Szakképzési munkaszerződés munkaviszony mellett 2022-ről 2023-ra nyitás után

2023-tól változik a szakképzési munkaszerződés kezelése, amennyiben már meglévő munkaviszony mellett történik az iskoláztatás.

Cégszintű beállítások

Szerviz – Beállítások

A számfejtés fülön az alábbi adatokat kell megadni:

  • Munkaviszony szakképzési munkaszerződéssel: I-Igen
  • Szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő: napi óraszáma
  • Duális képzés: hónaptól – hónapig
Szakképzési munkaszerződés cégszintű beállítások
Szakképzési munkaszerződés cégszintű beállítások

A megadott paramétereket kérdésre átvezeti a bérszámfejtő program a személyi adatokba.

Személyenkénti beállítások

Személyek – Személyi adatok

A személyek és jogviszonyok átnyitása után (mindkét jogviszonyt át kell nyitni!), a 20-as alkalmazás minőséggel átnyitott jogviszonyt a Kiléptetés funkcióval meg kell szüntetni. A megszüntetés dátuma lehet 2022.12.31. A program figyelmeztet, hogy előző évi a jogviszony vége, de engedi a tárolást.

A megmaradó 120-as alkalmazás minőséggel rendelkező jogviszonyban a jogviszony kezdetét módosítani lehet, az eredeti munkaviszony kezdetére.

TB kifizetőhely esetén, a TB ellátás fülön, a Beszámító jogviszony mezőben a korábbi 20-as alkalmazás minőséggel ellátott jogviszonyt ki kell választani. Így a TB ellátások megállapításánál mindkét jogviszony adatait figyelembe fogja venni a bérszámfejtő program.

A MEP/TB alap gombnál a két jogviszony adatait egyesíteni szükséges, ezt sajnos a bérszámfejtő program nem tudja automatikusan megtenni, ezt kézzel kell módosítani.

A Személyi adatokban, a Foglalkoztatási adatok fülön az alkalmazás minősége marad a 120 – Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás.

Más alkalmazás minősége esetén a további paraméterek nem beállíthatók.

A Személyi adatokban, a Számfejtési beállítások fülön lehet megadni az alábbi adatokat személyenként:

  • Szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő: napi óraszáma
  • Duális képzés: hónaptól – hónapig – Duális képzőhely esetén, a szakképzési munkaszerződéssel kifizetett jövedelem az szja törvény mértékéig adómentes.
  • Szabadságkeret megállapítás munkaviszony alapján: a paraméter jelölése esetén az alkalmazotti  jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint történik a szabadságkeret megállapítása
Szakképzési munkaszerződés személyenkénti beállítása
Szakképzési munkaszerződés személyenkénti beállítása

Törzsszámfejtés

A törzsszámfejtés gombnál a havi alapbér és egyéb juttatások mellett a szakképzési munkaszerződésre tekintettel fizetendő rendszeres jövedelmeket is fel kell rögzíteni.

A szakképzési munkaszerződéssel kapcsolatosan használható jogcímek nem változtak, a nevükből kikerült az adómentes szövegrész, mivel az adómentességet már a duális képzés beállítási paraméterei döntik el.

Szabadság nyilvántartás

Abban az esetben, ha a szabadság keret megállapítása vegyes módszer alapján történik, akkor a “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Szabadság keret” / “Személyenként” menüpontban van lehetőség a szabadságkeret kézzel történő módosítására.

A kézzel módosított szabadságkeretet a bérszámfejtő program nem arányosítja például ki-belépés, vagy szabadságot csökkentő kieső idő miatt.

Számfejtés

Ha a szakképzési munkaszerződés munkaviszony mellett történik, akkor a teljes jövedelem mentes a szociális hozzájárulási adó alól.

08-as adatszolgáltatás

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Szocho csökkentő tételek” menüpontban havonta felrögzíthető a szakképzéshez kapcsolódó, a szociális hozzájárulási adót csökkentő tételek.