WebTax – Kontírozás

Kontírozás

A WebTax rendszerben kiállított kimenő és bejövő számlák automatikusan bekerülnek a Kontírozás menübe. Az így belekerült bizonylatok státusza alapesetben “Rögzítve” jelzést kap. (Amennyiben használja a bizonylat/számla státusz állítási lehetőséget, akkor ettől eltérő lehet. Erről bővebben a Jóváhagyási folyamat, bizonylat státusz leírásban olvashat)

A bizonylatokat – kontírozással vagy anélkül – az NTAX kettős könyvviteli rendszerbe lehetősége van bemásolni/feladni. Erről bővebben itt olvashat.

A WebTax rendszerben a Kontírozás megkönnyítéséhez szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre, mint;

  • számla kelte,
  • számla teljesítés,
  • szabadszavas (pl: cég név írható be),
  • kimenő/bejövő bizonylat,
  • bizonylat státusz szerinti keresés.

Kontírozás menüpont

A szerkesztés funkcióra kattintva megnyílik a számla tartalma és egyenként láthatóak rajta a tételek. A már beállított  napló, kontírszámok, kontírkódok, munkaszám és költséghely megjelennek, de módosíthatóak. (NTAX-ból szinkronizálhatók, leírását megtalálja a Tudástár NTAX kapcsolatok-ban) Amennyiben nem volt a cikkhez/tételhez előzetesen beállított érték, akkor azok itt megadhatók.

Az eseménynaplóban látható, hogy milyen állapotú a bizonylat, illetve új esemény adható hozzá. (ennek használata az adott Cég ügyviteli folyamatai szerint használhatók)

Kontírozás

A tétel mellett jobb oldalon található zöld ikonra kattintás után további költséghely és munkaszám költségfelosztást kezdeményezhet. Az új sor hozzáadása funkcióra kattintás után írhatja be a felosztást:

Kontírozás munkaszám és költséghely felosztás

Amennyiben a kontírozás mellett megadott munkaszámot, vagy költséghelyet, akkor a felosztásban nem kell megadnia. Ha egy tételt több munkaszámra, vagy költséghelyre szeretne megosztani, akkor az első sorban (kontírozásnál) ne adjon meg, csak a felosztásnál.

A fenti példa szerint a Munkaszám mező üresen maradt a kontírozásnál, de a költségfelosztásnál 2 Munkaszámra is felosztásra került a költség. A Költséghely meg lett adva a kontírozás sorban, de a felosztásnál nem, mert a 100% ment a fent megadott helyre.

Kontírozhatóság feltételei!

Alapértelmezett napló, mint törzsadat megadása:

A Saját törzsek/Naplók menüben Naplók rögzítése

Alapértelmezett napló beállítása a számlatömbnél:

A Saját törzsek/Számlatömbök menüben alapértelmezett napló kiválasztása.

Számlatükör feltöltése vagy rögzítése:

A Saját törzsek/Számlatükör menüpontban a számlatükör feltöltésre vagy egyenkénti rögzítésre kerüljön.

Opcionálisan megadhatók a kontírozásnál:

Munkaszámok-Költséghelyek rögzítése a törzsadatokban:

A Saját törzsek/Munkaszámok és/vagy Saját törzsek/Költséghelyek törzsadataiban rögzítésre kerüljenek.

Cikknél/Tételnél kiválasztásra kerüljön a Munkaszám és/vagy Költséghely:

A Saját törzsek/Cikktörzsben a cikkhez kiválasztásra kerüljön a munkaszám és/vagy a Költséghely.

Ha itt nem választunk hozzá, akkor legkésőbb a számla kiállításakor kerüljön megadásra a törzsadatokból.

Kontírkód szerint is lehet kontírszámokat beállítani:

A Saját törzsek/Kontírkódok menüben megadhatóak kódolva kontírszámok. Ezeket szintén a Cikktörzsben a cikkhez lehetséges kiválasztani, hogy a kontírozáskor a tételnél legyen.

A fenti adatokat amennyiben a törzsadatokba felrögzítette nem szükséges a cikknél beállítani, a kontírozáskor is kiválasztásra kerülhet. Feltétele csak az, hogy a törzsadatokban valamennyi szerepeljen.