Szakképzési munkaszerződés munkaviszony mellett külön jogviszonyban 2023-ig

Az alábbi módon kell kezelni a szakképzési munkaszerződést amennyiben már meglévő munkaviszony mellett történik az iskoláztatás és ezt két jogviszonyban szeretnék kezelni.

Cégszintű beállítások

Szerviz – Beállítások

A számfejtés fülön az alábbi adatokat lehet megadni a szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatással kapcsolatban:

  • Munkaviszony szakképzési munkaszerződéssel: I-Igen
  • Szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő: napi óraszáma
  • Duális képzés: hónaptól – hónapig
Szakképzési munkaszerződés cégszintű beállítások
Szakképzési munkaszerződés cégszintű beállítások

A megadott paramétereket kérdésre átvezeti a bérszámfejtő program a személyi adatokba a 120-as szakképzési munkaszerződés alkalmazás minőség esetén.

Személyenkénti beállítások

Személyek – Személyi adatok

A már meglévő normál módon felrögzített alkalmazotti jogviszony mellett, a Jogviszonyok/változások gombnál lehet felrögzíteni egy új jogviszonyt főállás melletti foglalkoztatás jelleggel.

A Személyi adatokban, a Foglalkoztatási adatok fülön az alkalmazás minősége 120 – Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatás.

Más alkalmazás minősége esetén a további paraméterek nem beállíthatók.

A Személyi adatokban, a Számfejtési beállítások fülön lehet megadni az alábbi adatokat személyenként:

  • Szakképzésben való részvételre fordítható munkaidő: napi óraszáma
  • Duális képzés: hónaptól – hónapig – Duális képzőhely esetén, a szakképzési munkaszerződéssel kifizetett jövedelem az szja törvény mértékéig adómentes.
  • Szabadságkeret megállapítás munkaviszony alapján: a paraméter jelölése esetén az alkalmazotti  jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint történik a szabadságkeret megállapítása
Szakképzési munkaszerződés személyenkénti beállítása
Szakképzési munkaszerződés személyenkénti beállítása

Törzsszámfejtés

A törzsszámfejtés gombnál, csak a szakképzési munkaszerződésre tekintettel fizetendő rendszeres jövedelmeket kell felrögzíteni a 120-as alkalmazás minőség esetében, az alábbi jogcímekre:

  • 108/00 Szakképz. munkaszerz. munkabér
  • 428/00 Szakképz. munkaszerz. pénzbeli juttatása
  • 429/00 Szakképz. munkaszerz. nem pénzbeli jutt.

A normál munkaviszonyban (20-as alkalmazás minőség) csak a munkaviszonyra tekintettel kapott (akár csökkentett) havi jövedelmeket kell megadni a Törzsszámfejtésben.

Szabadság nyilvántartás

Abban az esetben, ha a szabadság keret megállapítása vegyes módszer alapján történik, akkor a “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Szabadság keret” / “Személyenként” menüpontban van lehetőség a szabadságkeret kézzel történő módosítására, mindkét jogviszonyban.

A kézzel módosított szabadságkeretet a bérszámfejtő program nem arányosítja például ki-belépés, vagy szabadságot csökkentő kieső idő miatt.

Számfejtés

Ha a szakképzési munkaszerződés munkaviszony mellett, de két külön jogviszonyban történik, akkor a 20-as alkalmazás minőséggel rögzített jogviszony szociális hozzájárulási adó kötelezettséggel kerül számfejtésre, csak a 120-as alkalmazás minőséggel rögzített szakképzési munkaszerződéssel számfejtett jövedelmek mentesek a szociális hozzájárulási adó alól.

08-as adatszolgáltatás

Két jogviszony esetén két lap készül a 08M-08-as és a 08M-09-02-es lapokból, külön-külön a két alkalmazás minőséggel.

A “Nyilvántartások ” / “Kiegészítő nyilvántartások 08-ashoz” / “Szocho csökkentő tételek” menüpontban havonta felrögzíthető a szakképzéshez kapcsolódó, a szociális hozzájárulási adót csökkentő tételek.