Végkielégítés

Az új Mt. alapján, 2012.07.01-től a végkielégítést az „átlagbér” helyett havi távolléti díjjal kell megállapítani, elszámolni, kifizetni. Tehát például, ha a munkaviszony 2015.07.17-én szűnik meg, és a végkielégítés időtartama három hónap, a távolléti díjat alapul véve, ki kell számolni az egyhavi végkielégítés összegét, majd azt kell hárommal megszorozni é számfejteni. A bérszámfejtő programban ezt a következők szerint lehet számfejteni:

A személy kiléptetése után (a kiléptetéshez a személyi adatok képernyőn a „Kiléptetés” gombra kell kattintani), a szokásos módon (a tört hónapra) számfejteni kell a munkabért, ebben a számfejtésben lehet rögzíteni a szabadság elszámolást és a végkielégítést is. A végkielégítés számfejtésére lehetőség van külön számfejtésben is, ebben az esetben nyitni kell egy új számfejtési ablakot, a munkabér számfejtésének tárolása után, az „Ins” billentyűvel vagy + jellel.

A végkielégítést úgy kell számfejteni, hogy a számfejtésben lévő „Egyéb” gombra kattintva, ki kell választani a „Végkielégítés számfejtése” funkciót.

Végkielégítés számfejtése
Végkielégítés számfejtése

A program egy kis ablakban a távolléti díj alapján megajánlja az 1 hónapra jutó végkielégítés összegét, a kezelő pedig beírhatja a hónapok számát.

A képernyőn levő adatok tárolása után a program az egyhavi távolléti díjat megszorozva a kezelő által beírt hónapokkal, kiszámolja és számfejti a végkielégítés összegét, melyet minden kimutatáson helyesen megjelenít és szerepelteti az adatszolgáltatásban is.