Számla, előlegszámla, díj-értesítő és proforma számla kiegyenlítése banki folyószámlán

Számla, előlegszámla, díj-értesítő és proforma számla kiegyenlítése banki folyószámlán

 

A teljes WIN-TAX rendszer vagy a külön is rendelhető IPTAX modul részeként elérhető pénzügyi részen, illetve a Házipénztár (KPTAX) modullal kiegészített RAXLA-E, RAXLA-D, RAXLA-S modulokban elérhető banki folyószámlakezelésen belül is lehetőség van a számlák és más bizonylatok kiegyenlítésére.

A banki vagy technikai folyószámlán jelenleg a következő bizonylatokat lehet kiegyenlíteni:

  • Kimenő Számla
  • Bejövő Számla
  • Kapott Előleg (Kimenő Előlegszámla)
  • Adott Előleg (Bejövő Előlegszámla)
  • Díj-Értesítő Kimenő (Díjbekérő vagy Előleg bekérő)
  • Díj-Értesítő Bejövő (Díjfizetési vagy Előlegfizetési értesítő)
  • Proforma számla

Bankszámla rögzítése

Amennyiben a cég nyitásánál nem lett rögzítve bankszámlaszám, akkor szükséges a bankszámlaszám rögzítése vagy egy technikai bankszámlaszám rögzítése a számla kiegyenlítéséhez. Ezt a Bank, pénztár / Bankszámla nyitás menüpontban lehet megtenni.

bankszamla_nyitas
Bankszámla rögzítése

 

A Név kitöltése után már tárolható az új pénzforgalmi hely vagy intézmény. Természetesen valós pénzintézet esetében a néven kívűl a többi adatot is célszerű berögzíteni, sőt egyenesen fontos is lehet, ha egy valós pénzintézetnél vezetett folyószámlát pontosan kívánunk vezetni a programban. Ilyen adatok a Számlaszám, a Nyitás kelte, a Nyitó egyenleg, a Jelleg, devizás bankszámla esetében a Nyitó árfolyam. A Feladásra kapcsolóval állítható, hogy az adott bankszámlaszámra rögzített tételeket átvegye-e a kettős könyvviteli (NTAX) modulban található feladási modul (FMOD) a könyvelés számára. A Jellemző napló beállítása a feladás esetén is szükséges lehet. A Tizedesek beállítása pedig a bankszámla tételeinél alkalmazott forint vagy más deviza tizedesek számát határozza meg. A Hitelkeret beállításával lehetőség van a bankszámla mínuszban történő vezetésére. A Protokoll beállításának hatására importálást végezhetünk a banki terminál program által készített kivonatfájl alapján.

bankszamla_karbantartas_technikai_bank
Bankszámlaszám rögzítése

 


számla, előlegszámla, díj-értesítő és proforma számla kiegyenlítésének rögzítése

Ha már rendelkezünk pénzintézettel, akkor lehetőség van a Bank, pénztár / Bankszámlakivonatok vezetése menüpontban új kivonaton belül banki be- és kifizetéseket és ezekkel együtt számla kiegyenlítéseket rögzíteni.

bankszamlakivonatok_vezetese
Bankszámlakivonatok vezetése

 

A Bank felvitel ablakban a Bank mezőben ki kell választani a bankot, majd a z OK gombbal lehet továbblépni a tételekhez.

bank_felvitel_technikai_bank
Bank felvitel kivonatfej

 

A tétel ablakban a + gombbal lehet új tételt rögzíteni. A zöld alapszínű Banki tétel ablakban elsőként az Irány lehetőséget kell választani, ahol a pénzmozgás irányát állíthatjuk be. Fontos, hogy a pénzmozgás irányával megegyező pénzforgalmi irányú bizonylatokat lehet kiegyenlíteni. A kimenő számla legtöbbször Bevétel szokott lenni kivéve, ha valamilyen visszárus vagy módosító bizonylatot egyenlítünk ki. A számla vagy előlegszámla a Kapcsolódó számla melletti mezőben vagy gombbal választható. A díj értesítő és a proforma számla az alatta levő mezőben választható a banki tételhez.

banki_tetel_rogzites2
Számla és Előlegszámla kiegyenlítése

 

bank_dijbekero
Díjbekérő, Előleg bekérő, Díj-Értesítő és Proforma számla kiegyenlítése

A rögzítés után folytathatjuk a banki rögzítéseket új tétel létrehozásával vagy az ablak jobb alsó részén látható piros x gombbal vagy az Esc billentyűvel ki tudunk lépni és visszajutunk a program menüjébe.