BÉR 2019. évi 20.06-os verzió

Érvényességi dátumok

Demó verzió érvényessége: 2019.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: Nincs időkorlát
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  Nincs időkorlát
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2020.03.31.

  • 1953SZJA
  • Éves munkaügyi statisztika (2241)
  • Zárás
  • 20T1041, 20T1042E, 20T1044D, 20MUNK
  • 19M30
  • 1405 adatszolgáltatás

19SZJA (53) bevallás exportálása az ÁNYK programba

A bérszámfejtő program az M30-as igazolás alapján gyűjti a számfejtési adatokat, amelyeket a gyűjtés után exportál az ÁNYK programba.
A számfejtési adatok 19SZJA bevallásként azon személyek számfejtési adatait gyűjti be, amelyek bevallási mezőjét „Bevallások beállítása” menüpontba a kezelő „SZJA”-ra állította be.

A számfejtési adatokat az „Adatszolgáltatás – Éves adatszolgáltatások – 19SZJA” menüpontban lehet személyenként, vagy az összes személyre gyűjteni. A gyűjtött adatok a „Adatszolgáltatások – Elektronikus (ÁNYK) menüponton belül a 19SZJA (53) bevallás bejelölése után tölti át a program az ÁNYK nyomtatványkitöltőbe.

Kérjük, hogy a program által áttöltött adatokat a bevallás véglegesítése előtt ellenőrizzék.

A 19SZJA bevallás elkészítése után az ellenőrzés azért szükséges, mert a bérszámfejtő programból való importálás során nem minden adat kerül kitöltésre és az ellenőrzést a program használata nem váltja ki.

Éves munkaügyi statisztika (2241)

Elérhető a 2019. évi bérprogramban, a “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Éves munkaügyi statisztika” menüpontban.

A statisztika beküldési határideje 2020.03.01. (Forrás: ksh.hu)

Zárás

A “Szerviz ” / “Zárás” menüpont lefuttatása után indítható a 2020-as programban a Gépi nyitás funkció.

20T1041, 20T1042E, 20T1044D, 20MUNK

A 2019-es bérszámfejtő programunk jelenlegi verziója, már a 2020-as bejelentő lapokat készíti el, melyeket hozzáigazítottuk az új nyomtatványokhoz.

19M30

Az M30-jelű adatszolgáltatás elkészítése az Adatszolgáltatás menüpontban, az Éves adatszolgáltatásokban, a 19M30 funkció választásával kezdeményezhető. Az adatszolgáltatás elkészítésének feltétele, hogy a funkció elindítása előtt a személyeknél a Személyi adatok résznél az ’Évvégi bevallás’ mezőben az adatszolgáltatás típusa be legyen állítva (Nincs/M30/Jöv.ig). Az adatszolgáltatás típusát nemcsak a személyi adatokban, hanem az Adatszolgáltatáson belül az Éves adatszolgáltatásokban, a „Bevallás beállítás” funkcióval is be lehet beállítani.

Az adatszolgáltatás elkészítésének lépései:

Gyűjtés

Az előzőek szerint adatszolgáltatásra állított személyek hozott, és számfejtett adatait a program (személyenként összevonva) felgyűjti az M30-as adatlap sorai szerint. A gyűjtés kérhető minden személyre, és személyenként.

Javítás

A javítás kezdeményezhető személyenként, és minden személyre. A javításban a program az aktuális személyen nyomott „Enter” után a képernyőre írja a személy gyűjtött adatait, amely adatokat javaslunk áttekinteni, ha szükséges javítani, vagy kiegészíteni. Az M30-on szerepelnek olyan adatok, amelyek a számfejtésből nem gyűjthetők, számfejtési adatok összevonása, költségtérítések esetén javasoljuk ellenőrizni, hogy az összevonás jól van-e beállítva, a költségtérítés számfejtésénél helyes jövedelem típus van-e választva.

Bármely, a mezőben levő érték a mezőn nyomott „Enter” után javítható. A „Gyűjtés Javítás” egyszerre is bekapcsolható, ez a személyenkénti gyűjtésnél javasolt, mert a kiválasztott személy gyűjtött adatai azonnal megjelennek a képernyőn.

Listázás

Az elkészített M30-as adatlapok az adatszolgáltatáson belül az “Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “19M30 lista” menüpontban nyomtathatók ki.

A lista készítés előtt megjelenő Dátum és intervallum ablakban van lehetőség különböző szűrések beállítására pl.: kilépettek, költséghely, stb…

Listák dátuma és intervalluma
Listák dátuma és intervalluma

Szocho elszámolás

Az M30-as adatlapra rákerült a levont szociális hozzájárulási adó megállapításához szükséges elszámolás, mely adatokat a program a számfejtésből gyűjt.

M30 karakteres nyomtatón

Ügyfeleink kérésére az M30-as adatszolgáltatásnak elkészül egy olyan verziója is, amely az adatszolgáltatást a régi típusú mátrix nyomtatóra is kinyomtatja. A mátrix nyomtató hibátlan használatához a Menükezelő „Egyéb” menüpontja „Mátrix nyomtató beállítások”” menüpontjában (a korábbi dos alapú programban használtakhoz hasonlóan) be kell állítani a használt nyomtató paramétereit. A karakteres M30 az “Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “19M30 lista” menüpontjának „19M30+jövedelemigazolás Mátrix” menüpontjából nyomtatható.

Az M30-as nyilatkozatainak nyomtatása

Az adatszolgáltatással együtt készítendő nyilatkozatok közül a program a következőket tölti ki:

Igazolás az ekho szerint adózott bevételekről, és levont adóról.

19M30 nyomtatása költséghelyre, munkaszámra, kifizetőhelyre

Az M30 nyomtatását bővítettük, már nem csak kifizetőhelyekre, hanem munkaszámra, és költséghelyekre is le lehet szűrni. A listázás az Adatszolgáltatás ” / “Éves adatszolgáltatások” / “19M30 lista” menüpontban érhető el, a gyűjtés/javítás után.

 „Üres M30”

Kimutatások/Nyomtatványok menüpontban elérhető az „M30 üres PDF nyomtatvány”

1405 adatszolgáltatás  “Egyéni bérek és keresetek” adatfelvétele” (korábbi NFSZ adatszolgáltatás )

Bérszámfejtő programunk 2019. évi verziója már elkészíti, és az előírt .csv formátumba exportálja az OSAP 1405 adatszolgáltatást.

Az adatszolgáltatás elkészítése a “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” menüpontból indítható.

Először a “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” / “Lista az érintett személyekről” menüpontot kell elindítani, majd a “Személyek”-“Személyi adatok” menüpontban az 1405 gomb megnyomását követően ki kell tölteni a listán szereplő személyek esetében a szükséges mezőket.

1405 adatok
1405 adatok

Ezt követően a “Kimutatások ” / “Statisztikák” / “Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről” / “CSV készítése”menüpont segítségével készíthető el a csv. fájl.

A 2019. évi “Egyéni bérek és keresetek” adatfelvételére adatszolgáltatást (1405-ös adatszolgáltatás) a korábbiaktól eltérően a KSH Elektra felületére kell feltölteni. Az adatszolgáltatásra kijelölt foglakoztatókat a KSH levélben értesíti az alábbi adattartalmú levélben:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a 2020. adatgyűjtési évre vonatkozóan előírt adatszolgáltatási kötelezettséget tartalmazó határidőnaplót frissítettük.

Kérjük, szíveskedjen a www.ksh.hu → Adatszolgáltatóinknak → Adatszolgáltatási kötelezettségek menüpontban lekérdezni a következő 8 jegyű azonosító kód beírásával