Számlázó programunk regisztráció előtti használata

Adminisztrációs okok miatt (például január 2-án még nincs regisztrálva a számlázó program, de számlát már ki kell állítani és be kell küldeni a NAV-hoz) előfordulhat, hogy a nem regisztrált program verzióból kell éles számlát kiállítani. Eddig ez nem volt probléma, mert a számlákat nem kellett továbbítani a NAV-hoz tehát nem okozott problémát a demó verzió éles használata.

2019-től azonban meg kell különböztetnünk azt a regisztráció előtti programhasználatot, amely a program kipróbálása („Demó”) és azt, amely a regisztrálatlan változatból éles számlák kiadására vonatkozik (regisztráció előtti használat, vagyis „Éles”).

A számlázó program éves nyitásakor, a folyamatos programhasználat elvet követve a program a 2018-as évben használt programokat „Éles” (regisztráció előtti számlázás) állapotra állítja (Főmenü/ Kezelés, beállítások/Regisztráció beállítások menüpontban ellenőrizhető), tehát ezzel ügyfeleinknek nem kell külön foglalkoznia.

Új cég nyitásakor az állapotjelzőt a kipróbálhatóságot szem előtt tartva, alapesetként „demó”-ra állítja, azaz az Éles számlázás funkciót nem pipálja be:

Új cég nyitása
Új cég nyitása

Amennyiben nem választottuk az Éles számlázás funkciót, a számlázó program első indításakor még lehetőségünk van megadni a felhasználás módját:

Számlázó program első indítása
Számlázó program első indítása

A regisztráció előtti használat állapotjelző nem a cégadatokban, hanem a számlázóból módosítható egy irányban, a demóból lehet élesre átállítani, az élest nem lehet demóra visszaállítani.

Számlázó program élesítése
Számlázó program élesítése

A két állapot között az a lényeges különbség, hogy a demó állapotban kiadott számlák „teszt” számlának minősülnek (vízjellel vannak ellátva), a számlák bármilyen dátummal kiállíthatók, és semmilyen körülmények között nem továbbítjuk azokat a NAV-hoz. A demó verzió tehát a demó időszak dátum határain belül (az év első két hónapja) egész évben kipróbálható lesz.

Az éles verzióval készített számlákat a regisztráció állapotától függetlenül a program „éles” számláknak tekinti, vagyis működik a dátum ellenőrzés, a feltételnek megfelelő számlákat továbbra is küldjük a NAV-hoz stb.

Az éles használathoz a számlázó programban kell a „Nyitás,Zárás / Számlázó program élesítése” menüpontot elindítani.  A menüpont törli az átállítás előtt kiadott számlákat, bizonylatokat, készletmozgásokat, banki és pénztári tételeket, gyártási lapokat…stb, de meghagyja a demó állapotban rögzített törzsadatokat, alaphelyzetbe állítja a számlaszámok sorszám részét, vagyis megteremti az éles használat lehetőségét.

Az továbbra sem változik, hogy a nem regisztrált, éles verzióval csak a hónap első két hónapjában lehet számlát kiállítani, ezért kérjük Önöket, hogy számlázó programjukat mielőbb regisztrálják.