NAV Online Számla adatszolgáltatás

Online számlázó programunk megtekintése:

webtax

NAV Online Számla adatszolgáltatás adózókra vonatkozó használati követelményei

Az adatszolgáltatásra kötelezett adózónak érvényes regisztrációval kell rendelkeznie az Online Számla rendszerben.

Regisztráció az online számla oldalon

A regisztráció az Online Számla web felületen kezdeményezhető. A regisztrálás módjáról bővebb információ a NAV honlapján található, a videóbemutató itt érhető el.

onlineszamla_nav_gov_hu
Regisztráció az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon

Technikai felhasználó létrehozása

Az adatszolgáltatási interfész használatához az adatszolgáltatásra kötelezett adózónak technikai felhasználót kell létrehoznia a NAV Online Számla rendszerben. A számlabejelentő interfész webes felhasználóval (elsődleges vagy másodlagos) nem vehető igénybe. A technikai felhasználó létrehozását csak elsődleges felhasználó végezheti el az Online Számla web felületen. Az adózó tetszőlegesen megválaszthatja, hogy adatszolgáltatásai teljesítéséhez hány technikai felhasználót igényel.

A technikai felhasználó számára aláíró kulcsot és cserekulcsot kell generáltatni az Online Számla rendszerben. A kulcsok generálását csak elsődleges felhasználó jogosult elvégezni az Online Számla webfelületen. Az aláírókulcs az üzenetek aláírására szolgáló requestSignature számításában játszik szerepet, míg a cserekulcs az adatszolgáltatási token szerver oldali elkódolásához és a kliens oldali dekódolásához szükséges.

A technikai felhasználók tekintetében az elsődleges felhasználónak meg kell határoznia, hogy jogosult-e a beküldött számlaadatok utólagos lekérdezésére.

A Novitax programban cégenként jelenleg csak egy technikai felhasználó állítható be.

Beállítások a Novitax programban

Felhasználói bejelentkezés használata esetén csak Andminisztrátori jogkörrel rendelkező állíthatja be a programban a NAV Online Számla adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat.

A számlázó programban a Beállítások / Alapbeállítások / NAV Online számla adatszolgáltatás menüpontban lehet megadni a beküldéshez szükséges felhasználónevet, jelszót, aláírókulcsot és cserekulcsot:

adatszolgaltatas_beallitasai
NAV Online számla adatszolgáltatás beállítása a RAXLA modulban

Amennyiben nem jelenik meg ez a menüpont akkor a Beállítások / Felhasználói beállítások / Menü szintű jogosultságok menüpontban engedélyezni kell az adott felhasználónál.

 

Változás a számlázó programokban

Számlatípusok

A Törzsadatok / Számla törzsadatok / Számlatípusok menüpont alatt a kimenő és előleg számlatípusoknál meg kell adni a július 1-től hatályos jogszabályok alapján a NAV-hoz beküldeni kívánt számlák körét. Így lehetőség van csak a jogszabályban előírt áfa tartalmú számlákat küldeni, vagy ezt figyelmen kívül hagyva az összes számlát.

Azok a számlák amik ugyan kiemenő vagy előleg típusúak, de az eredeti számla nem a Novitax számlázó programjában készül, csak ide kerül beolvasásra nem küldhető be a számlázó programból a NAV felé. Az ilyen számlák csak olyan számlatípusba rögzíthetők ahol be van állítva az Eredeti kézi számla funkció és meg van adva a kézzel kiállított példányok száma. Amennyiben az eredeti számla kiállító program nem lesz képes majd a számlákat küldeni a NAV felé kérjük vegyék fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Azon ügyfeleknél akiknél nem volt létrehozva próbaszámla számlatípus, azoknál létrehozott egyet a program VX kóddal, ebbe lesz lehetőség tárolni a nav xml szerint hibásnak minősített számlákat átmenetileg, míg a szükséges javításokat el nem végzik. A számlákat a javítás után véglegesíteni kell, a próbaszámla kezelésről itt találnak bővebb tájékoztatást.

Telephelyes használat esetén figyeljenek arra hogy a számla sorszám tartományok ne fedjék egymást. Ha ilyen lenne hozzanak létre új számlatípust elérő elő vagy utótaggal.

Cikkek

A törzsadatok/cikk törzsadatok/cikkek menüpontba az adott cikkeknél a további adatok fülön jelölni kell ha az betétdíjas, közvetített szolgáltatás, antikvitás vagy művészeti alkotás vagy NETA cikk. Amennyiben a cikket a számlára nem a cikktörzsből választák, akkor a számla tétel rögzítésekor az Egyéb adatok gombra kattintva lesz lehetőségük megadni ezeket az adatokat.

Partnerek

Változások a cím adatokban: a nav xml-ben kötelező adat a partner címe, melynek tartalmaznia kell az országkódot, irányítószámot (ha nem értelmezhető: 0000 -val kell feltölteni), helységet és címet. Amennyiben ezen adatok egyike is hiányozni fog a számla nem fog beküldésre kerülni, ezért kérjük Önöket legkésőbb a számla tárolásakor töltsék ki ezeket. CSV-ből importált számlák esetén a CSV fájlban az országkód mező: ISOORSZAGKOD

Magánszemélyek jelölése: magánszemélyek számláiról nem kell adatot szolgáltatni, ezért ezen partnerek esetén meg kell adni a Partner jelleg mezőben az MA – Magánszemély jelleget.

Adószámok: amennyiben ki van töltve bármelyik adószám is (adószám, eu adószám, külföldi adószám, csoportos áfa adószám) annak helyes értéket kell tartalmaznia.

Bankszámlaszámok: amennyiben a partnernél megadtuk a bankszámlaszámát annak adattartalma csak az alábbi lehet: kétszer vagy háromszor 8 számjegy, ha kitöltöttük a  SWIFT kódot vagy IBAN számot azokat elválasztó karakterek nélkül kell megadni.

Termékdíjas cikkek forgalmazása esetén eddig is rögzíteni kellett az adott partnernél az általa adott nyilatkozatot, ez kibővült egy új mezővel: irány, jogszabályi alap (törzsadatok/partner törzsadatok/partnerek menüpont, az adott partnerbe belépve a pénzügyi adatok fülön Partner által adott nyilatkozatok gomb), a megfelelő jogszabályi alapot ki kell választani ahhoz hogy a beküldött számla szabályszerű legyen. A kódok a következők:

Termékdíj átvállalás iránya és alapja
Termékdíj átvállalás iránya és alapja
EKÁER szám

Az adatszolgáltatás tételesen várja el az EKÁER számot, így a számla tételen az Egyebek gomb megnyomása után tudjuk megadni. Amennyiben a fejben az Egyéb adatok / Szállítási melléklet ablakban megadjuk az EKÁER számot az az összes tételhez be fog íródni. A megadott szám formátuma pl: E123456AF012345

Pénzügyi képviselő adatai

Amennyiben a cég rendelkezik pénzügyi képviselővel az a Főmenüben a Cégadatok / Képviselők menüpont alatt kell rögzíteni, kötelező adatai: adószáma, neve és címe (bankszámlaszáma nem kötelező adat).

Számla kelte

A számla kelte csak a mai nap lehet, ennek ellenőrzésesre beépítettünk egy internet idő figyelést, ettől a dátumtól eltérni nem lehet.

Termékdíj

Termékdíjas cikkek kezelése esetén meg kell adni a számlázó programban a Beállítások / Alapbeállítások / Számlanyomtatás / Termékdíj fülön a számlázáshoz szükséges adatokat:

Termékdíj adatok
Termékdíj adatok

A termékdíj tartalom feltüntetése Kt vagy Csk kód alapján fog történni, a díjtétel egysége kötelezően KG vagy DARAB lehet. Amennyiben nem pont ilyen mennyiségi egységek lettek a cikkekhez rendelve a program a kg-t KG-ként értelmezi és minden más mennyiségi egységet DARAB-nak tekin.

Új közlekedési eszköz értékesítés

A 210-es áfakód használatakor meg kell adni hogy a közlekedési eszköz: szárazföldi, vizi vagy légi eszköz. Kötelező adatok: gyártmány/típus, alvázszám/gyári szám, motorszám első forgalomba helyezés időpontja.
Szárazföldi eszköznél: hengerűrtartalom, teljesítmény, futott km-ek száma.
Vizi eszköznél: hajó hossza, hajózott órák száma.
Légi eszköznél: felszállási tömeg, repült órák száma.