BÉR 2021. évi 22.04-es verzió

Demó verzió érvényessége: 2021.02.28.
Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2021.11.30
Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program:  2021.12.15
Regisztrált verzió érvényessége számlázó programok: Nincs időkorlát
Program verzió érvényessége: 2021.12.23

 • 2108-as adatszolgáltatás december hónapra (11.23)
 • December havi és éves adóbefizetések lista (11.23)
 • Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya (11.22)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény paraméter változtatásának automatikus átvezetése a számfejtésben (11.19)
 • KATA 40% (11.16)
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak szabadságkerete (11.08)
 • VISSZADÓ nyilatkozat (11.04)
 • Számfejtő lapon a  halmozott szja összege (10.28)
 • Decemberi 2108-as adatszolgáltatás (10.25)
 • Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak számfejtésének módosításai (10.12)
 • Csoportos számfejtés egyszerűsített foglalkoztatottaknak (10.04)
 • E-mail címek importálása (09.23)
 • Szakképzési hozzájárulás mentesség visszamenőlegesen (09.15.)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása (09.02)
 • COVID elhárítás pótszabadság módosítása (08.12)
 • 2108 8.0 (08.09)
 • COVID elhárítás pótszabadság (08.04)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása (08.02)
 • 2108 7.0 (07.16)
 • Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások szakképzési hozzájárulás mentessége a 2021-es adóévre (07.15)
 • Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása (07.06)
 • Egyéni és társas vállalkozó minimum szociális hozzájárulási alapja minimálbér esetén 2021.07.01-től (07.06)
 • TB ellátások számfejtése július hónapra (07.06)
 • OTP ELEKTRA azonnali utalás fájl formátum (06.24)
 • TMUNK bejelentőlap készítése a munkaerő kölcsönbevevő vállalkozás helyett (06.24)
 • Tanuló szerződéssel foglalkoztatottak jövedelmének szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás mentessége (06.11)
 • A SZÉP kártyák és a rekreációs keret megemelt felső határának meghosszabbítása (06.11)
 • A SZÉP kártyák szociális hozzájárulás mentességének meghosszabbítása (06.11)
 • Reperezentáció és üzleti ajándék szociális hozzájárulási adó mentessége (06.11)
 • Saját jogú nyugdíjban részesülők szociális hozzájárulási adó mentessége (06.11)

2108-as adatszolgáltatás december hónapra

A 2108-as adatszolgáltatás már elkészíthető december hónapra is. A decemberi adatszolgáltatás sajátossága az, hogy a 2108A-01-02-es lap egész éves adatokkal készül el. A szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség idei évi folyamatos változásai, megnehezítették a 2108A-01-02-es lap elkészítését, ezért egy külön anyagban részletesen olvashatnak a változásokról, azok kezeléséről a Novitax bérszámfejtő programban.

Szakképzési hozzájárulás specialitásai 2021

December havi és éves adóbefizetések lista

A havi és éves adóbefizetések lista bekéri az adófolyószámla alapján eddig megfizetett szakképzési hozzájárulás összegét, és ezt figyelembevéve állapítja meg a decemberi fizetendő szakképzési hozzájárulás összegét.

Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya

Az 598/2021. (X.28) és az 599/2021. (X.28.) kormányrendelet alapján, aki az előírt határidőn belül nem veszi fel a kötelezően előírt oltást, fizetés nélküli szabadságra küldhető. Ennek rögzítésére került a bérszámfejtő programba a Fizetés nélküli szabadság – Védőoltás hiánya (J/X) új paraméter.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény paraméter változtatásának automatikus átvezetése a számfejtésben

A szakképzési törvény változása és annak értelmezése miatt, szeptember eleje óta, a “Szerviz ” / “Beállítások” menüpontban, a Szakképzési hozzájárulás fülön lehet beállítani, hogy melyik mértékű szakképzési hozzájárulás kedvezményt, melyik hónapban szeretné a vállalkozás érvényesíteni.

A decemberi 2108-as adatszolgáltatás elkészítése előtt, ellenőrizzék a szakképzési hozzájárulás kedvezmények beállítását.

Ezután érdemes lefuttatni a “Szerviz ” / “Ellenőrzés” menüpontot, amely hibalistára teszi a beállított paraméterektől eltérő számfejtéseket.

Amennyiben a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezménnyel kapcsolatos eltérést jelez a hibalista, akkor a “Szerviz ” / ” 1,5% és 0,75%-os szakképzési hozzájárulás kedvezmény átszámolása egész évre” menüpont segítségével, a bérszámfejtő program újra számolja és a számfejtésben módosítja a beállított paramétereknek megfelelően, a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezményt.

Több értelmezés is napvilágot látott a szakképzési hozzájárulás kedvezmény értelmezésével kapcsolatban. Az egyik ilyen vélemény, érvényesítési feltételként a jövedelemhatárt a minimálbérhez kötötte. Ez a vélemény a törvényből egyértelműen nem olvasható ki, ezért ilyen beállítási lehetőség nincs a bérszámfejtő programunkban.

A fenitek alapján, ha be van állítva a szociális hozzájárulási adóhoz tartozó szakképzési hozzájárulás kedvezmény 1,5% illetve 0,75% (a szociális hozzájárulási adó mértékéhez igazodva), akkor a program minden típusú szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesítéskor a hozzátartozó szakképzési hozzájárulás kedvezményt érvényesíti, vagy ha nincs beállítva kedvezmény érvényesítés, akkor nem számolja azt a mértékű (1,5%, vagy 0,75%) szakképzési hozzájárulási kedvezményt.

A decemberi 2108-as adatszolgáltatást, a szakképzési hozzájárulás elszámolásával, csak a hibalistán szereplő eltérések javítása után javasoljuk elkészíteni.

KATA 40%

A kisadózó vállalkozásoknak juttatott bevételek (KATA 40%) nyilvántartást ellenőrizzék a 2108-as adatszolgáltatás elkészítése előtt, mert a könyvelési bizonylatok általánostól eltérő rögzítése esetén előfordulhat, hogy nem minden bizonylat kerül át automatikusan. Ezeket a bizonylatokat a kettős könyvviteli program ellenőrzése hibalistára teszi.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak szabadságkerete

Ha a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében, a szabadság keret nem a helyes napok számával szerepel a szabadság nyilvántartásokban, akkor a “Nyilvántartások ” / “Szabadság nyilvántartás” / “Szabadság keret” / “Minden személyre” menüpont futtatásával újra lehet számoltatni és generálni a szabadság kereteket.

VISSZADÓ nyilatkozat

Az “Adatszolgáltatás ” / “VISSZADO” menüpontban, a bérszámfejtő programban rendelkezésre álló adatok alapján, elkészítjük a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez szükséges nyiltkozatot az ÁNYK programba.

A “Kimutatások ” / “Nyomtatványok” / “VISSZADO üres PDF nyomtatvány” menüpontban adatok nélkül pdf formátumban készül el a nyilatkozat.

Számfejtő lapon a  halmozott szja összege

A számfejtő lap lekérhető az eddig levont adóelőleg összegével, mely segítséget nyújthat a gyermeket nevelő magánszemélyeknek az adóvisszatérítésük összegének megállapításában.

A megjelenítéséhez, a számfejtő lap lekérésekor, a Megjelenítési beállítások fülön kell jelölni a Halmozott szja paramétert.

halmozott szja
Halmozott szja

A halmozott szja összegének megjelenítésén ennek megfelelően módosítottunk.

Decemberi 2108-as adatszolgáltatás

A szakképzési hozzájárulás évközi változása miatt, várhatóan a decemberi adatszolgáltatás 2108-01-02-es lapja módosulni fog. Ezért amíg annak változását nem vezetjük át a Novitax bérszámfejtő programon, addig a decemeri 2108-as adatszolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó kimutatások nem készíthetőek el a bérszámfejtő programban.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak számfejtésének módosításai

A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak esetében, a munkaidő analitikában lehetőség van a Munkanap típuson belül, Iskolai jelenlét (1 – 2) kódot választani, azokra a napokra, amely napokon a tanuló az iskolában van. Ezek a napok a munkabér megállapításánál és az osztószámnál is munkanapként lesznek kezelve.

Igazolt, fizetett távollét esetén már nem arányosítja a program a szakképzési munkaszerződésé munkabérét.

Csoportos számfejtés egyszerűsített foglalkoztatottaknak

A “Számfejtés ” / “Egyéb számfejtés” / “Csoportos számfejtés” / “Egyszerűsített fogl. számf.” menüpontban van lehetőség az egyszerűsített foglalkoztatottak részére csoportosan készíteni el a számfejtést.

A csoportos számfejtés feltétele, az időadatok megléte, melyet a “Számfejtés ” / “Időadatok” / “Egysz. fogl. munkaidő analitika import” menüpontban lehet a bérszámfejtő programba beimportálni.

E-mail címek importálása

A “Szerviz ” / “Importok” / “Email címek importálása” menüpontban van lehetőség az e-mail címek csoportos betöltéséhez.

Az alábbi leírás segítséget nyújt a funkció használatához.

E-mail címek importálása a Novitax bérszámfejtő programba

Szakképzési hozzájárulás mentesség visszamenőlegesen

A szakképzési törvény 2021.07.01-től hatályos változása alapján, a Szkt. 105. § (2) bekezdésében nevesített szervezetek, a teljes 2021-es adóévre mentesülnek a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

Ennek a változásnak az esetleges visszamenőleges érvényesítéséhez, az alábbi fejlesztéseket végeztük el a Novitax bérszámfejtő programban:

A Szerviz – Beállítások menüpontban, ha a Szakképzési hozzájárulás fülön a Szakképzési hozzájárulás alanya mező Nem értékre van állítva, akkor jelölhető a “Szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terhel a Szkt. 105. § (2) bekezdése alapján” paraméter. A paraméter jelölés esetén, aktívvá válik a “Szerviz ” / “Szakképzési hozzájárulás törlése a számfejtésekből” menüpont, mely minden, a számfejtésekben letárolt szakképzési hozzájárulás összeget kinulláz a teljes évben.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása

A szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó szakképzési hozzájárulási kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban több értelmezés is született. A NAV 2021.08.31-én módosította a szakképzési hozzájárulásról szóló információs füzetét, amely alapján az Szkt. 107. § (3b) kezdés szerinti szociális hozzájárulási adóhoz kapcsolódó 1,5%-os és 0,75%-os szakképzési hozzájárulási kedvezmény, csak a leírásban szereplő tanulóval kötött szerződések alapján érvényesíthető.

A Novitax bérszámfejtő program nem minden esetben rendelkezik a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges feltételek meglétének az információjával, ezért a Szerviz – Beállítások menüpontban, a Szakképzési hozzájárulás fülön havonta jelölhető a szakképzési hozzájárulás kedvezmény érvényesítése.

Ezt a beállítást mindenképpen ellenőrizzék és ha kell az értelmezés szerint módosítsák.

Mivel ez a szabályozás visszamenőlegesen is érintheti a szakképzési hozzájárulás kedvezmény érvényesítését, ezért a Szerviz – Ellenőrzés menüpont lefuttatása esetén, a bérszámfejtő program kilistázza a beállításoktól eltérő számfejtéseket.

A számfejtések módosításakor, akár visszamenőlegesen is, az aktuálisan beállított paramétereknek megfelelően számfejti a program a szakképzési hozzájárulás kedvezményét.

COVID elhárítás pótszabadság módosítása

A COVID elhárítás pótszabadságot (10 nap), már nem arányosítjuk automatikusan, de kézzel az továbbra is arányosítható.

Előfordult néhány esetben, hogy a COVID elhárítás pótszabadság rögzítése befolyásolta az alap- és pótszabadság arányosítását. Ha ilyen szabadság típust rögzítettek, akkor ellenőrizzék a szabadságok arányosítását.

2108 8.0

A 21.08-as adatszolgáltatás 8.0-s verziója bővült a 2108A-01-02-es lap 42. soránál egy kerekítés mezővel. Ezt a mezőt már tölti a bérszámfejtő program új verziója.

Amennyiben a 2108A-01-02-es lap 40. és 41. sorában van érték (szociális hozzájárulási adókedvezményhez kapcsolódó szakképzési hozzájárulási kedvezmény), kérjük, hogy a 42. sor melletti kerekítés mezőt az (újra)gyűjtés után ellenőrizzék.

COVID elhárítás pótszabadság

Új fizetett szabadság típust vezettünk be a szabadság nyilvántartásba és ezzel egyidejűleg a munkaidő analitikába is COVID elhárítás pótszabadság néven (3-E) a 327/2021. (VI. 10.) kormányrendelet alapján. A számfejtése a szokásos módon történik a fizetett szabadság jogcímre.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása

Állásfoglalás alapján, a régi 2011. évi CLVI. törvényben nevesített 50%-os mértékű szociális hozzájárulási adó kedvezményhez kapcsolódóan is jár a szakképzési hozzájárulás kedvezménye. Ennek kezelését átvezettük a bérszámfejtő programban.

Ha esetleg július hónapra már ilyen kedvezménnyel érintett személyt számfejtettek, akkor azokba a számfejtésekbe bele kell lépni és újra le kell a számfejtést tárolni (OK gomb) az átszámolt adatokkal.

2108 7.0

A Novitax bérszámfejtő programot hozzáigazítottuk az ÁNYK 2108-as adatszolgáltatás 7.0-s verziójához. A NAV honlapjáról frissítsék a 2108-as adatszolgáltatást a Novitax bérszámfejtő program frissítésével egyidejűleg.

 

Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások szakképzési hozzájárulás mentessége a 2021-es adóévre

A szakképzési hozzájárulásról szóló törvény 2021.07.01-jén hatálybalépő változásai alapján, a 2021-es adóévben nem keletkezik szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások után.

A verzió frissítése után, nem számfejti a program a szakképzési hozzájárulást a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások esetében, 2021. adóévi juttatás esetén.

A bérszámfejtő program indulásakor a cafetéria nyilvántartásban is újra számoljuk a bruttó cafetéria kereteket.

Szakképzési hozzájárulás kedvezmény változása

A szakképzési törvény változása alapján, 2021.07.01-től, amelyik szociális hozzájárulási adó kedvezményt, a szociális hozzájárulási törvény alapján, az adómérték 50%-ával kell megállapítani, ott a szociális hozzájárulási adó kedvezményalapja után 0,75%-os mértékű szakképzési hozzájárulás kedvezmény vehető igénybe.

Ha esetleg már ilyen kedvezménnyel érintett személyt számfejtettek, akkor azokba a számfejtésekbe bele kell lépni és újra le kell a számfejtést tárolni (OK gomb) az átszámolt adatokkal.

Egyéni és társas vállalkozó minimum szociális hozzájárulási alapja minimálbér esetén 2021.07.01-től

2021.07.01-től a szociális hozzájárulási törvényt is hozzáigazították az általános szabályokhoz, miszerint a hónap első napján érvényes minimálbért (2021.06.30-ig 161.000.-, 2021.07.01-től 167.400.-) kell alapul venni (a szokásos 1,125-ös szorzóval) a szociális hozzájárulási adó megállapításakor.

Ha a vállalkozó tevékenységes legalább középfokú végzettséget igényel,  eddig is a hónap első napján érvényes bérminimum (2021.01.31-ig 210.600.-, 2021.02.01-től 219.000.-) összegét kellett alapul venni a szociális hozzájárulási adó megállapításakor.

TB ellátások számfejtése július hónapra

Az évközi változások miatt, bizonyos esetekben, július hónaptól nem számfejtette a program az ellátásokat, vagy táppénz esetében nem a megfelelő mértékkel számfejtette azt.

Ha már számfejtettek július hónapra ellátást, akkor azt ellenőrizzék, szükség szerint az új verzióval számfejtsék újra.

OTP ELEKTRA azonnali utalás fájl formátum

Az utalás fájlok közé bekerült egy új formátum az OTP bank fájl típusaihoz Egyedi azonnali (.HUF) néven. Ezzel a formátummal lehet azonnali aznapi értéknapi egyedi utalás fájlt készíteni.

TMUNK bejelentőlap készítése a munkaerő kölcsönbevevő vállalkozás helyett

A “Nyilvántartások ” / “Munkaerő-kölcsönzés” / “Kölcsönadott munkavállalók” menüpontjában lehetőség van a kölcsönbeadott munkavállalók, a kölcsönbeadással kapcsolatos adatainak külön nyilvántartásba történő felrögzítésére.

A nyilvántartásba vett adatok alapján a “Nyilvántartások ” / “Munkaerő-kölcsönzés” / “21TMUNK készítése a kölcsönvevő részére” menüpontban partnerenként elkészíthető a xml fájl, amit a kölcsönbevevő vállalkozás részére továbbítani lehet.

Tanuló szerződéssel foglalkoztatottak jövedelmének szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás mentessége

A Magyar Közlöny 106. számában, a 2021. évi LXIX. Egyes adótörvények módosításáról szóló törvényben a kihirdetést követő naptól (2021. 06. 10-től) kifizetett tanulószerződéses jövedelmek után eltörlik a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

A bérszámfejtő programunk legújabb verziója már nem számolja a május hónapra a szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, ha a számfejtésben a kifizetés dátuma 2021. 06. 10. vagy későbbi.  A meglévő számfejtésekbe be kell lépni, és az OK gombbal újra le kell tárolni.

A SZÉP kártyák és a rekreációs keret megemelt felső határának meghosszabbítása

A 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelete meghosszabbította a SZÉP kártyák és rekreációs keret éves összegének emelését 2021. év végéig.

A SZÉP kártyák szociális hozzájárulás mentességének meghosszabbítása

A 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelete meghosszabbította a SZÉP kártyák szociális hozzájárulási adó mentességét 2021. évben adott juttatások tekintetében. A cafetéria nyilvántartást vezető vállalkozások esetében, a bruttó cafetéria összeget a program  újraszámolja.

Reperezentáció és üzleti ajándék szociális hozzájárulási adó mentessége

A 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelete alapján a reprezentáció és üzleti ajándék juttatást 2021.06.10-től nem terheli szociális hozzájárulási adó.

Saját jogú nyugdíjban részesülők szociális hozzájárulási adó mentessége

A saját jogú nyugdíjban részesülők jövedelmei 2021. 06. 10-től mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól, kivéve az egyéb jövedelmet.