, de most a visszatöltés funkciót választva, betölthető a mentett számlacsoport állomány.