Skontó könyvelése

Skontó könyveléséhez szükséges beállítások

Beállítások/Cégbeállítások-nál a „Könyvelési beállítások” fülön lehetőség van megadni, hogy az utólag adott /kapott engedmények mely főkönyvi számlákra könyvelődjenek.

 

Skontó könyvelése

A Törzsadatok/Skontó menüpontban kell megadni a skontó beállításokat.

Skontó könyvelése
Megadható, hogy skontó az összes partnerre vagy csak a megadott partnerre vonatkozzon, illetve megadható a napok száma. Az általános skontó százalék mellé meg lehet adni azt a szerződésben szereplő, késedelmi kamat mértéket, amely mértékig a program a skontót az eddigiek szerint a pénzügyi műveletek ráfordításaként/bevételeként könyvelje. A skontó százalék, és a késedelmi kamat közötti (pozitív) különbség alapján számított engedményt pedig a program a „Beállítások/Cégbeállítások/Könyvelési beállítások” képernyőn megadható egyéb ráfordítás/bevétel számlaszámokra könyveli. A leírtakból következik, ha a késedelmi kamat százalék mező nincs kitöltve, vagy megegyezik skontó százalékkal (nagyobb értéket nem enged a program rögzíteni), a program skontót a korábbiak szerint könyveli.

Skontó szerződés szerinti késedelmi kamat mértéke

Ha a Szerz. szerinti késedelmi kamat mezőbe a kezelő nem 3%-ot ír, akkor a program figyelmeztetést ad arról, hogy ez eltér a Számviteli törvény 2013.01.01-től hatályos szabályozásától.
“A törvényben szereplő 3%-os mértéktől eltér! (Szt. 84.§ (7) o., és Szt. 85.§ (3) o.) Biztosan folytatja?”
Igen válasz után folytatható a munka a megadott százalékkal, nem válasz esetén pedig a megadott összeg javítható 3%-ra.

Skontó könyvelésére példa kimenő számla esetén

A kimenő számla felvitelekor a fejben a “Skontó” gombra kattintva meg lehet adni a skontó adatait. A számla tétele nem tér el az általános rögzítéstől.

Skontó könyvelése
Kiegyenlítéskor ki kell választani a nyitott számlát és az Összeg mezőbe a vevő által elutalt összeget kell berögzíteni. A számla teljes összege és a kiegyenlítés közötti különbözet automatikusan a „Könyvelési beállítások” fülön megadott főkönyvi számlára könyvelődik.
Skontó könyvelése

Skontó könyvelésére példa bejövő számla esetén

Skontó könyvelése és elszámolása a WINTAX program NTAX moduljában

Skontó könyvelése

Ha a felhasználó nem az összes partnerre szeretné a skontó lehetőségét kiterjeszteni, csak bizonyos partnerekre, akkor lehetősége van a Törzsadatok/Skontó menüpontban beállítani, hogy mely partnerre vonatkozzon csak a lehetőség. Ebben az esetben a Beállítások/Cégbeállítások „Egyéb beállítások” fülön jelölni szükséges az Automatikus skontó pipálható mezőt.

Skontó könyvelése

Jogszabályi háttér:

Számviteli törvény