Wintax 2024. évi 25.03-as verzió

Wintax 2024. évi 25.03-as verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2024.02.29.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2024.09.15.
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2024.09.15.
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2024.09.24.

 Programregisztráció

Ahogy azt már megszokhatták, a honlapunkról valamennyi programunk, így a 2024. évi is csak demo verzióban tölthető le. A demo verzió 2024. január és február keltezésű bizonylatokat fogad el. A feldolgozási határidő meghosszabbításához tehát a 2024. évi programokat is regisztráltatni kell, a regisztráció feltétele az esedékes programhasználati díjak megfizetése.

A regisztrációs eljárás részletes leírását az alábbi bejegyzésben találják:

Regisztráció!

A 24.03-as verzió fontosabb fejlesztései:

 • Beállítások/Főmenühöz igazítás
 • Firebird 4.0 adatbázis motor váltás – Tűzfal beállítások módosítása
 • Egyszeres állomány nyitása Áfa tv.  61. par. (3.)

Beállítások/Főmenühöz igazítás

Már nem csak a kettős, hanem az egyszeres programra is alkalmazható.

A felhasználó ahogy méretezi a főmenüt és utána indítja a könyvelő programot, a könyvelő program is akkorában fog megnyílni, amekkorára a főmenüt méretezte.

Figyelem!

A 2024. évi programunk már a Firebird 4.0 változatot használja, melyet a telepítőnk automatikusan telepít a számítógépekre.

Az új adatbázis motorra történő váltás miatt, hálózatos felhasználás esetén ,a szerver gépen engedélyezni kell az új adatbázis motort (Firebird.exe) a tűzfalon, az alapértelmezett port: a 6648-as.

A fájl elérési útvonala:

32 és 64 bites verzió esetén: “C:\Program Files\Novitax\Firebird\Fb40\firebird.exe”

Firebird 4.0 szolgáltatás

 

 

Egyszeres állomány nyitása Áfa tv. 61. par. (3.)

A legelső egyszeres nyitásnál megkérdezésre kerül, hogy alapból a felhasználó 45 vagy 46-ra szeretné az összes egyszeres vállalkozásnál a tárgyévi adatot beállítani. Ez a beállítás lesz érvényes új vállalkozás nyitásánál is.

Áfa tv. (3.) kérdés
Áfa tv. (3.) kérdés

A menükezelőben a Beállítások/Kezelés/ beállításoknál található az összes vállalkozásra vonatkozó érték.

Áfa tv. 61. (3)
Áfa tv. 61. (3)

A 2023. évben beállított tárgyév adata (45/46) nyílik át 2024-re az Előző év adathoz az egyszeres programon belül. (Beállítások/Adó beállítások)

Áfa tv. 61. (3) TAXA
Áfa tv. 61. (3) TAXA

 

 

A program elindítása

A programot telepítő rendszer a telepítés során minden évben létrehozza a programrendszert elindító parancsikont, amelyből a program indítható. A program elindítása után ajánlatos kitölteni a felhasználói adatokat, valamint áttekinteni a program alapbeállításait.

A program sikeres telepítése, és első elindítása után jelenik meg a most látható kiegészítő dokumentáció, amely a „Információ / verzió információ” menüpontban bármikor megjeleníthető, nyomtatható.

A forgalmazó NOVITAX Kft. a Win-Tax rendszerből minden évben új verziót készít, az évenkénti verziók eltérő adatbázisokban kezelik az adatokat. A megoldás előnyei közé tartozik, hogy az évenkénti adatbázisok csak egy meghatározott méretig növekednek, valamint az, hogy egy időben lehet dolgozni több évi verzióban. Az éves adatbázisokat az egyik évről a másikra a menükezelő Cégnyitások / Gépi nyitás (előző évből) funkcióval kell átnyitni.

Beállítások a helyes nyitáshoz

 

2023-ban is beállítható a könyvvezetés/adózás fülön a vállalkozás következő évi paraméterei:

 • Köv. évi pénzforgalmi áfa
 • Köv. évi áfa alanyi mentesség
 • Könyvvezetés a köv. évtől
 • Adózási mód a köv. évtől

Ha a felhasználó már 2023-ban pontosan megadta az adatokat, akkor a nyitás megfelelő lesz. Természetesen a 2024. év megnyitásakor is megadhatók az alap adatok.

Ebben az esetben a könyvvezetés, adózás fülön kérjük felülvizsgálni az összes beállítást.

Figyelem!

Rosszul megnyitott (pld. rossz cégforma, rossz adózási beállítások) állományt  a forgalmazó sem tudja javítani. Hibás nyitás esetén az állományt törölni kell és újra megnyitni.

Cégformák :

 • Normál / Kata (egyszeres)
 • Előtársaság
 • Felszámolás alatt
 • Végelszámolás alatt
 • Őstermelő
 • Eltérő üzleti év
 • Eltérő üzleti év
 • Magánszemély
 • Kisvállalati adó
 • VA utáni normál
 • Va utáni kiva

Kézi nyitásnál:

Normál / Kata (egyszeres) cégformával kell megnyitni azokat

 • a társaságokat , amelyek továbbra is társasági nyereségadóval adóznak.
 • az egyéni vállalkozókat, magánszemélyeket akik a szja törvény hatálya alá tartoznak
 • az egyéni vállalkozókat amelyek  a kata hatálya alá bejelentkeztek

Kisvállalati adó cégformával kell megnyitni azokat a

 • társaságokat, amelyek  a kiva hatálya alá bejelentkeztek.

Vállalkozási forma nem változott.

Egyéni cég felelőssége nem változott.

 

Könyvvezetés módja lehet egyszeres és kettős.

Pénzforgalmi áfa: pipálandó, ha a vállalkozás pénzforgalmi áfát választott. Ha a pénzforgalmi áfából a kikerül, akkor a „Kilépés” és a  „Pf.kilépés oka” kitöltendő.

Kisvállalati adó belépés és kilépés: tárgyév esetén megadása kötelező.

Alanyi mentesség és TAO lezárásának dátuma fontos, megadása kötelező.

Egyszeres könyvvitel esetén a könyvvezetés, adózási mód megadása kötelező.

Egyéni vállalkozónál a vállalkozás jellegét meg kell adni.

Az a vállalkozó, aki belép a kata hatálya alá a belépés dátumát meg kell adnia, illetve ha kikerül, akkor a kilépés dátumát és okát is.

Példák a nyitásra:

Taos társas vállalkozás kivát választ.

Cégforma feltétlenül „Kisvállalati adó” legyen.

Ha a társaság átlép a kiva hatálya alá vagy már kivásnak alakul, de onnan évközben kiesik, újra tao-s lesz, akkor „évközi nyitással” nyithatja meg a következő időszakot úgy, hogy a cégformának Normál / Kata (egyszeresnek) kell lennie.

Az egyéni vállalkozások egy adóéven belül kezdhetnek vszja-sként majd áttérhetnek a kata hatálya alá és onnan vissza is térhetnek a szja hatálya alá.

Lehetséges, hogy az adóévet katásként kezdik és onnan térnek át újra a szja hatálya alá.

A program minden adózási időszakot egy állományban kezel, de az adózási időszakokat pontosan vezetni kell, hogy a kata bevételi nyilvántartás és az 53 bevallás helyesen elkészülhessen.

Ezeknek a vállalkozásoknak a cégformájuk Normál / Kata (egyszeres) marad egész időszak alatt. A szja-s időszak adózási módja pedig az adózási módnál állítandó.

A képernyőn látható „Lista” gombbal a vállalkozási adatok listázhatók, az „Átalakulás” gombbal a vállalkozás neve és az adószám utolsó három jegye változtatható, az „Adatkeresés” gombbal pedig a cégadatok kiválasztott mezőjét jeleníti meg a program.

Gépi nyitás

A gépi nyitás elindítása előtt az előző évi állományon javasoljuk az összes ellenőrzési funkció lefuttatását és az esetleges hibák javítását. A nyitás csak hibátlan állomány esetén lesz sikeres.

Gépi nyitás kezdeményezése a menükezelőben

A rendszer integráltságából következően az egyik évről a másik évre történő átnyitást a menükezelőben kell kezdeni a „Cégnyitások – Gépi nyitás 2023. évből)” funkcióval. A funkció első elindítását követően (amikor még a nyitandó cég még nem szerepel az aktuális évben) a program átnyitja a cégadatokat, a következők szerint:

A menükezelő gépi nyitás funkciójának elindítása után megjelennek az előző évben könyvelt vállalkozások, amelyekből ki kell választani a nyitandó céget (az aktuális cégen nyomott Enter).

A Cégadatokat ellenőrizni kell!

A cégadatok nyitásakor az adózási formák miatt figyelni kell a cégformát, vállalkozási formát és az adózási módot.

Figyelem!

Hibás nyitás esetén a forgalmazó sem tudja a nyitási módosításokat változtatni. Hibás nyitás esetén a céget újra kell nyitni és könyvelni.

Az előző könyvelési év adatai alapján a program bejelöli a nyitható modulok adatállományait, amelyek egyszeres könyvvitel esetén általában a TAXA,/NTAX/IPTAX és a BÉR programok. A képernyőből való továbblépés után a menükezelő egymás után elindítja a bejelölt programokat, a nyitás további lépései az egyes programok dokumentációjában találhatók.