OSAP 1405 ADATSZOLGÁLTATÁS AZ EGYÉNI BÉREKRŐL ÉS KERESETEKRŐL a 2023. évi Novitax Bér programban

Az OSAP 1405  számú,  Adatszolgáltatás  az  egyéni  bérek  és  keresetekről  szóló  statisztikát a KSH ELEKTRA rendszerén (http://elektra.ksh.hu) keresztül kell beadni 2024. március 1-ig.  Az Októberi  keresetekről  szóló  statisztika a 2023-as  évi  adatok  lekérdezésére vonatkozóan aktualizálásra  került a bérszámfejtő programban.

Adatszolgáltatók: a megfigyelésbe bevont vállalkozások és nonprofit szervezetek.

Az adatgyűjtés célja: hogy átfogó képet adjon a bruttó keresetek, egyes kereset elemek és az egyéb munkajövedelem alakulásáról a foglalkoztatottak demográfiai jellemzőinek bontásában, és a hazai tájékoztatási kötelezettségen túl megalapozza az Európai Unió előírásainak megfelelő „Structure of Earnings Survey” nemzetközi adatszolgáltatás teljesíthetőségét.

A KSH által kiadott tájékoztató alapján, az ELEKTRA rendszer megújításra került a tavalyi évben, és az új rendszerben az adatokat csak xml formátumban lehet feltölteni.

OSAP 1405 Adatszolgáltatás elkészítése

A 2023. évi Bér programba belépve a “Kimutatások ” / ” Statisztikák” / “1405 -Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” / “Lista az érintett személyekről” menüpontban tudják listázni az adatszolgáltatásban jelentendő személyeket.

Az adatszolgáltatásban jelentendő személyek szükséges adatainak egy részét gyűjti program a statisztika készítésekor, a hiányzó adatokat töltsék ki a Személyi adatok képernyőn a 1405 gomb megnyomása után. FONTOS, hogy az adatok megadása a 2023. októberben érvényes adatok alapján történjen.

személyi adatok - 1405
személyi adatok – 1405

Az Xml fájl elkészítése a “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “1405 -Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” / “XML készítése” menüpontban történik.

A program elkészíti a beállított útvonalra az xml fájlt. A mentési útvonalat a főmenüben a Beállítások”/”Kezelés/Beállítások”/”Útvonalak” menüpontban lehet módosítani.

OSAP 1405 Adatszolgáltatás feltöltése a KSH-Elektra felületre

A http://elektra.ksh.hu felületre belépve, a Kérdőívek menüpontban, a 1405-ös Adatszolgáltatás megnyitását követően, az Adat XML feltöltése gombra kattintva lehet a Novitax program által elkészített xml-t feltölteni.

KSH Elektra - 1405 xml feltöltés
KSH Elektra – 1405 xml feltöltés

Az XML fájl feltöltését követően az első oldalon található kapcsolattartói információs mezőket ki kell tölteni:

Kapcsolattartói információk
Kapcsolattartói információk