Adók összevezetése és kerekítése mikrogazdálkodói beszámoló használata esetén

Az Adók összevezetése funkció használata mikrogazdálkodói beszámoló használata esetén

Az adók összevezetéséről és az automatikus kerekítésről az alábbi bejegyzésben találnak információt:

Adók összevezetése

A mikrogazdálkodói beszámolót választók delegált számlatükrére jellemző, hogy nincsenek külön előírás és befizetés számlapárosok.

Emiatt az összevezetésre nincs szükség, azonban az ezer Ft-ra történő kerekítés adott a rendszerben.

Ahol mikrogazdálkodói beszámoló választásával nyitják meg az NTAX rendszert, ott az Adók összevezetése kerekítéssel csoportok gomb megnyomása után a jogszabályban delegált fix számlatükör számlaszámainak megfelelően kerülnek a csoportok beállításra. Egyedül az Áfa adónem kerül összevezetésre, a többi adónem (ahol egy számlaszámon keresztül kerül könyvelésre az előírás és a befizetés) tekintetében automatikusan pipálódik a “Összevezetés nélküli kerekítés” mező.

Amennyiben az adott cég nem mikrogazdálkodói beállítással nyílt, de a későbbiekben mégis ez a választás került beállításra, az Adók összevezetése kerekítéssel csoportok menüben vissza lehet állni a gyári beállításokra. Ilyenkor ha a Cégbeállításokban a használt mérleg / eredménykimutatás mikrogazdálkodói, akkor az Adók összevezetése is eszerint keletkezteti meg az adó csoportokat.

adók összevezetése mikro

Természetesen az adónemeket lehet módosítani, törölni, vagy akár új adónemcsoportot képezni.

Előírás számlák nem állíthatók be, ha pipálva van az összevezetés nélküli kerekítés, tehát csak a befizetés számlát kell megadni.