NAV xml 3.0

2021. január 4-től változtak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok (NAV XML 3.0).

Minden olyan számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról – amire az Áfa tv. számlázási szabályai alkalmazandóak – adatot kell szolgáltatni a NAV felé.

A Novitax számlázó programok 2021.02.04-től a 3.0-s XML séma szerint teljesítik a kötelező adatszolgáltatást. A megkért NAV állásfoglalásnak eleget téve a januárban magánszemélyeknek és külföldieknek kiállított számlák utólagosan beküldésre kerülnek.

A beküldést a program automatikusan az új verzió első indításakor megkísérli elvégzi.
Amennyiben ez még sem sikerülne kérem lépjenek be a Szerviz/Ellenőrzés menüpontba, futtassák le a 603-as ellenőrzést, majd az Online számla adatszolgáltatás/Megtekint gombjára kattintva kérjék a Hibás/be nem küldött számlák újraküldését. Az így utólagosan beküldött számlákra a NAV figyelmeztető üzenetet fog visszaadni: “A számla kelte több, mint 15 nappal korábbi, mint az adatszolgáltatás dátuma. ( INCORRECT_DATE_INVOICE_ISSUE_DATE_EARLY)”, de ezt ebben az esetben figyelmen kívül lehet hagyni.

Változások

 • 2021.01.04-től küldeni kell a magánszemélyek és nem magyar adóalanyok és az egyéb (adószámmal nem rendelkező) szervezetek részére kiállított számlákat is.
  – magányszemélyek esetén (belföldi és külföldi egyaránt) a partnerhez tartozó név, cím és egyéb adatok küldése szigorúan tilos, csak azt az információt küldjük, hogy a számla magánszemély részére lett kiállítva. Ennek megfelelően a partnernél a partner besorolás megadása kiemelten fontos, magánszemélyek esetén a besorolás MA – Magánszemély legyen.
  – külföldi vállalkozások esetén használandó besorolás a KA – Közösségi partner vagy HA – Külföldi partner.
  – adószámmal nem rendelkező szervezetek besorolása az ES – Egyéb szervezet.
  – magyar adóalanyok esetén a megfelelő besorolás az AA – Magyar adóalany.
 • Ha a vevőnek esetlegesen több adószáma van (például belföldi adószám, közösségi adószám), akkor az adatszolgáltatásnál azt az adószámot kell kiválasztani, amit Áfa tv. szerint a számlán – az ügylet sajátosságait is figyelembe véve – fel kell tüntetni. Ennek megfelelően a számla rögzítésekor lehetőség van választani a vevő rögzített adószámai közül a számla fejben.
 • Kisadózó jelentése: amennyiben a vevő Kisadózó jelenteni kell a nav felé. A partnernél a Pénzügyi adatok fülön a Partner által adott nyilatkozatok gombra kattintva adható meg a KA-Kisadózó (KATA) nyilatkozat.
 • Lehetőség van előleg számla kapcsolás esetén megadni a kapcsolt előleg számát, az előleg számla dátumát és árfolyamát. Ezek az adatok csak abban az esetben szolgáltathatók, ha a helyes előleg kapcsolási metódussal állítjuk ki a végszámlát. Előlegek kezeléséről bővebben ide kattintva olvashatnak!
 • A számla tételnél (NAV xml adatok fül) vagy magánál a cikknél jelölni kell ha az adott tétel:
  – betétdíjas
  – közvetített szolgáltatás
  – antikvitás vagy művészeti alkotás
  – NETA termék
 • ÁFA köteles ingyenes ügylet adatszolgáltatása: ebben az esetben számla tétel rögzítésekor a NAV xml adatok fülön megadható, hogy:
  – nincs áfa fizetési kötelezettség 17§ alapján,
  – az áfát a számla címzettjének meg kell térítenie,
  – az áfát a számla címzettjének nem kell megtérítenie.
 • Adóalap és felszámított adó eltérésének jelentése: az ÁFA mentesség okaira a NAV kód táblázatot dolgozott ki, ehhez hozzáigazítottuk az áfa kód táblázatunkat, azt leszámítva hogy a számla megfelelő áfa kategóriáját ki kell választani további teendő nincs a számlázáskor.
 • Termékdíjak jelentése: a számlázó programunkban kétféle módszerrel lehet kezelni a termékdíjakat:
  – a termék ára tartalmazza a termékdíjat: ebben az esetben változás nem lesz tapasztalható, a termékdíjak kiemelésre kerülnek a számla bruttó értékéből és a megfelelő termékdíj kódot jelentésre kerülnek.
  – a termék ára nem tartalmazza a termékdíjat: ebben az esetben az adott tételhez tartozó termékdíjak külön számla tétel sorban lesznek feltüntetve, hogy a tételsorok kiadják a számla végösszegét.

Új ellenőrző funkció a 3.0-s adatszolgáltatással beküldött számlákra

A Számlák NAV státuszának lekérdezése gombra kattintva lehetőségünk van lekérdezni a NAV-nál tárolt számlákat egy xls állományba. A lekérdezéshez meg tudjuk adni a dátum intervallumot és a lekérdezni kívánt számlák típusát.

Tovább bővítettük a funkciót és A számlázó programból is kérdezze le a számlákat pipa esetén a program összehasonlító táblázatot készít a NAV-nál lévő számlák és a Novitax számlázó programjában lévő számlákról. A táblázat lehetőséget ad, hogy ellenőrizzük minden számla beküldésre került és a beküldött összegek (nettó, áfa, bruttó) is összehasonlíthatók. Itt további szűrésként megadhatjuk a számlázó programban lévő számlatípus kódját is, de ez a szűrés csak a számlázó program állományát tudja szűkíteni, a NAV az adott időszakra beküldött összes számlát listázni fogja.
Az elkészült lista tartalmaz egy szöveges kiértékelést is az eltérésekről.