NAV-hoz beküldött számlák lekérése

Bejövő számla XML-ek és kimenő számla XML-ek letöltése a NAV szerverről és könyvelése

2020. július 1-től az online számla NAV-hoz történő beküldési értékhatár eltörlésével a számlák többsége bekerül a NAV adatbázisába, ahonnan vissza is kérhető.

A menüpont elérhetősége:

NTAX/ Feladási modul/ Nav-hoz beküldött számlák lekérése

Első lépésként meg kell adnunk a kapcsolati adatokat, amely biztosítja az összeköttetést a NAV szerverével:

xml1

xml2

Négy funkció közül választhatunk:

 • Számlák lekérése: itt csak letöltésre kerülnek a beküldött számlák, később tudunk velük dolgozni
 • Számlák lekérése és feldolgozása: a letöltött számlákat a köztes ablakban kontírozni is tudjuk közvetlenül a letöltés után
 • Letöltött számlák feldolgozása: itt tudjuk a korábban letöltött számlákat kontírozni és lekönyvelni
 • Könyvelt bizonylatok törlése: itt a korábban letöltött és feldolgozott számlákat tudjuk törölni egy lépésben. Lehet szűkíteni a bizonylatok törlését dátumra, vagy utolsó beolvasásra

xml3

A letöltés és a feldolgozás során tudunk választani, hogy a kimenő vagy a bejövő vagy esetleg mindkét típusú számlát szeretnénk lekérni egyszerre.

xml4

A lekérés időszaka lehet egy bizonyos hónap, illetve kézzel is állítható a lekérés dátuma. Itt tetszőleges dátum intervallum adható meg:

xml5

Fenti képen a lekérdezés a 7. havi teljesítés dátumú, 06.21-08.10 közötti keltezésű számlák lekérése valósul meg.

xml6

Fenti képen a kézi megadásnak megfelelően a 07.01-07.15 közötti teljesítés dátumú számlák lekérése valósul meg.

A könyvelési beállítások gomb megnyomásával kell megadnunk a beolvasáshoz szükséges naplókat. Újdonság, hogy a program szét tudja választani az egy xml-ben lévő átutalásos, készpénzes és előleg számlákat külön beállítás nélkül.

xml7

Alapbeállítások kimenő bizonylatok esetében:

xml8

Alapbeállítások bejövő bizonylatok esetében:

xml8

Az itt beállított főkönyvi számlaszámok, naplók a feldolgozás során tetszőlegesen megváltoztathatóak. Előleg/Előleg beszámítás számlaszámoknak csak FS 3 illetve FS 4 jellegű főkönyvi számlaszámokat fogadunk el.

Amennyiben a letöltött számlákban nincs hiba, a naplók és a számlaszámok is megfelelőek, az első oszlopban megjelenik az OK felirat, a bal alsó sarokban pedig zölddel a „Könyvelésre előkészítve” üzenet.

xml9

Amennyiben hibás számlát talált a program, akkor ezt pirossal jelzi, az első oszlopban Hiba! felirat, a bal alsó sarokban pedig pirossal a hiba tényleges oka jelenik meg.

xml9

Fontos tudnivalók az XML beolvasáskor:

 • Az új xml beolvasás rendszerében elvárjuk, hogy az előleg beszámításokhoz legyenek meg a konkrét előlegek és van lehetőség arra, hogy ezeket a kézi kontír felületen kapcsolják, ha az automatizmus nem találná meg. Amennyiben nem létezik kapcsolható előleg, akkor hibalistára kerülnek a bizonylatok.
 • Beépítettünk egy olyan lehetőséget, hogy meg lehessen jelölni az előlegbeszámításokon, ha kapcsolás nélkül szeretné a felhasználó a könyvelést. A kézi kontír felületén lehet ezt megtenni, kapcsolás nélküli könyvelés esetén meg kell adni a beszámítás számlaszámát.
 • A könyvelési alapbeállításokba bekerült egy új pipálható beállítás, “Nem létező előlegbeszámításos számlák feladása kapcsolás nélkül”.

Bepipálása esetén, ha olyan előlegbeszámításos számlát találunk, amelynek nincs kapcsolható előlege, akkor ott automatikusan beállítjuk a Kapcsolás nélküli jelzőt. Ha valaki szeretné hibalistán látni a nem létező előlegkapcsolásos számláit, akkor ezt a mezőt ne használja a számlák feladása során.

 • Amennyiben fordított áfás tételről van szó, a köztes feladási ablakban jelölheti a könyvelő még a számlák tárolása előtt, hogy az áfa összege levonható, nem levonható, vagy arányosításba bevonandó
 • A devizás kimenő számlákon szereplő áfa forint összeget fel kell tüntetni az xml-ben, különben nem tudjuk lekönyvelni a bizonylatot.
  Ezt meg lehet tenni a <vegosszeg> tagen belül akár az <afa_tartalom>, akár az
  <afaertekossz> mezőben
 • A Letöltés háttérben jelöléssel végezhető egyéb, más munkafolyamat, amíg a számlák letöltésre kerülnek. A képernyő jobb alsó sarkában folyamatjelző tájékoztat bennünket a letöltés pillanatnyi állásáról:
  navxml
 • Számla leválogatása; feladhatósági státusz
  A Feladási beállításokban állítható az alap Könyvelési állapot, külön kimenő és bejövő oldalon. Alapesetben Könyvelendő, ahogy eddig, de át lehet állítani Visszatartva státuszra.
  navxml2A köztes feldolgozási ablakban lehet állítani Könyvelendő/Visszatartva státuszokat (F4). Csak akkor kerül könyvelésre, ha Könyvelendő státuszú a bizonylat.
  Törölni is lehet, akkor a Törölt fül áttekintőjébe kerül a bizonylat. Onnan vissza Enter vagy Del billentyűvel lehet rakni az élesbe, az alapbeállítás állapotába kerül vissza.
  Módosításkor, eredetileg Visszatartva állapotban rákérdezünk, hogy lehet- e Könyvelendőre állítani a bizonylatot.

  Minden fenti működés az aktuális szűresen belüli bizonylatokra vonatkozik!
  Tehát pl.: a Törölt számláknál nem fognak szerepelni a korábban pl. 7 havi törölt számlák, ha a 8. hónapot kértük le.

 • Partner adatok felülírása:
  Az XML beolvasások futtatásakor pipálható mezőben jelezhető, hogy az érkező partneradatokkal felül szeretnénk írni a törzsben lévő partner adatokat.
  navxml3
 • XML tárolási helye: helyi vagy szerver
  A NAV-tól lekért XML-ek tárolási helye eddig mindenképpen a lokál gép volt. A jelen verziótól kezdve a Feladási modul /Feladási beállítások alapján illetve a helyi /hálózatos használat alapján kerülnek tárolásra.

  A Feladási beállításokban ALAPÉRTELMEZETTként a szerveren való tárolás az aktív, ez azt jelenti, hogy ha nem állítjuk át, akkor mostantól a szerveren kerül tárolásra az innentől lekérdezett minden XML számla. Javasoljuk, hogy ne állítsák át a Novitax beállítást, hagyják meg az alapértelmezett jelzést. (=mező pipa nélkül) Ezzel a jövőben könnyebb lesz a feldolgozási folyamat, pl másik kolléga fejezi be a beolvasást, mint aki elkezdte. Hálózatos működés esetén mindenképp javasolt a szerveres tárolási hely használata.

  A Feladási beállításokban az új pipálható mező:
  navxml4

  A tárolási helyek:

  1. Pipálható mezőben VAN pipa: minden esetben a lokál gépen kerül tárolásra, C:\novitax.win\2020\aktivNAVszamlaXML\_adószám_  mappába érkeznek a számlák. Csak abban a kivételes esetben pipálják a mezőt be, ha a kliens gép le lett tiltva a szerveren a SharedDatas mappába való írásra.  Kérjük a rendszergazdákat, hogy engedélyezzék az ide való írást a klienseknek, ha mégsem megoldható, akkor a kliens pipálja be a Letöltött XML-ek tárolása helyi mappában mezőt.
  2. Pipálható mezőben NINCS pipa: Minden esetben a
   _meghajtó_:\novitax.win\2020\SharedDatas\_adószám_\aktivNAVSzamlaXML mappába fog tárolni a program, az alábbiak szerint:

   • ha helyi használatban működünk (vagyis a kliens gép maga szerver) akkor a saját gépünk C:\ vagy D:\ (stb) mappájában lévő SharedDatas almappába kerülnek a számlák
   • ha hálózatos használatban működünk (vagyis a kliens gép kapcsolódik egy másik géphez, ami a szerver) akkor a szerveren lévő SharedDatas almappába kerülnek a számlák