WebTax – Szállítólevélből számla készítés, sztornózás, módosítás

Szállítólevélből számla készítés, sztornózás, módosítás

A WebTax-ban a Számláim menüpont jobb felső sarkában található Számláim Szállítólevelek kisautó ikonra kattintással

Számláim Szállítólevelek megnézése

láthatóvá válnak a már kiállított, de még nem teljes mértékben beszámított szállítólevelek.

Számláim Szállítólevélből számla

 

Különböző szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a megfelelő számlázandó szállítólevél kerüljön számlázásra.

Ezek az alábbiak:

  • kiállítás dátuma
  • teljesítés dátuma
  • szabadszavas – pl: cég szerinti
  • számlatömb
  • fizetés módja

Előfordulhat, hogy a szűrés ellenére egy Partnernek több szállítólevelet mutat a rendszer. Ebben az esetben azokat a szállítóleveleket, melyeket később kíván számlázni a Mégse gomb megnyomásával szűkítheti. Így azok maradnak, melyekkel dolgozni szeretne.

Számláim Szállítólevélből számla készítése szűrés tán

 

A Számla létrehozás fenti szállítólevelekből  gombra kattintva a WebTax a kiválasztott szállítólevelek minden tételét “átforgatja” számlába. A következő képernyőképen már a Számla létrehozása történhet. Módosíthatók a fejléc adatai (kivéve a számla kelte), akár a Vevő is, tétel mennyisége, egységára…stb.

Nem módosíthatók a szürke színnel jelölt mezők!

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása

Amennyiben van kiegyenlített előlegszámla, az is kiválasztható és beszámítható. (Az előlegszámla beszámításáról egy másik leírásban olvashat bővebben.)

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása előlegszla beszámíthatóság

A WebTax rendszerben megteheti, hogy egy szállítólevélből más devizában állítson ki számlát. A Pénznemet átállítja a kívánt devizára, majd egy figyelmeztető ablak jelzi, hogy a tétel árait módosítani fogja.

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása Devizásba

Ha a tétel árait módosítani szeretnék, akkor Tétel árak módosítása gombbal a program ezt megteszi:

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása Devizásba átszámolva

(kiválasztható bármilyen pénznem, és a törzsadatokban korábban rögzített váltóhely)

Számla létrehozás gombra kattintással mentésre/kiállításra kerül a számla.

Ha egy tételből többet szeretne számlázni, mint a szállítólevélen található mennyiség, azt külön tétel felvitellel lehetséges megoldani. (ez természetesen a kiállított szállítólevélre nincs hatással!)

A szállítólevélből számla készítése, csak a szállítólevélen található mennyiség erejéig lehetséges, illetve az csökkenthető, azaz egy szállítólevelet több számlára, több alkalommal is számlázhat a szállítólevélen található mennyiségig.

A következő példában látható a mennyiségi adatot változtatva;

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása darabnszám módosítással_a

a 400 kg mennyiséget átírva 200 kg-ra,

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása darabnszám módosítással csökkentve_a

A számla ezután lezárásra kerül.

Számláim Szállítólevélből számla létrehozása darabnszám módosítással csökkentve kész

A Részletek/Részletek gombra kattintva ellenőrizhető a számla és megtudható, hogy mely szállítólevél került számlázásra. (mind a szállítólevél, mind a számla oldaláról a Részletek menü alatt tájékozódhat)

Számláim Szállítólevélből számla Számla részletei_a

Ha időközben sztornózásra került a számla, akkor arról is informálódhat, melyet  a Számla részletei alatt talál. (“A következő bizonylattal sztornózva:”)

A számlatétel neve melletti kis teherautó ikonra mozgatva az egeret látszik, hogy melyik szállítólevélből került beszámításra a tétel – ez akkor érdekes leginkább, ha egy számlán több szállítólevélből is felhasználásra került tétel.

A kék színnel jelölt szállítólevél számára kattintva a Szállítólevélbe térhetünk át, ahol a mennyiségnél található “lapocskát” megnyitva a szállítólevél oldaláról

Számláim Szállítólevélből számla Részletek tartalma_a

látható, hogy a szállítólevélen szereplő mennyiség, mely számlán/számlákon és milyen mennyiségekben lettek leszámlázva. Az is megtekinthető, hogy mennyi a fennmaradó, még számlázható mennyiség.

Számláim Szállítólevélből számla Részletek szállítólevél tartalma_a

Hasonlóan a fentiekhez a Számláim/Részletek/Részletek menüből a Szállítólevelet Számláim Szállítólevélből számla Szállító Részletek Részletek

kiválasztva is információt kaphat a mennyiség mezőben

Számláim Szállítólevélből számla Szállító Részletek Részletek menyitás_a

a kis “lapocskát” megnyitva.

Számláim Szállítólevél részletei kis lapocska_a

A számla képe az alábbiak szerint néz ki:

Számláim Szállítólevélből számla számakép

A számla sorszámra (kék színnel jelölt) kattintva pedig a kiállított számlára térhet rá és a számla részleteit tekintheti meg

Számláim Szállítólevélből számla Szállítólevélből számla részletek megtekintése_a

Egyszerűbb esetben,

ha csak egy szállítólevet és annak minden tételét mindenféle változtatás nélkül szeretné számlázni, akkor Szállítólevél/Részletek menüben alul, jobb oldalon található Szállítólevélből számla  gombra kattintva kezdeményezheti. Ezt követően a folyamat ugyanaz, mint az előzőekben leírtak.

Számláim Szállítólevél Részletek menüből szállítólevélből számla készítés egyszerű

Számla sztornózása

A Szállítólevélből kiállított számla sztornózását a Számláim/Részletek/Sztornózás menüből lehet elkezdeni. Látható a számla tartalma és az is, hogy mely szállítólevelet érint a sztornózás.

Számláim Szállítólevélből számla Sztornózásra kiválasztva_a

A Számla sztornózására történő kiválasztással a számla sztornózását indíthatja, majd egy felugró ablakban a rendszer rákérdez, hogy biztosan sztornózni kívánja a számlát. Az OK megnyomásának hatására a számla sztornózásra kerül.

Számláim Szállítólevélből számla Sztornózásra Üzenet biztosan sztronózza_a

A rendszer visszatér a Számláim menübe.

A kapcsolt szállítólevél beszámított tétele(i) pedig felszabadulnak, újra beszámíthatóak lesznek.

Számláim Szállítólevélből számla sztornózva

Számla módosítása

A Szállítólevélből kiállított számla módosítását a Számláim/Részletek/Módosítás menüből lehet kezdeményezheti. A WebTax ekkor megjeleníti a módosítandó számlát ellentétes előjellel.

Számláim Szállítólevélből számla módosítás_a

Amennyiben a szállítólevélen már kiadott és tévesen leszámlázott mennyiséget (vagy egységárat, ÁFA-t) kívánja módosítani, akkor azt itt kell módosítania.

például: az 1000 db mennyiség helyett 500 db mennyiséget szeretne számlázni. A mennyiséget módosítja és lezárja a számlát.

Számláim Szállítólevélből számla módosított mennyiség

A számla lezárását követően a Számláim menüben látható az eredeti és a módosított (jelen esetben negatív előjelű) számla.

Számláim Szállítólevélből számla módosított számla kész

A Számláim/Részletek menüben megtekinthető, hogy mennyi és mely sorszámú számlákon lett már számlázva a szállítólevél és mennyi a fennmaradó, még számlázható tétel és mennyiség.

FONTOS!

Ha Új termék hozzáadásával szeretne módosítani, ( +; – ) akkor az, a szállítólevélre nem lesz hatással, azaz a szállítólevélen mozgás nem következik be.

Több szállítólevél, melynek különböző a devizaneme nem vonható össze egy számlára.

Olyan szállítóleveleket, melyeken bruttó és nettó árakat is használt, nem vonható össze egy számlára, csak külön-külön számlázhatóak le.

Ha több Partner részére kiállított szállítóleveleket egy Partnernek szeretné kiszámlázni, akkor  a rendszer az “első” Partnert ajánlja fel Vevőnek a számlán. Ezt módosíthatja a Vevő adataiba kattintva.