Szabadságmegváltás

Jogviszony megszüntetése

A szabadságmegváltás automatikus számfejtéséhez, először az adott személy jogviszonyát meg kell szüntetni a Személyi adatokban vagy a Jogviszony megszüntetés menüpontban, a Kiléptetés funkcióval.

A kilépéshez kapcsolódó számfejtéseket az utolsó munkában töltött nap hónapjában (a számfejtési hónap, az utolsó munkanap dátum hónapja) kell elkészíteni, bevallani, kifizetni.

Számfejtés

A kiléptetés után, az első számfejtésben a törthónapra jutó munkabért számfejti a program (az utolsó munkában töltött napig). Ebben a számfejtésben el lehet számolni a megmaradt szabadság megváltását. Ennek menete, hogy a számfejtésben lévő Egyéb gombra kattintva, ki kell választani a Szabadság elszámolás funkciót.

Szabadságmegváltás számfejtése
Szabadságmegváltás elszámolása

A funkció használatakor a program megállapítja az időarányosan még járó szabadságos napok számát, melyet a távolléti díjjal beszorozva számfejt automatikusan, a Nem rendszeres jövedelem – Szabadságmegváltás jogcímre. Ezzel a funkcióval számfejtett szabadságmegváltás, a szabadságos nyilvántartásokban is megjelenik, a megváltott szabadságos napok számával. Nem automatikus számfejtés esetén, a megváltott szabadságos napok számát nem lehet feltüntetni a kimutatásokon.
Az új Mt. (2012. évi I. törvény) 125. §-a alapján, a szabadságot meg kell váltani, de az időarányosan túl vett szabadságra jutó jövedelmet automatikusan visszavonni nem lehet.

125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.

A program azokat a szabadságokat fogja megváltani, amelyek a Szerviz – Beállítások menüpontban be vannak jelölve. Az előző évi szabadságok megváltására is van lehetőség.
Ehhez a Személyi adatokban, a Számfejtési beállítások fülön be kell pipálni a Szabadságmegváltásnál előző évi szabadság is paramétert.