Apának járó pótszabadság gyermek születése esetén

Az Mt. 118. § (4) bekezdése alapján, az apának pótszabadság jár gyermek születése esetén. Egy gyermek születése esetén 5 nap, ikergyermekek születése esetén 7 nap.

Szabadságkeret rögzítése

A Novitax bérszámfejtő programban a “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Szabadság keret” / “Személyenként” menüpontban lehet felrögzíteni. Ki kell választani az érintett személyt és az insert billentyűvel vagy a + jellel lehet új pótszabadságot rögzíteni.

Jellegnél ki kell választani a 9 – Apa gyermek születés típust.

Apának gyermek születése esetén járó pótszabadság
Apának gyermek születése esetén járó pótszabadság

A program automatikusan megajánja az 5 napot, ami 7 napra módosítható ikergyermekek esetén.

Szabadságkeret felhasználása

A számfejtéskor megjelenő munkaidő analitikában a Fizetett szabadság típusok között az Apa gyermek születés kódot kell választani.

Apának gyermek születése esetén járó pótszabadság -munkaidő analitika
Apának gyermek születése esetén járó pótszabadság -munkaidő analitika

Nyilatkozat, igazolás, elszámolás

A “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Apa pótszabadság” / “Apa pótszabadság nyilatkozat” menüpontban lehet nyilatkozatot készíteni az apát megillető pótszabadság igényléséhez.

A “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Apa pótszabadság” / “Igazolás apák pótszabadságának igénybevételéről” menüpontban igazolás állítható ki a felhasznált szabadság adatairól.

A “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Apa pótszabadság” / “MÁK összesítő” menüpontban elkészíthető a MÁK felé az elszámolás, az apának gyermek születése esetén járó szabadság távolléti díjának és közterheinek visszaigényléséhez.