Személyi adókedvezmény beállítása

Személyi adókedvezmény beállítása

A személyi (súlyos fogyatékos) adókedvezmény érvényesítését a személyi adatokban, az Szja és járulék beállítások fülön lehet beállítani.

Személyi adókedvezmény beállítása
Személyi adókedvezmény beállítása

A személyi kedvezmény beállítása esetén, a Novitax bérszámfejtő program automatikusan érvényesíti a számfejtésben a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményt. Ezt az adókedvezményt az adóalap csökkentő tételek figyelembevétele után megmaradt adóalap alapján megállapított személyi jövedelem adó (SZJA) összegéből érvényesíti a Novitax bérszámfejtő program.

Személyi adókedvezmény évközi érvényesítése

Ha az érvényesítés év közben kezdődik, akkor a Személyi adatokban, a Jogviszonyok/változások gomb segítségével Új változat létrehozására van szükség a megfelelő dátummal, hogy a Novitax bérszámfejtő program helyesen kezelje a különböző időszakok adókedvezményeit.

Abban az esetben, ha az érvényesítés visszamenőlegesen történik, törölni kell az időszak számfejtéseit, megfelelően be kell állítani az adókedvezményt, és utána történhet meg a számfejtés időrendben.

40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).