Adatbázis kapcsolódások menedzselése

Adatbázis kapcsolódások menedzselése

Adatbázis zárolások manuális kezelése a WIN-TAX programban hálózati rendszergazdák részére lett kialakítva, az esetleges hálózati hibák (adatkapcsolat szakadások, kényszerített programbezárások) utáni állapotok manuális helyreállításának segítése céljából.

fomenu

A WINTAX programrendszer úgy van kialakítva, hogy az esetleges beragadt zárolásokat az összes felhasználó kilépése után az első felhasználói belépéskor törli az adatbázis bejegyzések közül. Ezt a háttérben futó szervizfunkciót akkor tudja megtenni a szoftver, ha a Firebird adatbázis-kezelőhöz nem csatlakozik felhasználó, tehát az adatbázis-kezelő program az első belépőnek nulla csatlakozás adatot szolgáltat. Minden egyéb esetben nem törölheti a szoftver önmagától a zárolásokat, hiszen azok valós, elő zárolások lehetnek.

Legtöbb esetben hálózati hiba okozza azon eseteket, amikor a zárolásokat nem tudja a szoftver önmaga megszűntetni a program használók ki- és belépésének módszerével sem. Ilyenkor a háttérben futó Firebird szolgáltatást is újra kell indítani a Számítógép-kezelés vagy a Szolgáltatások lehetőségen belül.

Természetesen a fenti eset tartós fennállása a felhasználói élmény romlásához, a feladatok elvégzésének meghiúsulásához vezethet, ezért szükséges lehet a hálózat ellenőriztetése.

Adatbázis kapcsolódások menedzselésének indítása

Az ikonról induló főmenüben a Szerviz menü Adatbázis kapcsolódások menedzselése menüpontban található az adminisztrációs felület.

szerviz_adatbazis_kapcsolodasok_menedzselese

A megnyíló ablakban láthatók lesznek a belépett felhasználók/számítógépek nevei vagy IP v 4 címei (Gépnév, IP cím), az általuk megnyitott programmodul (Futtatott alkalmazás útvonala) és azoknak a lokális gépeken lévő folyamatazonosítóik (APP_PID) és az adatbázis-szerver gépen lévő Firebird folyamatazonosítók (DB_PID).

adatbazis_kapcsolodasok_menedzselese

Adatbázis választás

Az Adatbázis választás lehetőségnél lehet váltani az aktuális cég adatbázisa (Céges adatbázis: novitax.fdb), a törzs adatbázis (Törzs adatbázis: conf.fdb) és a közösen használta adatbázis (Közös adatbázis: user.fdb) között. Amennyiben másik céget szeretnénk vizsgálni, akkor a menüpont használata előtt a főmenüben lévő Cégváltás gombbal vagy a Cégbeállítások menü Cégválasztás menüponttal át kell váltani a problémás cégre.

Adatok frissítése

Az Adatok frissítése lehetőséggel az aktuális állapotokat lehet listáztatni, mivel hálózatos felhasználás esetén azok változhatnak – illetve ha már kilépésre kértük a program használókat, követhetjük ennek történését.

Adatbázis kapcsolat megszakítása

Az Adatbázis kapcsolat megszakítása gombbal a kijelölt adatkapcsolatot tudjuk kényszerítetten bezárni. Lehetőség van a kliens és a szerver gép feladatkezelőben is ezen folyamatok bezárására, hiszen látszanak a szerver és a kliens gép folyamatazonosítói is (PID). Amennyiben a programnak nincs elegendő jogosultsága a folyamatok bezárásához, akkor mindenképpen a kliens és szerver gépek feladatkezelőjével lehet bezárni a folyamatokat. A Firebird újraindítását legtöbbször a szolgáltatások között lehet megtenni.

A funkció használata előtt ellenőrizni szükséges, hogy minden felhasználó kilépett-e a programból, mert esetleges élő kapcsolat bezárása komolyabb adatvesztéshez és helyrehozhatatlan adatbázis hibákhoz vezethet!

Adatbázis zárolások

Adatbázis zárolások ellenőrzése

Az Adatbázis kapcsolódások menedzselése menüpontban az Adatbázis zárolások lehetőségen belül lehetőség van a program zárolási tábláinak (LOCK táblák) bejegyzés tartalmainak megtekintésére is. A bejegyzéseket – szigorúan a program használók kiléptetése után – törölni is lehet a mínusz gomb segítségével. Az itt lévő zárolások lehetnek hosszabb tárolt eljárások futtatása miatti zárolások is, tehát, ha a program használó az alkalmazás megszakításával lépett ki a programból, attól még az adatbázis-szerveren futó Firebird a felhasználó azonosítójával (USERID) futtathat ellenőrzést vagy más szervizfunkciót, ami hosszabb ideig is tarthat.

Tehát, ha a zárolás törlését választjuk, akkor legyünk tudtában annak, hogy ez a zárolás nem biztos, hogy egy beragadás, lehet hogy egy futó háttérfolyamat eredménye, aminek megszakítása okozhat adatbázis hibákat is.

adatbazis_zarolasok

A zárolásoknál láthatók a felhasználó vagy gépnevek illetve IPv4 címek (USERNAME), a folyamatok neve (APPID), a zárolt tábla neve (TABLENAME), a zárolt adat sorszám a táblában (ROWID) és az adatbázis-tábla azonosítója (TABLEID).

Leggyakrabban előforduló zárolási hibaüzenetek

lock_conflict_on_no_wait_transaction_deadlock
lock conflict on no wait transaction deadlock update conflicts with concurrent update concurrent transaction number is

 

 

 

 

 

 

lock conflict on no wait transaction deadlock update conflicts with concurrent update concurrent transaction number is